szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie jak ryby bardzo często przygotowuję posiłki z grzybów. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych. To że nie zawierają tłuszczów i białka wcale nie jest przyczyną, że mamy z nich(...)delektuję się kurkami . Gofry brokułowe- gofry bez glutenu i cukru Uwielbiam gofry na słodko ale i te wytrawne. Gofry brokułowe to moje ulubione gofry, które mogę jeść o każdej porze dnia. Polecam te gofry osobom na diecie bezglutenowej jak również osobom, które pragną ograniczyć jedzenie węglowodanów. Są smaczne i można je podać z różnymi dodatkami. Zdania na temat glutenu
codojedzeniaczarny, mirabelki czy mniszek i więcej surowych produktów niż np. w kuchni francuskiej. Skandynawowie starają się używać ekologicznych, sezonowych składników. Żeby gotować etycznie ograniczają marnowanie żywności i kupowanie ryb z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale mają za to sporo rodzimych owoców morza jak ikra taszy czy raczyńce. Gdzie tylko jest to możliwe używa się lokalnych składników. Po co im oliwa(...)opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba z jabłkami, Wszystkie smaki
Ugotowane pozamiataneguinoa. Na samą myśl o diecie włosy stają mi dęba, a organizm przestawia się na funkcję obronną żądając czegoś tłustego. Czy dieta na prawdę musi być straszna? Do tej pory te z których korzystałam mówiły mi jedz przez cały dzień sałatę bez niczego, a po 3 dniach w nagrodę możesz zrobić sobie steka ale bez przypraw. Albo jedz cały(...)pokazuje niesamowicie zróżnicowaną i zachęcającą kuchnię, która dba o nasz organizm i zdrowie, co więcej w rewelacyjnej oprawia! Od samych zdjęć leci ślinka. Nie wierzycie? Poniżej przykłady. Kotleciki z ryby. Pizza w wersji light. Zapiekanka kalafiorowa z ciecierzycą. Łosoś z brokułowym puree. Miniserniczki z jagodami. Jak sami widzicie w kuchni Agaty nie jest nudno, a jeśli jeszcze do tego może
Brzuszki ŁakomczuszkiJak ugotować brukselkę Bigos z brukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i
Dorota SmakujeKolejny przepis ze strony Akademia Kulinarna , który podbił moje serce :) Do dania idealnie pasują szparagi, niestety ciężko je teraz dostać :( Zapraszam do gotowania! Składniki dla 4
My Culinary ArtChłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do
W kuchni Karmel-itkiAż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już
Bon appetit mon amieNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek
W Mojej Kuchni LubięPogoda w tegoroczne wakacje płata nam figle!Kraciasta, kapryśna i nieobliczalna Panna Pogoda nie pozwala zbytnio cieszyć sięwieloma chwilami pełnymi słońca. Deszcz, burza, wichura
W kuchni Karmel-itkiczyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy(...)czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem
Ola la LCHFSwego czasu, sałatka z zupek chińskich zrobiła w kulinarnej blogosferze prawdziwą karierę! Boom, jaki nastąpił spowodował,że wszyscy, albo prawie wszyscy blogerzy, prezentowali właśnie tę sałatkę
W kuchni Karmel-itkiDrób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy
W kuchni Karmel-itkicurry bez dodatku cukru i glutaminianu sodu. Szybki kurczak curry z warzywami - składniki na 2 porcje: dwa filety z piersi kurczaka około 200 g mrożonki warzywnej (groszek, marchew, por, kalafior, fasolka szparagowa) 6-7 suszonych pomidorów w oleju 200 ml mleczka kokosowego 100 ml śmietany 30% (można pominąć) łyżeczka przyprawy curry świeża kolendra lub pietruszka sól, pieprz, papryka ostra(...)minuty. Przed podaniem posypujemy posiekanymi ziołami. [caption id="attachment_7556" align="aligncenter" width="1024"] Szybki kurczak curry z warzywami[/caption] Inne potrawy z curry: Wegetariańskie Curry Z Bobem Ryba W Cieście Curry Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry Curry Z Kurczakiem I Warzywami Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Kokosowe Risotto Z Warzywami Kasza
e-PrzepisyKulinarneplacków: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki zimnej wody 5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości 1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej 1 mała czerwona papryka kawałek pora ½ cebuli 5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta natur pikantna z chili Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska lub himalajska do smaku(...)podania Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek pokroić na małe kawałeczki. Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki. Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto, wlać do pokrojonych warzyw, wsypać pikantną przyprawę natur z chili
Wanilia i KardamonWiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany. Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. Całość smaczne, zdrowe i kolorowe. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję(...)myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie. Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie. Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch
Moniki SmakołykiObiecałam, że powrócę w postach do Krakowa. I to zapewne niejednokrotnie,to miasto pełne magii. Pod każdym względem. Przechadzając się tu i ówdzie, błądząc po Starym
W kuchni Karmel-itki