Sałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie
Pieguskowa KuchniaRyby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej diety. Dziś mam dla Was pyszny, a zarazem zdrowy przepis na ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia. Smacznie, prosto i zdrowo – czasem nie trzeba niczego więcej. Spróbujcie. Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia(...)higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Słodkie okruszkigorsze. Co pysznego zjeść w uzbeckiej restauracji? Co wyróżnia kuchnię uzbecką? Sezonowa kuchnia Przede wszystkim smaki są naprawdę sezonowe. Nie kupimy sobie arbuza w marcu, bo o tej porze roku rządzi zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne(...)liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka. No właśnie. Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek
Ugotowane pozamiatanesosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i w środku delikatna. I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety z łososia 1 łyżka oliwy(...)jednym filecie, oprószyć je solą morską, polać sosem musztardowym, do tego skropione liście ulubionej ( u mnie mix) sałaty oliwą oraz sokiem z cytryny, plaster cytryny i purée ziemniaczane z porem, które zaprezentuję w kolejnych przepisach. Smacznego
Wino Francja Kuchniaźródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy(...)jedynie do śniadania. Pije ogromne ilości zielonej/czerwonej/białej/owocowej herbaty, kawę zieloną, zbożową, zwykłą oraz pokrzywę, melisę, miętę i czystek. Ilość, wielkość, rodzaj i wartości składników zależą od: Pory o której wstałam i o której idę spać Ilości treningów Pory treningu Rodzaju treningu Dnia tygodnia Pogody (!) Samopoczucia PRZYKŁADOWE JADŁOSPISY: 1 1. Owsianka z wpc, maslo migdałowe
CzarnawisienkaDzisiaj Wigilia i wszyscy zasiądziemy wieczorem do stołu zastawionego karpiem, śledziami, makiełkami i innymi pysznościami. Śledzie pewnie już docierają się w lodówce ale ja mimo wszystko
Kuchnia w oparachbułką tartą, nie z jajkiem. Nie w pomidorach. Nie smażona z czosnkiem i pietruszką, chociaż takie warianty uwielbiam. Znudziły mi się. A moment nudy w kuchni to pora na testowanie nowych rzeczy. Nie mam pojęcia skąd wzięło się to danie. Czy to potrawa gotowana przez Polaków we Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver(...)podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników, wykorzystane
Karo in the Kitchenjeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni. W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam „Pasztet Pawła” i zawsze pyta, czy dzisiaj też(...)miesiącu nie zauważycie, że przez takie krótkoterminowe planowanie wydaliście na zakupy mniej, na pewno nie umknie Waszej uwadze to, że prawie niczego już nie już wyrzucacie. Jeśli do tej pory kupowaliście hurtem – wyczyśćcie zamrażalnik ze wszystkiego, co jest w nim dłużej niż 6 miesięcy. Jeśli do tej pory z tego nie skorzystaliście to i tak już tego
Karo in the Kitchenchwilę. Taka pasta z makreli jest idealna na kanapki. Ja w ogóle uwielbiam ryby, w każdej postaci. Madzia, wiedząc o tym, kupiła mi kilka wędzonych makreli. Sama niespecjalnie lubi ryby. Ale jednak przeceniła moje możliwości. Jadłem je i jadłem i zjeść nie mogłem. W końcu dwie zostawiłem i tak leżały przez kilka dni. I już nie miałem ani siły(...)branży i chwali sobie. W sumie to serio czasami myślę o czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy
Marder&Marder Manufacturetego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii
Poranek na słodkoMniam, mniam! Zapraszam na przepis – zupa krewetkowa! Krewetkową zawsze gotuję jak mam w planie przyrządzenie krewetkowego tortu kanapkowego. Dlaczego? Ponieważ do tortu używam ugotowane krewetki
codojedzeniaDziś przedstawiam kolejny przepis na moje ukochane mule. Udało mi się je kupić w bardzo okazyjnej cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety
karmelowyLudzie i antybiotyki W okresie jesienno-zimowym nie jest trudno o infekcje. Tym bardziej teraz, kiedy jedną z naszych chorób cywilizacyjnych jest brak odporności. Jak podaje
W kuchni Karmel-itkiananasa oraz głośnymi rozmowami wyluzowanych przedstawicieli tej narodowości ;). Były też stragany z typowo polskimi regionalnymi produktami. Na Targu Śniadaniowym znajdziesz: aromatyczne przyprawy, kozie sery z gospodarstwa rolnego, wędzone ryby czy tradycyjne wędliny oraz różnorodne słodkości. Moją uwagę przykuło minimalistyczne lecz urządzone ze smakiem stanowisko oferujące ślimaki. Ucięłam sobie krótką pogawędkę z gospodarzami stanowiska. Drobna blondynka w gustownym fartuchu opowiedziała(...)oraz cieszyć oko i węch dobrym jadłem - powinien choć raz się pofatygować. Ja na pewno chciałabym jeszcze w tym sezonie odwiedzić, którąś z lokalizacji - tym razem może bardziej w porze obiadowej bo jak na śniadanie to dla mnie opcja nie do przejedzenia, a aż żal ograniczać się do jednego stanowiska. Następnym razem zamierzam degustować - jeśli tylko gospodarze stanowisk pozwolą
Kuchnia po mojemuŚwiąteczny czerwony barszcz z ziołami Kto lubi czerwony barszcz? Przyznam Wam szczerze, że będąc dzieckiem omijałam go szerokim łukiem. Dla mnie w święta istniała wówczas tylko ryba Ale teraz… teraz jest zupełnie inaczej i nie wyobrażam sobie Świąt czy przyjęcia bez czerwonego barszczu. Do tego oczywiście paszteciki, uszka czy pierożki… Ach, po prostu pysznie A jak barszcz(...)dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo 2 litry wywaru warzywnego: 2 litry wody 2 marchewki 1 cebula (opalona na gazie) 1-2 pietruszki + garść natki pietruszki por (biała część) kawałek selera garść świeżego lubczyku Baziółka Przygotowanie: Suszone grzyby płuczemy na sitku, następnie przekładamy do miski i zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia (najlepiej na całą noc, minimum
Słodkie okruszki