twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością zasmakuje miłośnikom orientalnej kuchni. Czosnek, por, papryka i przyprawa curry doskonale dopełniają ten pyszny posiłek. Zaskakuje podniebienie, choć(...)nietypowe zestawienie produktów może wywołać niesmak... do pierwszego kęsa ;) Składniki (na 2 porcje) : - 100 g ryżu (u mnie parboiled) - 1/2 wędzonej makreli oddzielonej od skóry i ości - kawałek pora - ząbek czosnku - 2 średniej wielkości pomidory - papryka czerwona - przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny
Kuchnia ElliePstrąg to jedna z tych ryb , które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej. Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę
Ostra na Słodkodorady sól pieprz tymianek sok z cytryny oliwa trawa cytrynowa mąka ziemniaki marchewka por pietruszka Ryby umyć, zioła wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, natrzeć ryby i odstawić Warzywa pokroić w plasterki lub dekoracyjnie w spiralki, przepłukać zimną wodą i osączyć, smażyć w woku albo frytownicy. Rybę oprószyć mąką i smażyć z obu stron. Podawać z warzywami
Gotowanie jest łatwePolsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto
Słodka Stronaryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej smażalni. Na szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej
Słodka StronaCześć Od czasu do czasu lubię wypróbowywać nowe produkty spożywcze. Ostatnio kupiłam suma afrykańskiego. Do tej pory z ryb na naszym stole najczęściej gościły śledzie, dorsze, morszczuki... czyli to co jest znane od lat. Sum okazał się bardzo smaczną rybą. Ja filet z suma afrykańskiego przygotowałam w bardzo prosty sposób. Rybę podzieliłam na porcję, oprószyłam solą oraz pierzem
blog.moje-pasje.infoprzyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami. Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)oleju, połączyć z cebulą i porem. 4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba
Kuchnia domowa Aniroku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku
Wiem co jemPost Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeoliwie na małym ogniu tak długo, aż domownicy poczują aromat przypraw. Zawartość patelni przekładamy do garnka, a na tej samej patelni, której przed chwilą używaliśmy, wrzucamy posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarna kolendry i gotujemy na wolnym ogniu(...)trawy, liści i ziela blendujemy "niedbale", tzn. tak, by zupa zagęściła się z pominięciem dodatku mąki, jednak nie do konsystencji kremu. Na chwilę przed podaniem, zupę zagotowujemy i dodajemy rybę, ponieważ nie potrzebuje ona długiej obróbki termicznej. Talerz posypujemy natka pietruszki i podajemy z cytryną
Taste Of My Daypstrąga łososiowego 4-5 sporych ziemniaków (gatunek na frytki) kolorowa sałatka przyprawa do grilla ziołowa pieprz cytrynowy sól, pieprz 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy(...)strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe
Kuchnia po mojemuPo długiej i chłodnej wiośnie doczekaliśmy się wakacji i pięknego lata (obym nie zapeszyła!). Pogoda dopisuje, sezon urlopowo - wyjazdowy w rozkwicie. Nasz kraj ma w zanadrzu
Taste Of My Dayłososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz, sól Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około(...)oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego
Kolizje SmakówDziś się to zmieni! Serwuję bowiem (podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła! Tym postem chciałam Was serdecznie(...)poniżej ;) Przepisy przyjmuję do końca sierpnia. Liczy się data stempla pocztowego ;) We wrześniu zbiorę wszystkie zgłoszone przepisy. Liczę na Was! Mam nadzieję, że będzie co podsumować ;) To tyle zasad... Pora na pora. Pora na krem. Krem z pora. Witam w Norwegii! 1 duży por (bez zielonych liści) 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego
bastalena