lokalu Przerwa , w którym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę, ale nie wierzę w to do tej pory. Dominik był zatwardziałym przeciwnikiem tej zupy, a okazało się, że nie lubi jej dlatego, że najczęściej podawana jest z.... makaronem. Dlatego swoją przyrządziłam z grzankami serowymi - zajadał aż miło :) Ponownie(...)skończyło się tym, że wylądowały w koszu. Widać nawet dania robione tysiące razy, choć raz muszą nie wyjść, by równowaga została zachowana ;) Nie wyszedł mi stir-fry z rybą, a następnie z kurczakiem - ten z rybą był niezjadliwy, ten z kurczakiem był ok, ale żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów
Cooking MonsterNadszedł ten magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Choć za oknem raczej późna jesień czy tam wczesna wiosna z wichrem i ulewami. Ciężko przy takiej aurze złapać
Kuchnia po mojemuWitajcie!Biorę udział w Blog Forum Gdańsk 2012! Znalazłam się w gronie szczęśliwców,którzy mają tę przyjemność spotkać się ze sobą na stadionie PGE Arena w
W kuchni Karmel-itkiKuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the Kitcheności i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia. Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki(...)udział: Niech nasze talerze, kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach! Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!jedzenie typu słodycze czy inne szybkie przekąski. Chrom Chrom zmniejsza apetyt na słodycze. Dużą ilość chromu znajdziemy w kaszy pęczak, jęczmiennej, gryczanej, płatkach owsianych, jajkach, groszku oraz w rybach morskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawa z mlekiem Kawa z mlekiem ma bardzo mało kalorii a długo pozostawia sytość w żołądku. Dzieje się to dzięki zawartości taniny, która ścina kazeinę znajdującą się(...)ilość snu jest bardzo szkodliwa dla organizmu. Kiedy jesteśmy niewyspani organizmowi brakuje energii i wysyła do organizmu informacje, że jej potrzebuje przez co zjadamy o wiele więcej jedzenia. Nieregularne pory posiłków Dla organizmu najlepszą sytuacją jest, gdy nie odczuwa silnego głodu. Ważne są regularne posiłki, by organizm przyzwyczaił się, że otrzymuje energię o stałych porach i nie musi
To Musisz Wiedziećwcale nie oznacza wolniej, a świadomiej. Jest tam restauracja (wyróżniona w przewodniku Gault&Millau), w której serwowane są produkty z okolicznych gospodarstw, ich śniadania wspominam do tej pory, a schludne pokoje nie mają tv – nie braknie natomiast gier i zabaw dla dzieci, kolorowanek oraz lokalnych atrakcji – bliższych i dalszych. Na miejscu można szaleć na sankach (jest(...)Czasami droga do spełniania marzeń jest kręta. Spróbowaliśmy wędzonego na zimno pstrąga z pobliskiej hodowli i serków, które David planował wykorzystać do przepisów. Almette z chrzanem idealnie pasowało do ryby. Pasta z pstrąga na serku jest zdrowsza, niż ta na majonezie, a dzięki cytrynie i świeżym ziołom, jej smak jest zupełnie inny i świeży. Przygotowaliśmy ją razem. Pasta z wędzonego
Poezja smakuPrzenoszenie się w różne zakątki świata za sprawą jedzenia to wspaniała przygoda.Klucząc paluchem po mapie, w ciepłym fotelu, dzięki pysznej strawie można wyobrazićsobie, jak tam
W kuchni Karmel-itkipóźniej Stany Zjednoczone – matecznik fast foodu, który bez frytek by przecież nie istniał. Mogą stanowić samodzielne danie, podawane z tylko z solą lub różnymi sosami albo dodatek do ryb i mięsa. Są pyszne, o ile dobre je przyrządzono. Wbrew pozorom frytki bardzo łatwo zepsuć. Niestety, w barach i restauracjach frytki przeważnie przygotowuje się z mrożonego półproduktu, który następnie smażony(...)samej grubości słupki. Niektórzy zalecają, aby je także wypłukać, a nawet moczyć w wodzie. Jeśli chcecie, możecie to zrobić, z naszego doświadczenia wynika jednak, że to zupełnie zbędne. Pora więc na smażenie. Nie będziemy pisać wam o temperaturze co do stopnia, bo w kuchni nie używamy termometru, zapewne podobnie jak wy. W garnku dobrze rozgrzewany więc dużo oleju, jest
