zawrzeć w następujących punktach: dostarczenie organizmowi dobrych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych (zawierają nasycone kwasy tłuszczowe), ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii, zwiększenie spożycia warzyw, owoców i tłustych ryb (dobre tłuszcze nienasycone). Jak oniżyć cholesterol? Dobre zestawienia pokarmowe. Ale już dużo rzadziej mówi się o znaczeniu odpowiednich zestawien pokarmowych . Bo choć powszechnie wiadomo, że dobra dieta (dieta dobra(...)Szerzej do produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty
MODA NA BIOsosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku(...)oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki i korniszona ( a jak jest to kawałek jabłka , cebulę ). Można tez dodać inne dodatki które akurat są na zbyciu ( kawałek kiełbasy, wędzonej ryby, ugotowany buraczek, śledzia
Buniabaje w kuchniPodstawowa suplementacja” . Gorąco zachęcam do zapoznania się z nim. Który suplement z witaminą D jest najlepszy? Tyle było mowy na temat konieczności suplementacji witaminy D, teraz pora zastanowić się który suplement z witaminą D jest godny uwagi. A jest ich na rynku całkiem sporo… I – niestety – nie należą one do najtańszych. Zwłaszcza te o wyższych(...)dziennie (w zależności od masy ciała, ekspozycji słonecznej oraz podaży witaminy D w diecie). Zawsze jest to lepsze niż nic. Dobrym źródłem witaminy D są też tłuste ryby. Chcąc więc zapewnić jej dostawę z naturalnych źródeł, należy zwiększyć ich udział w diecie. Uwaga: Wszystkie zawarte w tym wpisie informacje są wynikiem wiedzy nabytej oraz po części wniosków wysnutych na podstawie
Modern Cave GirlStali Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiamy słodycze w każdej postaci i o każdej porze dnia i nocy. Nie często więc recenzujemy tutaj produkty dla osób dbających o linię, ale... Eco&Fit Slim o smaku czekolady jest wyjątkowy pod każdym względem. Pierwsza i, dla nas obojga, najważniejsza zaleta - jest smaczny, bardzo, bardzo smaczny. Nie przesłodzony, świetnie sprawdza się jako(...)wysiłku. Koktajle Eco&Fit Slim są wygodnym uzupełnieniem codziennej diety, zwłaszcza, jeśli w pracy lub na uczelni nie mamy czasu na inny posiłek albo ograniczamy spożycie mięsa i ryb. Wystarczy porcję koktajlu zalać mlekiem lub wodą i wypić, aby na długi czas pozbyć się uczucia głodu i otrzymać zastrzyk zdrowej energii. Można je także wykorzystać jako dodatek do koktajli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi. Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można by tak wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można(...)stron i wkładamy do szklanego naczynia... Następnie przykrywamy dokładnie nacznie folią spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc..albo przynajmniej na pół dnia... Będzie nam potrzebny POR, wystarczy jeden, kroimy go w krążki i niedbałe kawałeczki Następnie zajmiemy się zdrowym nadzieniem. Składniki- -szpinak świeży -pieczarki -mozarella Wyciągamy zamarynowane mięsko z lodówki i układamy na desce
Z Kuchni Do Kuchnijabłka? Długo, to pewne, ale tak samo pewne jest, że tak podana marchewka w końcu się przeje i znudzi. Jeśli i Wam zbrzydła klasyczna surówka z marchewki i jabłka, pora na pyszną odmianę! Moja surówka z marchewki – z bakaliami i słodko-pikantnym, imbirowym winegretem – to prawdziwa bomba smaku (i witamin)! Marchewki obieramy i ścieramy do miski na największych oczkach(...)surówki i bardzo dokładnie mieszamy wszystko razem. Gotowe! Surówkę można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Podaję ją do ryb i jasnych mięs, ale świetnie pasuje też do wieprzowiny w postaci kotletów mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie. Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna
