ryba w porach - 1733 przepisów (strona:98/116)

OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 119

OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON Jajka – uwielbiam! W każdej postaci – jajecznica, sadzone, na miękko, na twardo

Martyna Cooks
Blogerka i matka (nie)idealna - autoportret 92

branży. Ale wrócę jak tylko będę miała taką możliwość. Lubię swoją pracę :) (Nie)idealna pani domu... Dom zawsze posprzątany, naczynia pozmywane, dzieci uśmiechnięte i radosne, codziennie obiad o stałej porze (i wszystkie inne posiłki też regularnie) i wieczorny relaks przy malowaniu paznokci lub dobrej książce... Brzmi dobrze? :) Nooo... to szkoda, że to nie o mnie :D znajomi i rodzina(...)wyjdę na ostatnią chwilę... Czasem tego czasu jest za mało... wróć ... - TEGO CZASU ZAWSZE MAM ZA MAŁO ;) (Nie)dobry kierowca... Lubię jeździć. Za kierownicą czuję się jak ryba w wodzie, a w sytuacjach stresowych (a niestety mam na ich koncie całe mnóstwo i żadna z mojej winy - obiektywnie to stwierdzam) nie tracę głowy, nie panikuję, w jednej sekundzie reaguję

Kolorowy Przepisownik
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 167

głosem serca. Dzień 9. "SOUL KITCHEN" (2009)    Tym razem mamy do czynienia z kinem niemieckim. Film rozpoczyna się od widoków obskurnej restauracji,gdzie hitem są mrożone ryby z frytkownicy z frytkami i podłe puree, które nawet nie wygląda na jadalne. Mimo wszystko knajpka się kręci - słabo, bo słabo, ale zawsze.    Ukochana głównego bohatera oznajmia(...)momencie, gdy przyszło na świat, wszystko się zmieniło. Zbiera się na odwagę i rozstaje z mężem, kończy również z romans z przystojnym doktorem. Lokal, w którym do tej pory pracowała odkupuje od właściciela za pieniądze, które dostaje w spadku od jednego z klientów, irytującego staruszka, który był jej ulubionym klientem, a ona - ulubioną kelnerką, traktował ją wręcz jak córkę

W kuchni Karmel-itki
Kuchnia gruzińska 313

Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku(...)Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką. Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i sera Ryby Tradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury

Poezja smaku
MIDOUN, HOUMT SOUK, ERRIADH CZY FARMA KROKODYLI? CO MUSISZ ZOBACZYĆ NA DJERBIE 223

Farma krokodyli , gdzie możemy podziwiać życie setek krokodyli m.in. z Madagaskaru oraz innych gatunków zwierząt zamieszkałych park ( są żółwie, jaszczurki i wiele wiele innych ). Warto wybrać się tam w porze karmienia, ok. godziny 17 – gdzie wszystkie krokodyle wynurzają się z wody otwierając paszcze w poszukiwaniu jedzenia. Widok – z jednej strony przerażający, z drugiej genialny! Ostatnią częścią Djerba(...)okresie jesienno-zimowym przylatuje tu mnóstwo różowych flamingów, które brodzą swoimi różowymi, długimi nogami w płytkiej lagunie. Od czasu do czasu może pojawić się też delfin, zwabiony mnóstwem ryb zamieszkujących wody zatoki. Pamiętajcie, żeby nie dać się nabrać sprzedawcom wycieczek – flamingów nie ma tu latem! Mam nadzieję, że wpis Wam się przyda przy planowaniu kolejnych podróży i kolejnego urlopu

Ostra na Słodko
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 118

piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem(...)zagrożeń jakie były, a zagrożenia były ogromne, na każdym kroku. H: Ja pamiętam jak było oblężenie Warszawy i byłam z mamą w szpitalu. Przynieśli fasolówkę. Ja do tej pory nie potrafię takiej fasolówki zrobić, taka była pyszna. Cokolwiek bym nie robiła, nie ma takiego smaku.  Jednak głód to najlepsza przyprawa

Kryzysowa Książka Kucharska