ryba w porach - 1733 przepisów (strona:76/116)

Cukinia, bakłażan, dynia 234

cukinia marynowana w occie, 2. Sałatki i zupy ,np. sałatka z dyni i kuskusu, 3. Potrawy wegetariańskie , np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii, 4. Mięso, ryby i dodatki ,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie , np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią. Osobiście za dynią nie przepadam(...)tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :)     Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia"  wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj

Aga w kuchni
gravlax 220

1 kg łososia surowego  ze skórą ale bez ości  1 szklanka soli morskiej / może być również zwykła - przetestowane ;) Łososia zasypujemy od strony mięsa solą

na gazie
Pizza z wędzoną makrelą i sadzonym jajkiem 167

Kilka dni przed świętami szukałam pomysłu na obiad. W lodówce niemal pusto, bo ciągle zakupy nie zrobione. Ale jest makrela. tylko pomysłu na nią mi brakuje

bistro mama
GALARETKI DROBIOWE. 345

Przygotowania trwają jeszcze pełną parą. Domownicy krzątają się w pocie czoła, dokonując ostatnichpoprawek. Okna już umyte, obrusy wyprasowane, baby i serniki upieczone, galarety tężeją, żurstygnie... Jeszcze

W kuchni Karmel-itki
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 203

grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego obiadu postanowiłam nieco poeksperymentować z tym połączeniem dodając inne składniki, czego efektem(...)warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób)  ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki  1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku  pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g  starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo

Symfonia Smaków
Zupa rybna bardzo pyszna 175

Zupa rybna bardzo pyszna! Dziś ryba w roli głównej. Będzie to coś naprawdę prostego,ale zarazem pysznego. Zrobię zupę rybną, która jest zapaszysta i tak smaczna, że dokładki same znajdują się na talerzu. Gotowanie zupy rybnej sprawia mi wiele przyjemności, ale potem jej jedzenie to sama poezja smaku. Do zupy rybnej zraziłam się kiedy serwowano ją na stołówce szkolnej. Już(...)Długo, bardzo długo trzeba było mnie przekonywać, a tu masz na jakimś babskim spotkaniu dostałam porcję zupki. Zjadłam z wielkim apetytem i ...poprosiłam o dokładkę! No i od tej pory zupa rybna gości u mnie na stałe. Do przyrządzenia będzie nam trzeba : Czytaj więcej

Tylko pysznie
Carbonara z wędzonym łososiem – lekka i odchudzona 172

Letnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony

Karo in the Kitchen
Świąteczna sałatka śledziowa z porem 1027

Czy u Was obowiązkową pozycją w świątecznym menu jest śledzik? U nas nie ma takiej tradycji, jednak tą sałatkę lubię najbardziej i właśnie w okresie świątecznym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 507

 Jednym z wielu plusów bycia w związku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie

W poszukiwaniu inspiracji
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 501

Dzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna

peanutbuttermonster
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 342

średnie marchewki; Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; Sól; Pieprz. Sos: 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyzki jasnego sosu sojowego; 1 ząbek czosnku; 1/2 łyżeczki oleju; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 250 ml majonezu. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać(...)Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego. Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego. Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 285

Podróż w świat wyobraźni. Siedząc z ulubioną książką, odpływam w siną dal, unoszę się ponad chmury i pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 181

Kleisty ryż ma wysoki indeks glikemiczny, więc jest niewskazany w dużych ilościach, a tutaj został zamieniony na zdrowego kalafiora. Do tego sandacz, chyba nie muszę specjalnie zachwalać Wam tu ryb (znacie zresztą moje zdanie na ten temat) i kolacja idealna gotowa. Na prawdę polecam Wam danie Wita, ja na pewno będę wracać do tego przepisu. Polecam też Waszej uwadze relację(...)Myślę, że wynika to z braku odpowiedniej wiedzy (jaka dynia do czego), umiejętności (w moim domu rodzinnym chyba nigdy nie pojawiła się dynia, a ja nie trafiłam do tej pory na żadne dyniowe warsztaty), no i szczęścia (moje dyniowe potrawy są do dyni). Dla mnie dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś

Dietolog
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola 233

przygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak(...)śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Na patelnię po smażeniu

Smaki Na Talerzu