Karo in the KitchenPulpety wołowe, z indyka, kurczaka, jagnięciny, ryby, pulpety z ryżu… ale pulpety z krewetek? Tak jest. Zdziwicie się jak super łatwo można je zrobić i jak są pyszne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia i gotowania : 25 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 duże Jaki jest największy problem z pulpetami? Ano taki, że mają tendencję do rozpadania(...)Przepis pochodzi z bloga FitMenCook . Składniki: Pulpeciki 500 g krewetek surowych Mały pęczek szczypiorku Mały pęczek kolendry Bulion 1 łyżka oleju 1 szalotka drobno posiekana Pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 4 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 kawałek kory cynamonu Dodatki Garść szpinaku lub 2 kapusty pacz choy Garść makronu ryżowego 2 szklanki posiekanej
Niedzielny kucharzsię w kieliszkach do prosecco. Jest też dżem bergamotowy. To z takich oczywistych rzeczy. Bergamotkę dodaje się także do sosów, mięs np. słynnej kiełbasy nduja i aromatyzuje się nią ryby podobnie jak u nas cytryną. Tradycyjny makaron stroncatura też można kupić w wersji bergamotkowej. Właściwie wszystko do czego można użyć cytryny i co nie ucieka na drzewo kończy(...)małe biuro i zakład przetwórczy w Condofuri obok Bova Marina, gdzie pracują tylko 2 osoby. Wszystko odbywa się ręcznie, w oparciu o zbiory z okolicznych pól i z poszanowaniem pór roku i surowca. Przed wejściem możemy obejrzeć stare zdjęcia, które pokazują, jak bergamotkę zbierało się drzewiej, kiedy nie znano jeszcze prozdrowotnych właściwości soku czy pulply i pozyskiwano głównie olejek. Poza
Ugotowane pozamiataneSurówka z cukinii i selera naciowego pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i ryb, a najlepiej smakuje samodzielnie z kromką chrupiącego pieczywa. Surówka jest soczysta i pełna smaku, a do tego dobrze wygląda. Surówka z cukinii i selera naciowego nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze bardzo łatwo ją zrobić. Pięknie wygląda nawet po dłuższym przebywaniu w temperaturze pokojowej, czyli(...)posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami. Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem. Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego
Kuchcik gotujemożna zrobić dużo wcześniej przed świętami, bo mogą postać.... Oczywiście, jeśli się ich wcześniej nie zje J Tak właśnie było u mnie. Zrobiłam śledzie. Takie inne niż do tej pory. Chciałam zrobić z nowym smakiem. Wymieszałam, namieszałam i .... wyszło pysznie. No i co? I już ich nie ma. Jutro zrobię nowe, a Wam zostawiam przepis na pyszne śledzie(...)sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie znajdziecie z zakładce MENU: RYBY,ŚLEDZIE... Jest w czym wybierać. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysizdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem, w wydaniu wegetariańskim (z rybą lub owocami morza) czy całkowicie wegańskiej (z soją w postaci tofu lub tempeh, seitanem albo bogatymi w białko roślinami strączkowymi), miska Buddy jest pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro(...)przykryciem, aż do końca wchłonie wodę. Garnek odkrywamy, a ugotowaną komosę spulchniamy widelcem. Komosa jest smaczna i na ciepło, i na zimno – i tak właśnie, w zależności od pory roku, możecie zjeść moją zieloną miskę. JAK ZBUDOWAĆ BUDDHA BOWL? Na połowie każdej miski wkładamy ugotowaną komosę – lekko przestudzoną. Drugą połowę miski – zajmie mieszanka pociętego drobniej młodego szpinaku
Karo in the KitchenW ostatnich dniach otrzymaliśmy od firmy Kamis niespodziankę – śliczną skrzyneczkę z przyprawami. Wygląda pięknie i oryginalnie, a w środku całe mnóstwo przypraw i dodatkowo moździerz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledź to król polskiego morza i polskiej kuchni, który od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Gdy przychodzi grudzień Piotrek jest w swoim żywiole, wtedy zaczyna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku(...)śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną W porach Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFUwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki. Są kolorowe, pełne warzyw i owoców. Lekkie a zarazem sycące. Często z niczego może powstać coś pysznego. Eksperymentuję czasem
potrawyregionalne