ryba w porach - 1733 przepisów (strona:85/116)

KRUCHE TARTALETKI Z POMIDORAMI / SPIS PRZEPISÓW NA SYLWESTRA 114

   Idzie nowe, tak mówią. Wraz z Nowym Rokiem przyjdzie, tak mówią. A czy będzie? Zobaczymy.    W ferworze walki z chorą nogą, samą

W kuchni Karmel-itki
Prosta zapiekanka z ziemniaków 176

wody czy w formie puree, to musicie wypróbować ten przepis. Takie serowe ziemniaczki są pysznie kremowe i aromatyczne. Świetnie pasują do różnego rodzaju mięs, jajka sadzonego czy smażonej ryby. Można je również podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie bukietu surówek. Składniki na prostą zapiekankę z ziemniaków: 1 kg ziemniaków 2 cebule białe (czosnkowe) 300 g se ra żółtego gouda(...)width="685"] Prosta zapiekanka z ziemniaków[/caption] Zobacz przepisy na inne zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Z Ziemniakami I Kalafiorem Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty z papryką, kukurydzą i korniszonami 281

Kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta, od razu kupuję główkę, bo wiem, że przygotowana na jej bazie surówka o tej porze roku smakuje najlepiej. Wszyscy lubimy, nie ma marudzenia. Dzisiaj w kolejnej odsłonie z winegretem. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 3-4 łyżki kukurydzy z puszki, odcedzonej pół pomarańczowej papryki (lub w innym kolorze(...)sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać.?? Jeśli używamy bardzo młodej kapusty, należy ją najpierw schłodzić i zjeść zaraz po przygotowaniu. Podawać do mięs, ryb lub dań jarskich

Czerwień i błękit
Krewetki gotowane i podane ze stoutem 109

Zanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej

Pełny talerz
O tym jak postanowiłam zapanować nad skutkami choroby tarczycy przy pomocy diety 155

źródła to np. morele, śliwki suszone, dynia, marchew), witamina C (jej źródła to np. natka pietruszki, papryka czerwona, owoce jagodowe) oraz witamina B1 (jej źródła to np. jaja, ryby, nabiał, produkty zbożowe). Zaleca się także kontrolę stężenia witaminy D3 u osób z podejrzeniem nadczynności tarczycy oraz jeżeli lekarz zaleci suplementację. Niektórzy lekarze zachęcają nie tylko do tego, by z dietą(...)szybko osiągnęłyśmy poprawę – samopoczucia, wyglądu, zmniejszenie masy ciała… Co w Twoim odczuciu tak zadziałało? No cóż…naprawdę tego chcesz? J Zatem wymieniamy: zdecydowana poprawa jakości żywienia, ustabilizowanie pór posiłków, a dzięki temu glikemii, dostarczenie witamin i minerałów uzupełniających niedobory pokarmowe. Zwiększenie ilości warzyw,  zwrócenie uwagi na energetyczność diety plus Twoje zaangażowanie 😉 Myślę że bez tych wszystkich elementów byłoby ciężko

Kulinarne Inspiracje
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

drodzy Czytelnicy ! Przygotowałam specjalnie dla Was spis wszystkich dań, które pojawiły się do tej pory na blogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości(...)jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kiełbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną   Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta

Kulinarne przygody Gatity
Schudnij bez diety i Dieta anti-aging, czyli najnowsze książki Agaty Lewandoweskiej - recenzja 95

wykresach oraz różnych tabelkach.  Dodatkowo spodobały mi się smaczne przepisy, które udowadniają, że dieta może być... przyjemna. W końcu to bardzo ważne, aby nie chodzić złym, głodnym, a w porze posiłku jeść coś, na co nie ma się ochoty i wręcz nam nie smakuje. Poradnik naprawdę może zmotywować, więc polecam go osobom, które zaczynają swoją przygodę z odchudzaniem oraz(...)wynikach badań i wiarygodnych źródłach naukowych.  Oprócz rzetelnej wiedzy w książce znajduje się ponad 100 sprawdzonych przepisów na sałatki i dania z warzyw, zupy, dania z mięsem i rybami, bezmięsne i wegetariańskie, koktajle i desery - na potrawy zawierające naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki.  Podsumowanie: Wielu osobom wydaje się, że proces starzenia jest nieubłagalny. Jednakże są sposoby

