Dorsz z sosem porowym Piątkowy obiad , to już jakoś zazwyczaj tradycyjnie rybnie lub po prostu lekko . Jest to też po części spowodowane tym ,że po całym
Ogrodnik w podróżyPogoda o tej porze roku jest bardzo kapryśna. Łatwo zdobyć infekcję, a nikt tego nie lubi. Katar, kaszel, ból głowy i gorączka jest największą zmorą dla każdego człowieka. Zamiast spędzać wolnego czasu z przyjaciółmi i znajomymi to spędzamy go w łóżku z kubkiem ciepłej herbaty i torebką lekarstw przy boku. Jak wzmocnić odporność, aby być cały czas zdrowym? Śniadanie(...)witaminy i tłuszcze Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże na odporność Ponadto do produktów bogatych w białko i tłuszcze należy jeść węglowodany t.j: kasza gryczana, ryż brązowy
Truskawkowa FiestaMiesiąc czasu czekał ten łosoś na publikację. Przygotowałam go na Wigilię, ale zawsze po drodze znalazło się coś ważniejszego, coś z czym nie chciałam czekać ani
Kuchnia w czekoladziemoże chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę(...)niebo w gębie. To, co spotykamy w Polsce nie umywa się nawet do prawdziwych tzatzików. Spójrzcie na konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak
Right Behind The KitchenZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalneDziś spotkało mnie coś bardzo miłego. Aż się czerwienię jak o tym pomyślę. Ktoś, znany mi z widzenia, jednak nigdy z tą osobą nie rozmawiałem, zapukał
BaRepasporze roku są bardzo popularne dania na rozgrzewkę. Brakuje Wam pomysłów na obiad, na pyszne rozgrzewające dania w ciągu tygodnia to dobrze trafiliście. Dzisiejszy wpis obfituje w smaczne i rozgrzewające przepisy jak ostre curry, grillowane skrzydełka czy gorąca zupa minestrone. W tygodniu trudno znaleść czas i ugotować szybki obiad. Dlatego najlepiej gotować wieczorem na następny dzień. Ja tak przynajmniej(...)niecałą godzinę. Nigdy się nie spieszę, kiedy gotuję. Obiad w 30 minut według Jamie`s jest dla mnie raczej niemożliwy do wykonania, no chyba, że smażę naleśniki… Ryba na obiad to u nas obowiązkowe danie, przynajmniej raz w tygodniu. Jemy różne ryby, najczęściej jednak jest to łosoś. Łosoś z awokado chimichurri jest bardzo smaczny, zdrowy i pożywny. Oczywiście
codojedzeniaZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itkiwędzonej. Głównie ze względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników. Ryż Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który mogą różnić się nieznacznie kolorem. Ryż(...)smak kolejnego kawałka sushi. W zależności od rodzaju, imbir w zależności od rodzaju może mieć różne stopnie ostrości. Tak więc jeśli macie już wszystkie składniki na domowe sushi to pora przystąpić do jego przygotowania. Więcej przepisów na sushi znajdziecie TUTAJ . Artykuł Domowe sushi – co potrzebujemy? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!"Aby się rozwinąć musisz wszystkiego się nauczyć, a później puścić to w niepamięć." ~ Massimo Bottura Nie tylko gotowanie to ciągła nauka, ale i całe życie. Każdego
W kuchni Karmel-itkinajlepsze na pustych ulicach Walencji, biegają, tańczą, śpiewają. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim, dlatego może wywarło to na mnie takie wrażenie, bo zazwyczaj dzieci już o tej porze powinny spać… Ale najwyraźniej nie tutaj! Mój dzień zaczyna się około ósmej rano, ponieważ chce na spokojnie przygotować się do zajęć i praktyk. Po zakończeniu zajęć wracam(...)gotujemy, łączymy smaki tak, że w życiu nie wpadłabym na taka kompozycję! Z drugiej strony, jeśli mam być szczera, kuchnia hiszpańska to raczej nie moje smaki. Jest bardzo dużo ryb i owoców morza, co od razu dyskwalifikuje mnie z jedzenia tego wszystkiego, ponieważ jestem weganką. Również nie podoba mi się sposób przyrządzania niektórych potraw, gotowanie na żywca owoców morza jest
Gotuj po hiszpańskuŚnieg. Sypie i sypie, i coś mu się przestać nie chce. Cały świat spowity białym, lepkim puchem. Śniegowe chmury, ciężkie i szare wiszą na nieboskłonie
W kuchni Karmel-itkioczyszcza organizm z toksyn. Jak zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, bo tak to nazwijmy, to zasadą główną było nie głodzenie się, a jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie, o stałych porach. Do każdego posiłku musiała być minimum garść warzyw (nie ważne czy to zwykła kanapka, czy obiad) oraz 40 minutowy wysiłek fizyczny przed kolacją... Może Was zdziwić dlaczego przed kolacją. Otóż(...)pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy wszystko gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż będą miękkie. Ja dodatkowo ugotowałam jeszcze parę ziemniaków na parze i brokuły. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy na talerze. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią