ryba w porach - 1733 przepisów (strona:19/116)

Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 180

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały

Obiad gotowy
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 245

Kolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi

Jaglusia
KROKIETY ZIEMNIACZANE 2484

ziemniaczanego purée. Chrupiące na zewnątrz, miękkie i aksamitne w środku. Łatwe i tanie w przygotowaniu. Z minimalnej ilości składników .  Sprawdzą sie jako dodatek do mięs, ryb lub jako sycąca przekąska w porze lunchu. Mimo, że ciasto nie zawiera mąki jest zwarte  i dobrze się formuje.  Gęstość masy w dużym stopniu zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Najlepsze

cool and minty
PIECZONY ŁOSOŚ CYTRYNOWY 201

Chciał nie chciał pora obiadowa nadejdzie szybko i zaraz znów dylemat co podać. Proponuję na piątek pieczonego łososia. Delikatnie doprawiony, cytryna ciekawie zmienia jego smak

Z Majeczką w kuchni
Pieczony pstrąg 204

Przepis zalega w moim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha! Składniki: 2 średnie pstrągi 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól folia aluminiowa Sposób przygotowania: Jeśli pstrąg jest wypatroszony

Truskawkowa Fiesta
Ryba „po grecku” 273

dopasowywać i niekoniecznie musimy je włożyć na patelnię w tym samym czasie. Ryba „po grecku” spożywana może być wg upodobań albo na ciepło, w tym w charakterze pełnowartościowego dania samego w sobie, albo występować w charakterze zimnej przystawki. Ryba „po grecku” 2015-12-17 02:01:27 Ryba „po grecku”, czyli potrawa nie mająca właściwie nic wspólnego z Grecją(...)bardzo popularna w naszym kraju. W naszym przepisie w wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek

Kulinarna Pokusa
Zimowa sola sauté 161

roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza kurtka niewiele mi pomaga. Jednak staram się jak mogę, owijam szalikiem i udało mi się jeszcze nie zamarznąć. Chłody mają wpływ(...)przysmaki. Nie zamierzam w ogóle ich sobie odmawiać, ale czasami po prostu trzeba zjeść coś innego. Może... Rybkę? Tak, wiem. Znowu :) I nie po raz ostatni. Ryby na blogu pojawiały się do tej pory bardzo rzadko, więc przyszła pora to zmienić. Są przecież zdrowe i wartościowe, a pasuje do nich prawie wszystko. Tym razem w roli dodatków naturalny

Ratunku obiad
Ryba po grecku 302

grecku Składniki :  1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 por 4-5 marchewek 3-4 pietruszki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj(...)woda i mąka do panierki Przygotowanie :  Przygotowanie warzyw: W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy cebula i por się zeszklą dodać starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać i podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły zanim same zaczną

Codzienne Gotowanie
Karp pieczony, faszerowany 562

cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy są cukrzykami. My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo skuteczna(...)wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie udusić por i cebulę oraz seler z przyprawami. Gdy warzywa zmiękną, faszerujemy nimi rybę ( nakładamy je na płatki owsiane nasączone mlekiem). Rybę następnie polewamy odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec

KreatywnePiny
Ryba po grecku 148

tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze! Składniki: * ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego) * 3 duże marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * 10 cm pora * 1 cebula biała * 1 papryka  * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki(...)oleju * przyprawy: sól, pieprz * natka pietruszki * mąka do obtoczenia ryby * olej do smażenia ryby i warzyw Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone układałam na ręczniku papierowym. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę

Pieprzyć z Fantazją
ZIELONA RYBNA FRITTATA Z JOGURTOWYM SOSEM 121

zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent na powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze dwie osoby na obiedzie. Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być

Dietolog
Ryba po grecku 138

ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół szklanki oleju 2-3 szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków(...)pół łyżeczki soli. Dusić na małym ogniu przez ok.15-20 minut. Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące i smażyć. W dużej salaterce układać warstwami

Pysznie & Pięknie
Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką 159

stylu fit! Delikatne mięso halibuta zapieczone pod zieloną kołderką. Na panierkę składają się: posiekana zielona pieruszka, zmielona czerstwa bułeczka i skórka otarta z cytryny. Ryba świetnie się prezentuje i smakuje wybornie! Halibuta podałam z duszonym porem i ziemniaczanym puree. To świetna alternatywa dla świątecznego karpia. Zajrzyj również  tutaj , a znajdziesz smaczną propozycję na światecznego łososia z piernikową panierką. Polecam(...)otartą z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem masę podzielić na 4 części i rozłożyć na filetach. Docisnąć palcami. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piec około 10 minut podałam z duszonym porem. Po przepis zapraszam tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w panierce z frytkami 150

Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka

Kuchnia Pokoleń
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 108

resztek ryby (ości, kręgosłup, płetwy, głowy), 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, 1 cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, 800 g filetów z ryb morskich* 1 papryka, 2-3 pomidory, 1 cebula, oliwa Resztki ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem. Przecedzić wywar

królestwo garów