Di gotuje
Masełko czosnkowo-ziemniaczane 145

Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tego masełka ( w oryginale to miał być sos), aż wreszcie przyszła pora na realizację :) Masełko zrobione, a moi domownicy pochwalili jego smak. Jeśli dodałabym tak jak w przepisie 4 łyżki wody konsystencja byłaby rzadsza i przypominała właśnie sos. A tak powstała pasta do smarowania chleba. Pyszna.  Będę robić ją częściej(...)połączyć z majonezem czosnkowym Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Sos czosnkowy rozprowadzić  4 łyżkami wody i przyprawić do smaku pieprzem i octem, ewentualnie szczyptą cukru pudru. Pasuje do mięs, ryb z grilla, opiekanego chleba. U mnie będzie dziś do wędzonej makreli:) Oliwę można zastąpić np. olejem rzepakowym, jeśli nie lubimy specyficznego smaku oliwy z oliwek. Przepis znalazłam w jakimś kolorowym

Proste Potrawy
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 157

Gdzie w tym prawdziwe gotowanie, gdzie profesjonalizm? Telewizja rządzi się swoimi prawami. To że je znam, nie znaczy że w jakikolwiek sposób mam im się dobrowolnie podporządkować. Tylko zdechłe ryby płyną z prądem. Płyń, Master Chefie, ale beze mnie.   Ważne, że swojego własnego, podpisanego imieniem fartucha mam, i w żadnym wypadku oddawać go nie zamierzam. Dostałam go w ramach(...)uczestników miło popatrzeć , bo na szanowne jury już niekoniecznie (poza szefem Amaro, który swoje uwagi rzuca w punkt, ale w większości branżowym szyfrem i lakonicznie). Czekam cierpliwie, aż pora odpowiednia nadejdzie i wybierzemy się do restauracji na Olszewskiego 128, do zeszłorocznej zwyciężczyni Top Chef, Kasi Daniłowicz , której kibicowałam chyba od 3 odcinka. Po jej praktykach w paryskim Pavillon Ledoyen

Karo in the Kitchen
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 146

jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy(...)facebookowy fanpage: KLIK . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Ah, mi casa ! Smak Wysp Kanaryjskich - gambas al ajillo 164

hiszpański temperament i pozytywne życiowe wibracje mogą wciągnąć i już nie wypuścić ze swojego wiru, no i, ah, to słońce...! Jednak tęsknota za domem wygrała. Za tymi magicznymi czterema porami roku, za przyjemnym pocałunkiem słońca na twarzy nawet w mroźne, jesienne dni, nie tym wżerającym się w skórę upałem. Za otulaniem się kocem w mroźne poranki, kiedy nie chce(...)morza. W mojej wyobraźni Wyspy Kanaryjskie były krainą mlekiem i miodem płynącą, były wszystkim, o czym zawsze marzyłam. Zielone, ale też z rajską laguną. Bogate w owoce i świeże ryby oraz, moje ulubione ,krewetki. Jakież było moje zdziwienie, gdy po lądowaniu, owszem, było mi gorąco, ale tej zieleni ani widu, ani słychu! Wszystko było brązowe i bardzo, bardzo suche

Gotowanie to kochanie
BARILLA NA KAŻDĄ PORĘ ROKU – 4 przepisy – z łososiem, dynią, orzechami i pomidorami 151

Uwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną

Ostra na Słodko
Curry z indykiem i świeżym ananasem, jak zrobić samemu w domu przyprawę curry? 127

mleczkiem kokosowym. Lubicie curry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe. Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska  i kuchnia azjatycka(...)świeże zioła, najlepiej sprawdzi się tutaj kolendra, ale ta ostatnio jest na prawdę trudna do kupienia i słabej jakości, więc możesz śmiało sięgnąć po pietruszkę, która teraz o tej porze roku smakuje najlepiej! Sprawdzi też się bazylia, ale nie ta zwykła tylko tajska. Ma ona takie malutkie listki zaostrzone. Warto też dodawać do tej potrawy dwa rodzaje imbiru, pierwszy

SMYKWKUCHNI
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 161

nigdy nie kosztowałam. Cóż, nie pałałam do nich jakąś szczególną miłością. Mówiąc wprost, obrzydzał mnie ich widok i przeszkadzał mi ich zapach. Pewnego razu stwierdziłam jednak, że skoro surowa ryba w peruwiańskim ceviche bardzo mi smakuje, to może jednak spróbuję tego śledzia. Skubnęłam ociupinkę i okazało się, że wcale nie jest taki straszny jak myślałam, a nawet musiałam przyznać(...)kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część) i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na parę minut i przecedzamy. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę.     Na dno szklanej miski, lub szklaneczek wykładamy śledzie, na nie kładziemy majonez, warstwę pora, znów majonez, ugotowaną quinoę, majonez, ogórki

Quinoa Raz!
Spring rolls z pieczonym łososiem 187

Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni

mojewypiekiinietylko