ryba w porach - 1733 przepisów (strona:93/116)

Keto placki z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb) 121

Duża zawartość cukinii czyni je niskokalorycznym i mocno pożywnym daniem. Są więc idealne na diecie niskowęglowodanowej, Paleo , no i oczywiście ketogenicznej . Plus jest taki, że właśnie weszliśmy w tę porę roku, kiedy to warzywo dostępne jest w śmiesznie niskich cenach. Tym bardziej warto z niego korzystać! A trzeba zaznaczyć, że istnieją tysiące sposobów na kulinarne jej zastosowanie(...)może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty

Modern Cave Girl
Błonia Bistro 141

Błoni, gdzie mieszkańcy licznie spędzają wolny czas spacerując, odpoczywając i uprawiając ulubione aktywności fizyczne. Lokal jest bardzo przestronny, jasny, z widokiem na otaczającą ją zieleń. W weekendy w godzinach pory obiadowej jest tutaj duży ruch dlatego należy pomyśleć o wcześniejszej rezerwacji stolika. Wnętrze zaprojektowano w gustowny sposób. Czerwona cegła, białe kafelki, drewniana podłoga z czarnobiałymi płytkami, wygodne skórzane kanapy(...)dania obiadowe to makarony, risotta, gnocchi i tortellini czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam.  Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania

I LOVE LIFE
Wegetarianizm? Lubię! 118

jestem wegetarianką „z krwi i kości”. Przyznaję się, że od czasu do czasu robię coś mięsnego (tylko indyk lub jakaś ryba). Ale staram się pomimo wszystko, aby w mojej kuchni było mięsa jak najmniej. Dlaczego? Są dwa powody. Po pierwsze, szkoda mi po prostu zwierząt… uważam, że w dzisiejszym świecie napędzonym konsumpcjonizmem tak, że bardziej się(...)drugie. Sezonowość. Jest zima. Styczeń. Truskawki? Serio? Mrożone ok, ale świeże lepiej sobie odpuścić. Obecnie mamy sezon na buraki , fenkuł, marchewkę (mój króliczek jest w siódmym niebie), pietruszkę, por, seler, gruszki, jabłka . Obiad na już! Po trzecie. Czas! Wszyscy żyjemy w pośpiechu i większość z nas wychodząc z pracy, na pewno nie chce spędzić reszty dnia przy garach

rabarbarowo
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 143

ryżu jaśminowego 4 ząbki czosnku sól, pieprz garść bazylii garść mięty sok 1/2 cytryny 30 ml oliwy  garści fasoli czerwonej 2 pomidory limy oregano, majeranek Przygotowanie: Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie z opi sem na opakowaniu.   Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem(...)wspaniałe uczucie po ćwiczeniach :) 7. Najpiękniejszy film, który polecasz. hmm Jako wieczna romantyczka - Między niebem a piekłem :). Czy taka miłość się zdarza? Pewnie :) .  8. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku i dlaczego? Zdecydowanie lato  :) czekam całe 3 pory roku na nie:) Dlaczego? nie lubię marznąć :) 9. Jakie masz cele, które chcesz osiągnąć w przyszłości? Za dużo

Łycha smaków
Jambalaya – przepisy na dania z ryżem 213

Lubicie ryż? W moim domu przepisy na dania z ryżem w roli głównej są bardzo popularne. Ryż to nie tylko dodatek do zupy czy zamiennik ziemniaków

codojedzenia
Sałatka z łososia z orzechami włoskimi 225

Dzisiaj pomysł na łatwą do przygotowania, a jednocześnie bardzo oryginalną sałatkę. Komponuje ona kilka składników, które znane są z tego, że dobrze czują się dobrze w

Kulinarna Pokusa
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 161

rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego czasu(...)jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane oraz pozostałe tradycyjne i mniej tradycyjne potrawy smażone. Pewnie się już

Fitsweet.me
Jak zdrowo smażyć? Testuję patelnię WOLL. 160

rezygnuje z tego rodzaju obróbki termicznej, traktując go jako ten najgorszy z najgorszych. Czy warto, biorąc pod uwagę że smażenie jest jednym z ciekawszych i smaczniejszych sposobów przyrządzania mięs, ryb, warzyw, a nawet deserów? A co najważniejsze… czy ma to sens w dobie nowoczesnych technologii zapewniających efektywniejsze i zdrowsze przygotowywanie nawet tych smażonych dań? Aby to sprawdzić, od dłuższego czasu(...)jednogarnkowe, sezonowe dania, które na tej patelni wręcz same się przygotowują. Wrzucamy składniki, zalewamy, przykrywamy i czekamy. Bez zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane oraz pozostałe tradycyjne i mniej tradycyjne potrawy smażone. Pewnie się już

Fitsweet.me
Bitwa Na Smaki 149

warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta ( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami(...)przepięknie udekorowanych stołach , gdzie zostały nam podane kolejne dania! Ja z niecierpliwością wyczekiwałam deseru!!! Mus totalnie zawładnął moim sercem i jest to jeden z najwspanialszych deserów , jaki do tej pory jadłam!!! Po uroczystej kolacji zrobiliśmy zdjęcia z SZEFAMI KUCHNI oraz innymi finalistami … …. pożegnaliśmy się i ruszyliśmy na górę! Zmęczeni i szczęśliwy zasnęliśmy w swoich łóżkach , by następnego

Ostra na Słodko
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 133

Wienzeile i Rechte Wienzeile. Takiej różnorodności owoców i warzyw z różnych zakątków świata nie widziałem nawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa(...)Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się tak szybko winem... Zamiast konkretnych dań spróbowaliśmy lokalnych wędlin oraz podsuszanego ozora wieprzowego

Right Behind The Kitchen
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 120

danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki, posypać łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać wszystko. Woda ani mleko nie może

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 136

danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki, posypać łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać wszystko. Woda ani mleko nie może

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 100

danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję(...)Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki, posypać łyżeczką cukru, zalać ciepłą wodą/mlekiem i wymieszać wszystko. Woda ani mleko nie może

Martyna Cooks
Kuchnia wegetariańska 163

Kuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Holiday Inn… Warsaw 121

albo uczcić jakieś wyjątkowe chwile. Niewiele trzeba, żeby zrobić sobie daycation. Uwielbiam też śniadania hotelowe i brunche niedzielne. Jestem jednak dość sceptyczna jeśli chodzi o restauracje hotelowe bardziej popołudniową porą. Kojarzą mi się z kuchnią masową, która nie jest ani smaczna, ani zdrowa, bo kieruje się ją do turystów, którzy i tak raczej tu nie wrócą. Czasami jednak warto jest(...)późna baru, na wtorkowe wieczory z muzyką klasyczną i do otwartej do otwieranej o 6.30 rano bezpretensjonalnej restauracji. Karta restauracji zawiera warszawskie akcenty, eleganckie dania typu kaszotto z rybą, ale też bezpretensjonalne klasyki typu burgery z dobrej polskiej wołowiny. Koniecznie muszę się tu jeszcze wybrać na wtorkowy wieczór muzyczny i na świąteczny brunch. Holiday Inn Warsaw City Centre www Twarda

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania