ryba w porach - 1733 przepisów (strona:5/116)

Zupa rybna z pieczarkami, krewetkami, ryżem i warzywami 181

durszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć

Passions hobbies life
Zupa rybna z ryżem w wersji de luxe 123

Ugotowany wywar warzywny odcedzić przez sitko do kolejnego garnka (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić

Passions hobbies life
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 159

jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor

Gaździnka warzy
Ryba zawsze zdrowa 141

marchewka pół pora przyprawa do ryb  sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę rozmrażamy, kroimy  na mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy 20 min. Z marchewki i pora robię mus warzywny i dodaje do  ryby. Można odrobinę posolić, ale to już kwestia smaku. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kostka z dorsza w sosie jogurtowym 185

Składniki: 3 kostki dorsza czerniaka 1 mały por kawałek papryki 1 jogurt naturalny 1 ząbek czosnku 1 mini papryczka chili suszona jarzynka pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, paprykę … Czytaj dalej Kostka z dorsza w sosie jogurtowym

czarrna od kuchni
Tołpyga w pomidorach z batatami 191

dobrą rybą, ma smaczne, wilgotne, białe mięso. Co ważne również w większości przypadków ma duże ości, więc ciężko jest je przeoczyć i nie sprawiają problemów podczas jedzenia. Zobaczcie zatem jak przygotować tołpygę w pomidorach, podaną z pysznymi frytkami z batatów. Tołpyga w pomidorach z batatami – składniki tołpyga ok. 400g puszka pomidorów pelati 1 mały por 1 cebula mąka sól(...)drobną kosteczkę. Tołpygę podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie dodajemy pokrojonego pora i cebulę. Całość dusimy razem przez ok. 5 minut aż por będzie miękki. Dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie poruszamy rybę, aby nie przywarła do dna patelni. Tołpygę podaliśmy z frytkami z batatów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z dorsza z pomidorami 218

zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią.  Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :) Składniki: cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki(...)śmietany 2 liście laurowe, 4 - 5 ziaren ziela angielskiego kostka rosołowa warzywna przyprawa do ryb sól, pieprz papryczka chilli natka pietruszki lub koperek do podania Wykonanie: W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle

Taste Of My Day
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 102

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie słupki.  Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy skórę i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir. Smażymy około 3-4 min. Dodajemy słupki(...)marchewki oraz pietruszki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron

Kuchnia MagdaLeny
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 102

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie słupki.  Ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy skórę i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz pora. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir. Smażymy około 3-4 min. Dodajemy słupki(...)marchewki oraz pietruszki, chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron

Kuchnia MagdaLeny
R... Ryba po grecku! 395

pierogi z kapustą i grzybami oraz... ryba po grecku! Zazwyczaj jemy ją rano na śniadanie, jednak dziś postanowiłam przyrządzić ją na obiad. Trochę pracochłonna, ale czasem fajne pokrzątać się po kuchni, tym bardziej, jeśli wynikają z tego takie dobre rezultaty :) Składniki (wszystko zależy od osób oraz formy) 2 duże marchewki 1/2 pora 1 duża papryka czerwona 1 duża cebula(...)cebulę.  Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w plasterki pora i dusimy. Gdy papryka będzie gotowa, ściągamy z niej skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. (ok. 20 minut) Rybę wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny

Kitchens Alphabet
C - Rybka w porach 113

Zacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba             1 szt por              1 szt majonez

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 123

zapiekaną z pomidorami i mozzarellą: 2 większe filety rybne (dałam z dorsza) por 2 małe pomidory (albo jeden większy) 2 kulki sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy(...)rybne przekrawamy wszerz na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym filecie układamy podsmażonego pora, następnie plastry pomidorów i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut. [caption id="attachment_8126" align="aligncenter" width="1024"] Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą[/caption]   Zobacz inne przepisy na rybę na obiad: Zapiekanka Ziemniaczana

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z łososia na parze 110

zabarwienie, ale to dlatego, że ryba, której użyłam nie jest kupiona w sklepie, natomiast pochodzi z naszych polskich jezior. Była mrożona, ale i tak smakuje o niebo lepiej niż „marketowa”. Lekko, smacznie, szybko i zdrowo Roladki z łososia na parze 500 g filetów z łososia bez skóry 2 marchewki 1 por (zielona część) sól, pieprz(...)tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Marchewkę pokroić w równe słupki, pora w cienkie plasterki. Na każdym kawałku ryby ułożyć nieco pora i zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczkami). Marchewkę podzielić na małe porcje i związać sparzonymi paskami pora. Obrane ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Rybne kołaczki 159

Kolejny przepis z książki "Ryby są super"  Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.     Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka(...)Zdjąć z patelni i ostudzić.  Pora posiekać w półplasterki i podsmażyć na maśle.  Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy pomidory.  Ostudzić.  Wymieszać rybę z porami i pomidorami.  Dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić.  Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce mowa

Sto kolorów kuchni
Ryba gotowana na parze z sosem warzywnym 329

ryby 1 mały por 1 marchewka mały kawałek selera.  mały kawałek pietruszki koperek do posypania pół szklanki śmietany 18% lub mocniejsza  przyprawa do ryb pieprz sól tymianek WYKONANIE Rybę kroimy na kawałki, Przyprawiamy solą pieprzem, przyprawą do ryb i tymiankiem. Nastawiamy garnek do gotowania na parze. Wkładamy rybę i parujemy ok 10-15 min. Pora kroimy(...)Marchewkę i pozostałe warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy na patelnię, podlewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Powstały sos można odrobinę posolić i przyprawić pieprzem. Rybę podajemy z sosem warzywnym , ziemniakami, ryżem lub kaszą. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie 122

Śledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie(...)dodajemy 4 czubate łyżki śmietany i mieszamy całość. Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek". Potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych jabłkach z porem... Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną. Zostało nam trochę kwaśnej śmietany, którą dodajemy do każdej rybki i ozdabiamy np. papryką. Po posypaniu całości koperkiem, możemy już serwować

chleba naszego
RYBA PO GRECKU 788

Będąc małym dzieckiem nie przepadałam za rybami ("nie przepadałam" to eufemizm ;)). Wigilia i postne piątki były dla mnie prawdziwą katorgą. Dzięki kromkom chleba i

Przepisy Aleksandry