ryba w porach - 1733 przepisów (strona:10/116)

Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 128

ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec.   Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony miąższ papryki kroimy w dość drobną(...)wszystko znowu wraca na ogień. Od momentu zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku.   W tym czasie pora zająć się rybą. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Smarujemy ryby z każdej strony pozostałą łyżką oliwy, posypujemy z obu stron solą i lekko pieprzem

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 135

ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec.   Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy na pół, wyjmujemy i wyrzucamy gniazdo nasienne. Wycinamy białe części i oczyszczony miąższ papryki kroimy w dość drobną(...)wszystko znowu wraca na ogień. Od momentu zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku.   W tym czasie pora zająć się rybą. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Smarujemy ryby z każdej strony pozostałą łyżką oliwy, posypujemy z obu stron solą i lekko pieprzem

Karo in the Kitchen
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 340

potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy(...)por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. W półmisku układamy warzywa na zmianę z rybą. Na wierzchu powinny

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 206

jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron ugotować do pół miękkości, odcedzić. Por pokroić w plasterki. Szparagi dobrze umyć, odłamać zdrewniałe końce, włożyć(...)minuty (cienkie wystarczy na 1 minutę) do gorącej wody, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Por zeszklić na 2 łyżkach oliwy, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na por wyłożyć makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Na makaronie poukładać szparagi. Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić

Obiad gotowy
Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka 175

pasty kanapkowe: Pasta Z Boczku – Na Kanapki Pasta Jajeczna Z Suszonymi Pomidorami Pasta Na Kanapki Z Sardynkami Pasta Twarogowa Do Pieczywa Pasta (Sałatka) Z Paluszków Krabowych I Pora Pasta Z Ryby W Pomidorach Artykuł Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Mikrofalówka – wyznanie wyrodnego ojca i jeszcze gorszego kucharza 84

piekarnik z termoobiegiem. Rozwiązanie doskonałe dla każdego kto nie ma miejsca w domu na pełnowymiarowy piekarnik. Lub jeżeli nie chcesz odpalać dużego piekarnika dla 1 kawałka ryby.   Do tej pory przedstawiałem raczej mikrofalówki o większych gabarytach. Tym razem coś bardziej dla singli lub młodych małżeństw. Model o pojemności 20 l i rozsądnych rozmiarów, sprzęt możecie kupić TUTAJ . Mikrofala

kuron.com.pl
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 160

nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny.  Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 183

patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo zanieczyszczeń

Kulinarna Pokusa
ŁOSOŚ POD ZIOŁOWO-POROWĄ PIERZYNKĄ (keto, LCHF, paleo, bez gltuenu i laktozy) 115

przykryciem pora, pilnując by się nie przypalił. Pod koniec duszenia gdy por będzie już miękki dodać świeżo posiekane ulubione zioła, sól i pieprz. Łososia pokroić na potrzebną ilość porcji. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny a następnie posypać solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć w nim łososia. Na każdym kawałku ryby wyłożyć podduszone warzywa(...)zioła z tłuszczem. W wersji z laktozą na duszonych porach wyłożyć łyżkę śmietany i posypać pozostałymi świeżymi ziołami. Tak przygotowany łosoś pod ziołowo-porową pierzynką wędruje do piekarnika. Rybę należy piec pod przykryciem w temperaturze 200 ° C przez ok 20-25 minut, obserwując by warzywa nie przypiekły się za bardzo. Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką doskonale komponuje się

Ola la LCHF
Na tropie belony - Jastarnia 130

nieśpiesznie przygotowuje na przyjęcie turystów w nowym sezonie. Wydawać by się mogło, że o tej porze roku nic ciekawego nie może się tu wydarzyć.  Właśnie w maju powinni tu przyjechać  pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych smaków, żeby spróbować świeżej belony, wyjątkowej ryby morskiej, która w połowie maja przypływa na tarło do Zatoki Puckiej.  Z  wyglądu(...)zielonym kręgosłupem.  Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach Świata :).   Nie bacząc na pogodę i inne okoliczności ;) śpieszcie się, jeśli chcecie spróbować belony

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 216

osób 1 kg dorsza 1 bakłażan 1 średnia cukinia 1 cebula 5 ziemniaków 330 ml słodkiej śmietany 2 jajka 15 cm pora sól,pieprz, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków i do ryb olej do smażenia Dorsza dokładnie umyć i wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry(...)wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać je przyprawą do ziemniaków, na to warstwa cukinii, warstwa bakłażana, pokruszony dorsz, którego należy posypać przyprawą do ryb i na końcu cebula z porem, następnie znowu ziemniaki itd. Na samym końcu całość zalać śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym w 170 stopniach przez około 25 minut

Jadło i czytadło
ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ Z PORA + FILMIK 101

Dzisiaj podam przepis na łososia pieczonego z masłem i podanego z pierzynką z pory. Danie jest bardzo smaczne i lekkie. Rybę tak przygotowaną można podać na efektowny, niecodzienny obiad który zachwyci twoich gości.  SKŁADNIKI :   1 kg filetu z łososia lub pstrąga łososiowego  1 spory por 180 g masła sól i pieprz do smaku 1 cytryna(...)pieczenia. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy pod każdy kawałek ryby, plaster masła. Rybę lekko solimy i na wierzch również kładziemy kawałek masła oraz plaster cytryny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 % ( lub 190 ).  Po upieczeniu lekko studzimy i ściągamy cytrynę.  Por myjemy i kroimy na kawałki, następnie przekładamy na patelnię z odrobiną masła, lekko solimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Burgery rybne (z łososiem) 148

jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe. Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy , więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał w dziesiątkę. Dawno Mąż

Pora coś zjeść