Kulinarna Polskapowinnam być z tego faktu zadowolona. W końcu co za pożytek z męża niepracującego...? Problem polega jednak na tym, że mój pracuje za dużo. W dodatku w zupełnie nieodpowiednich porach, czyli kiedy ja mam wolne i nie muszę akurat spać (co zdarza się stosunkowo rzadko). W zasadzie, to występuje tutaj klasyczny przypadek obrazujący stare powiedzenie przyganiał kocioł garnkowi(...)bardziej ode mnie...? Ale mam wrażenie, że ostatnio popadłam w, niegroźne póki co, uzależnienie. Dzień bez kawy jest dniem straconym, tudzież przeżytym na pół gwizdka, bo chodzę jak śnięta ryba, nie rejestrując połowy wydarzeń mających miejsce tuż obok mnie. Sięgam wtedy po kubek kawy z mlekiem (no dobrze - mleka z kawą ), i od razu wchodzę na wyższe obroty. W pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeilustrowane są przez obrazki Anny Pol i nostalgiczne zdjęcia z “ Nowoczesnej kuchni domowej” książki kucharskiej z lat ‘30. Przepisy są raczej syte i tradycyjne, więc akurat na tak wspominkową porę roku jak jesień. Mocną stroną tej książki jest to, że proponuje gotowe zestawy obiadowe, nawet lepsze niż te niedawno wydanego z “ Pysznie dla rodziny …”, bo bardziej syte i czterodaniowe(...)zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione. To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała tego
Ugotowane pozamiataneTym razem uzupełnimy nasz zasób przystawek i przekąsek. Dzisiejsza propozycja może się wprawdzie wydawać cokolwiek karkołomna. No bo jak tu łączyć „północne” słone śledzie z „południowymi
Kulinarna Pokusadobrej jakości? POCHODZENIE PSZENICY Od 17 lutego br. każda firma produkująca makaron musi jednoznacznie napisać, skąd pochodzi zboże wykorzystywane do produkcji makaronu i gdzie następuje jego mielenie. Do tej pory wielu producentów na opakowaniach pisało "makaron w 100% włoski" a po jego przebadaniu okazało się, że zboże pochodziło z Maroka, Cypru, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych lub Kanady a mielone było(...)być pozostawiony przypadkowi. Włoscy kucharze trzymają się zasady, aby długi makaron łączyć z płynnymi i kremowymi sosami, a krótki makaron łączyć z cięższymi sosami z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby. Na przykład skręcony makaron typu fusilli idealnie komponuje się z sosami pomidorowymi. M akaron "gładki" pasta liscia podajemy z delikatnymi sosami na bazie śmietany, ricotty. Podczas, gdy makaron
La grande e la piccola cuocachoroby, które rzekomo powodują tycie. Przekonasz się również, że zdrowe jedzenie wcale nie jest takie drogie. Ta książka obala mity, ale jest też wspaniałym systemem motywacyjnym. Jeśli do tej pory miałeś problemy ze zrzuceniem wagi, to po tej lekturze poznasz swoje błędy i zdołasz podjąć kroki, które doprowadzą Cię do wagi, o jakiej marzysz. Zakoduj zdrowie i idealną sylwetkę(...)książce zebrał swoje ulubione przepisy na proste do przyrządzenia ketogeniczne potrawy z łatwo dostępnych składników. Znajdziesz tu dania z warzyw, sałatki i dressingi, potrawy z jaj, mięsa, ryb i drobiu, a także wrapy, zupy i zapiekanki. W publikacji znajduje się łącznie 450 przepisów na każdy posiłek dnia. Przygotowywane dania są wolne od glutenu, sztucznych słodzików czy wzmacniaczy smaku. Poza sprawdzonymi
Proste-przepisy.plgodziny. Uważam jednak, iż jest to kwestia indywidualna. Dostosuj ilość oraz regularność posiłków do swoich potrzeb i trybu życia. Ważne aby nie najadać się do syta jednorazowo, szczególnie późną porą, przed pójściem spać. 2. Spożywasz różnorodne produkty. Dbanie o urozmaicanie posiłków jest bardzo ważne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich pożądanych składników. Dobrym rozwiązaniem jest włączenie(...)które są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B, A i D. 7. Mięso spożywasz w mniejszych ilościach, wybierasz chude gatunki. Mięso należy zastępować rybami oraz roślinami strączkowymi, które równie dobrze jak mięso są źródłem pełnowartościowego białka. Ryby zawierają więcej składników mineralnych niż mięso. Są dobrym źródłem jodu i fosforu. Ryby morskie maja dużą zawartość
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas