ryba w porach - 1733 przepisów (strona:89/116)

Uzbekistan – przewodnik kulinarny 101

gorsze.   Co pysznego zjeść w uzbeckiej restauracji? Co wyróżnia kuchnię uzbecką? Sezonowa kuchnia Przede wszystkim smaki są naprawdę sezonowe. Nie kupimy sobie arbuza w marcu, bo o tej porze roku rządzi zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne(...)liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek

Ugotowane pozamiatane
Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze 217

sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i  w środku delikatna.  I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety z łososia 1 łyżka oliwy(...)jednym filecie, oprószyć je solą morską, polać sosem musztardowym, do tego skropione liście ulubionej ( u mnie mix) sałaty oliwą oraz sokiem z cytryny, plaster cytryny i purée ziemniaczane z porem, które zaprezentuję w kolejnych przepisach. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

źródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika).  Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy(...)jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek.  Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów  Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe

Czarnawisienka
ŚLEDZIE PO ARABSKU 116

Dzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko

Kuchnia w oparach
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 134

bułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver(...)podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane

Karo in the Kitchen
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 126

jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni.   W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta, czy dzisiaj też(...)miesiącu nie zauważycie, że przez takie krótkoterminowe planowanie wydaliście na zakupy mniej, na pewno nie umknie Waszej uwadze to, że prawie niczego już nie już wyrzucacie. Jeśli do tej pory kupowaliście hurtem – wyczyśćcie zamrażalnik ze wszystkiego, co jest w nim dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli do tej pory z tego nie skorzystaliście to i tak już tego

Karo in the Kitchen
Pasta z wędzonej makreli 336

chwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem je i jadłem i zjeść nie mogłem. W końcu dwie zostawiłem i tak leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły(...)branży i chwali sobie. W sumie to serio czasami myślę o czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy

Marder&Marder Manufacture
Produkty marki Seitenbacher. 135

tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii

Poranek na słodko
Jak wykorzystać skorupki skorupiaków – zupa krewetkowa 167

Mniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki

codojedzenia
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 162

Dziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety

karmelowy
PASTA Z KURKUMY oraz ZŁOTE MLEKO (GOLDEN MILK) 156

Ludzie i antybiotyki W okresie jesienno-zimowym nie jest trudno o infekcje. Tym bardziej teraz, kiedy jedną z naszych chorób cywilizacyjnych jest brak odporności. Jak podaje

W kuchni Karmel-itki
Na weekend: śniadanie pod chmurką. Targ śniadaniowy zaprasza nie tylko Warszawę. Poznaj smaki świata. 213

ananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone ryby czy tradycyjne wędliny oraz różnorodne słodkości. Moją uwagę przykuło minimalistyczne lecz urządzone ze smakiem stanowisko oferujące ślimaki. Ucięłam sobie krótką pogawędkę z gospodarzami stanowiska. Drobna blondynka w gustownym fartuchu opowiedziała(...)oraz cieszyć oko i węch dobrym jadłem - powinien choć raz się pofatygować. Ja na pewno chciałabym jeszcze w tym sezonie odwiedzić, którąś z lokalizacji - tym razem może bardziej w porze obiadowej bo jak na śniadanie to dla mnie opcja nie do przejedzenia, a aż żal ograniczać się do jednego stanowiska. Następnym razem zamierzam degustować - jeśli tylko gospodarze stanowisk pozwolą

Kuchnia po mojemu
Świąteczny czerwony barszcz z ziołami 138

Świąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo 2 litry wywaru warzywnego: 2 litry wody 2 marchewki 1 cebula (opalona na gazie) 1-2 pietruszki + garść natki pietruszki por (biała część) kawałek selera garść świeżego lubczyku Baziółka Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia (najlepiej na całą noc, minimum

Słodkie okruszki
Tagliatelle z borowikami i wątróbką w porach pod krewetkami. 171

Wolności od dzieciaka, który wyjechał na ferie, dzień trzeci. Jednak co to za wolność, gdy pierwszy raz dziecię w wieku niespełna pięciu lat opuszcza gniazdo. Tęskno

BaRepas
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 145

elementem będzie ochrona polskiego dziedzictwa niematerialnego. Poprzez projekt twórcy chcą pokazać znaczenie Wisły, jej zasoby, historię oraz wpływ na polską tradycję kulinarną. Drugim aspektem projektu jest sezonowość i zmienność pór roku oraz ich wpływ na mieszkańców Warszawy, w rożnych okresach historycznych. Trzecim - chęć stworzenia miejsca, nawiązującego do historycznych ogrodów warzywnych, które mogły by stać się miejscem spotkań dla odwiedzających. Głównym(...)smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój hit to wołowina, pierogi i oczywiście deser, czyli gotowana pszenica z musem rabarbarowym i karmelem. Kolejne spotkanie już w maju, a jego temat to: " Ryby, raki i szparagi". Tym razem niestety nie będę mogła uczestniczyć. Ale w czerwcu pojawię się na pewno i znów opowiem Wam smaczne historie

kolorowotorcikowo
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 147

secondo piatto di pesce – czyli ryba. Nie znaczy to oczywiście, że Włosi nie potrafią przygotować wspaniałej potrawy z mięsa, ale rybaRyba tam to poezja. Pieczona dorada Ryby dokładnie czyścimy z łusek, można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy(...)się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ *Trzeba Wam wiedzieć, że cappuccino jest napojem tradycyjnie śniadaniowym i w porze innej niż poranek piją je w Rzymie tylko turyści. Jeśli masz ochotę wydrukować sobie dzisiejsze przepisy – tutaj znajdziesz je w pdf. Wpis jest częścią akcji W 30 kuchni

Patchwork