ryba w porach - 1733 przepisów (strona:2/116)

RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 151

prawdziwe masło – 50 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * sok z cytryny – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny. Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka. Cebulę drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą i przesmażamy kilka minut. Rybę

Ostra na Słodko
Ryba na warzywnej pierzynce 142

dorsza - filet  1 por 3 marchewki 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pietruszki 1 papryka czerwona kilka różyczek brokuła koperek sól, pieprz  4 świeże pomidory  szklanka wody sok z cytryny WYKONANIE Filet kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę układamy w naczyniu do parowania. Na każdy kawałek kładziemy plasterek pora. Rybę parujemy(...)czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Kapustę szatkujemy nożem. Pora kroimy na plastry. Paprykę rozcinamy, płuczemy, wycinamy ze środka włókna i ziarna, kroimy w paski. Różyczki brokuła rozdrabniamy. Wszystkie warzywa wsypujemy do dużego naczynia, podlewamy wodą. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu od czasu , do czasu mieszając. Warzywa sprawdzamy czy są miękkie

W kuchennym oknie Ewy
Ryba zapiekana w porach 143

Kolejna propozycja na danie z rybą z piekarnika. Tym razem rybka w towarzystwie pora i tymianku zapieczona w śmietance z której tworzy się pyszny sosik. Polecam bo danie proste i pyszne. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie morszczuk 400 g pora, biała i jasnozielona część sól,pieprz tymianek 300 ml śmietanki 30 % olej do smażenia masło(...)Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pora aby zmiękł. Doprawić dobrze do smaku solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć kilka kawałków ryby. Następnie na rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut, funkcja

Monia miesza i gotuje
Pstrąg pieczony z porem i pomidorami 128

łatwo można było go podać. Składniki: Dowolna ilość pstrągów Przyprawa do ryb Por Pomidory dowolna ilość Sól Oliwa Folia aluminiowa Wykonanie: Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy przyprawą do ryb, również po wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli(...)wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20 minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg ) 180 o C przez około 30 lub dłużej ( zależnie od wielkości  ) minut. Po upieczeniu wyjmujemy na talerz razem z folia. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym 144

wywar. Jak warzywa będą aldente wkładam rybę na wierzchu warzyw i gotuję jeszcze pięć minut. Warzywa i rybę wykładam na miskę. Bułkę namaczam w mleku i mocno odciskam. Seler, por, rybę mielę maszynką do mięsa. Cebulę kroję drobno i przesmażam. Dodaję do ryby. Wbijam jajka, dodaję masło roztopione zimne, kaszkę mannę, bułkę, natkę pietruszki pokrojoną, sól, pieprz. Mieszam, dodaję plastry

wesoła kuchnia
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 241

żurawiną Na uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świ... Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzone... Łosoś w porach Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na k... Post Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
ŁOSOŚ POD PIERZYNKĄ 156

zmiękną. Doprawiam solą i pieprzem. Z folii aluminiowej wycinam dwa kawałki (nieco większe od łososia - aby można było szczelnie je zawinąć), smaruję oliwą. Następnie układam plastry cytryny, rybę, pora i zioła. Na wierzch nakładam śmietanę (na każdy kawałek - po 2 łyżki). Łososia zawijam w folię, piekę 12 minut w 220 stopniach

JejKuchnia
Ryba w pomarańczach z warzywami 123

się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. 6) W naczyniach do zapiekania (u mnie mini garnki Staub ) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem, na warzywach ułożyć rybę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość polać sokiem z pomarańczy i obłożyć plasterkami lub cząstkami pomarańczy. 7) Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Fitsweet.me
Ryba w pomarańczach z warzywami 166

się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. 6) W naczyniach do zapiekania (u mnie mini garnki Staub ) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem, na warzywach ułożyć rybę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość polać sokiem z pomarańczy i obłożyć plasterkami lub cząstkami pomarańczy. 7) Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Fitsweet.me
Łosoś pieczony z porem 237

Łosoś pieczony w piekarniku z dodatkiem pora to pyszny pomysł na piątkowy, niedzielny, czy świąteczny obiad. Ryba pieczona w piekarniku pod przykryciem wychodzi pyszna i soczysta, a dodatek pora jest wspaniałym uzupełnieniem dania. Łosoś pieczony z porem – Składniki: ok. 600 g filetu z łososia sok z połowy małej cytryny 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone(...)wrzucić pokrojone pory. Smażyć je przez około 5 minut (aż por nieco zmięknie), cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i mascarpone. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos porowy wyłożyć na rybę w naczyniu żaroodpornym. Łososia

Kulinarne Przeboje
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2951

byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich spotkaniach(...)ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami świeżej

Karo in the Kitchen
Dorsz duszony z porem i papają 126

Pomysłów na papaję ciąg dalszy. Tym razem dodałam ją do ryby. Dorsz duszony w porach i papai przeszedł moje oczekiwania. Wyborny, z delikatnym słodkim posmakiem. Nie tylko dla fanów pora :) 1 porcja 200 g dorsza 1 plaster papai(...)grubości 15 cm pora 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i pieprz do smaku Pora kroimy w plasterki, papaję w kostkę. Na oleju podsmażamy krótko pora. Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy papaję i dusimy kolejne 5 minut. Jeśli trzeba przekładamy rybę na drugą stronę. Zwiększamy trochę temperaturę i smażymy do czasu

Kucharzyca
Ryba zapiekana z warzywami 78

spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki(...)Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

e-PrzepisyKulinarne
Dorsz zapiekany z porem w sosie śmietanowym 141

sól, pieprz przyprawa do ryb odrobina oleju Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron: solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki. Następnie rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195ºC. Piec 15 minut. W międzyczasie pory umyć, przekroić na pół(...)pokroić w cienkie talarki. Na patelni podgrzać niewielką ilość oleju i poddusić pokrojone pory. Na podpieczoną rybę ułożyć podduszone pory i całość zalać słodką śmietaną. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut. Por powinien lekko się zarumienić, a śmietana lekko zagęścić. Danie od razu podawać

Ugotować
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 209

posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy  sól i pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie (gotować krócej niż standardowo, około10-15 minut), wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę skropić sokiem z cytryny. Pora posiekać w półksiężyce, wrzucić(...)się szklisty, a następnie wyłożyć na niego rybne filety. Dusić pod przykryciem około 3-4 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała