ryba w porach - 1733 przepisów (strona:81/116)

Książki kucharskie 127

moje książki kucharskie na prezent: Magnus Nillson „The Nordic Cookbook” – wydanie w języku angielskim Jestem wielką fanką skandynawskiej filozofii życia i gotowania. Używanie lokalnych składników i życie według pór roku tworzą magiczną mieszankę, którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania(...)nowa tamże. „Curry” – opracowanie zbiorowe – wydanie w języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw

ladykitchen
Książki kucharskie część I 169

moje książki kucharskie na prezent: Magnus Nillson „The Nordic Cookbook” – wydanie w języku angielskim Jestem wielką fanką skandynawskiej filozofii życia i gotowania. Używanie lokalnych składników i życie według pór roku tworzą magiczną mieszankę, którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania(...)życie od nowa. „Curry” – opracowanie zbiorowe – wydanie w języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw

ladykitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 155

poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie zajadaliśmy się smażonymi kalmarami. Lekka(...)lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować w zarąbiste stoły - wystarczy obrus i dobre, świeże jedzenie! Po paru dzbankach sangrii i bardzo dobrym drugim śniadaniu pora na spacer. Nagrodą za wytrwałość był przystanek w barze, w którym to zaserwowano nam flagowe piwo hiszpańskie – San Miguel  - podane oczywiście w zmrożonym kuflu : ) Smakowe!   Ronda - jedno

Right Behind The Kitchen
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 168

Już jakiś czas przymierzałam się do zrobienia kremu z homara. Homar leżał zamrożony w zamrażalniku  aż wreszcie kilka dni temu wpadłam w kreatywny kulinarny szał

Cytryna&Co.
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 129

Dzień dobry kochani w poniedziałek :-) Pogoda brzydka, wczoraj koszmarna była, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się

kruche babeczki
Stek z warzywami 188

międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek i oliwę. Mieszamy. Potrzebna nam będzie blacha z rusztem, taka, gdzie na dno pójdą warzywa, a na ruszcie będzie dopiekał się stek. Jeśli takowej(...)minutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy

ladykitchen
Surówka z marchewki, jabłek i pora 412

pietruszki. W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu. Pyszny dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 3 bardzo duże marchewki  (co daje 4 szklanki startej marchewki); Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego(...)wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki. Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki.  Surówkę wymieszać. Przyprawić solą

Gospodyni Miejska
10 zdrowych przepisów na dobry początek 125

szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie jak ryby bardzo często przygotowuję posiłki z grzybów. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych. To że nie zawierają tłuszczów i białka wcale nie jest przyczyną, że mamy z nich(...)delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry osobom na diecie bezglutenowej jak również osobom, które pragną ograniczyć jedzenie węglowodanów. Są smaczne i można je podać z różnymi dodatkami. Zdania na temat glutenu

codojedzenia
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 133

czarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie ograniczają marnowanie żywności i kupowanie ryb z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale mają za to sporo rodzimych owoców morza jak ikra taszy czy raczyńce. Gdzie tylko jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa(...)opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami,   Wszystkie smaki

Ugotowane pozamiatane
Dieta? Czemu nie! 242

guinoa. Na samą myśl o diecie włosy stają mi dęba, a organizm przestawia się na funkcję obronną żądając czegoś tłustego. Czy dieta na prawdę musi być straszna? Do tej pory te z których korzystałam mówiły mi jedz przez cały dzień sałatę bez niczego, a po 3 dniach w nagrodę możesz zrobić sobie steka ale bez przypraw. Albo jedz cały(...)pokazuje niesamowicie zróżnicowaną i zachęcającą kuchnię, która dba o nasz organizm i zdrowie, co więcej w rewelacyjnej oprawia! Od samych zdjęć leci ślinka. Nie wierzycie? Poniżej przykłady. Kotleciki z ryby. Pizza w wersji light. Zapiekanka kalafiorowa z ciecierzycą. Łosoś z brokułowym puree. Miniserniczki z jagodami. Jak sami widzicie w kuchni Agaty nie jest nudno, a jeśli jeszcze do tego może

Brzuszki Łakomczuszki
Brukselka – najlepsze przepisy 143

Jak ugotować brukselkę Bigos z brukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i

Dorota Smakuje
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 126

Kolejny przepis ze strony Akademia Kulinarna , który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4

My Culinary Art
HUMMUS Z DYNIĄ. 168

Chłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do

W kuchni Karmel-itki
Śledzie po chłopsku 105

Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już

Bon appetit mon amie
Najlepsze dania ze śledzi 202

Niebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 268

Składniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek

W Mojej Kuchni Lubię