nori with pasta. Składniki. 2 filety z dorsza 15 cm pora, biała część 1 łyżka masła 1 arkusik nori 1 łyżka oleju 200 g makaronu somen sól, pieprz, przyprawa do ryb Prymat dobrze osączyć. Sos. 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżeczki sezamu czarnego(...)smażenia przygotować sos i makaron. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Somen zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć. Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem. Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti
Kulinarny karnet Christopheraktórego użyłam świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby. Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale również samodzielnie..... Składniki: /2 porcje/ 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały por /jasna część/ 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz /do smaku kawałek(...)ostrej papryczki zielona pietruszka do dekoracji 2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/ sok z ½ cytryny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól /do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: -Ob rany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie. -Wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną, doprawić do smaku i przełożyć
Zakamarki mojej kuchniSkładniki: Ryba: ok 800 g filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy(...)złoto. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręcznikach papierowych. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, pora w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy marchew, pietruszkę i por. Podsmażamy ok 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną i dodajemy selera i paprykę. Smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby podlewamy
e-PrzepisyKulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kołaczki rybne to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu
Marta Gotujejednym ze swoich programów Gordon Ramsay podał takie pory do ryby pieczonej w solnej Składniki: młode pory masło białe wino sól pieprz oliwa tymianek orzechy laskowe natka pietruszki kilka ząbków czosnku Pory umyć, pokroić na kawałki około 10 cm (białe części). Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć pory, dodać gałązki tymianku, czosnek – nieobrany, tylko zgnieciony nożem
stajnia gołębie od kuchniPomysł na taką zupkę znalazłam w sieci,ale zmieniłam co nieco , bo gotuję zupy wg innych zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny(...)listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz z masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 g amarantusa 1 pęczek szparagów 250 g fileta z dorsza 1 średni por 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, szparagi umyć, pokroić … Czytaj dalej Amarantus z dorszem i szparagami
czarrna od kuchniRybę zazwyczaj jadamy pieczoną lub smażoną, zupełnie zapominając, że zrobiona w sosie jest równie smaczna! 300g filetów rybnych, u mnie dorsz 1 por 330g śmietany 18% 1 pęczek koperku(...)sera gorgonzola masło do smażenia sól, pieprz, papryka słodka 1. Rybę kroimy w większą kostkę. Por w krążki, koperek siekamy. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy posoloną rybę. Po chwili dodajemy por, smażymy przez około 5-7 minut minut. Dodajemy śmietanę, koperek i ser. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnipodawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub w nowoczesnej formie – jako nadzienie do sushi. Koniecznie kupcie do niego jak najświeższą rybę i ekologiczne jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru(...)podajemy z cebulą – w przypadku łososia lepiej sprawdzi się łagodniejszy por. Siekamy go również w drobną kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz marynatę. Dokładnie mieszamy
Poezja smakusera żółtego kawałek pora (10-15 cm) 1 łyżka masła sól, pieprz i ulubiona przyprawa do ryb (u mnie Fish Masala ) 1. Łososia przekroić na 4 kawałki, każdy oprószyć solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb. 2. Pora pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle i lekko osolić do smaku. 3. Ciasto francuskie przekroić
Kto ugości moich gości?Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały(...)tarce o grubych oczkach, pora drobno posiekałam, a cebulkę pokroiłam w kostkę. 4. Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojoną cebulkę, zeszkliłam, po czym dodałam resztę warzyw i chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły. 5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy. 6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę
Kulinarny Pamiętnikodsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej(...)masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez. Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła. Smacznego
Czerwona Porzeczkapieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków dwa duże pory pół kostki masła świeży koperek Zaczęłam od śledzi- każdą rybkę kładłam na desce do góry grzbietem. Palcami lub rączką od noża naciskałam wzdłuż kręgosłupa. Ryba stawała się rozpłaszczona, po odwróceniu, nacinałam kręgosłup u nasady ogona i wyciągałam go z łatwością, pozbawiając rybki wszystkich
Pichceniomaniadurszlak do innego dużego garnka lub wybrać sitkiem warzywa (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w talarki pory, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, opłukane zimną wodą na sitku krewetki i ryż. Gotować 5 minut. W międzyczasie umyć szparagi, odkroić twardą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinię umyć
Passions hobbies lifeUgotowany wywar warzywny odcedzić przez sitko do kolejnego garnka (marchewki nie wyrzucać). Do wywaru dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojonego w talarki pora, umytą, obraną z ości i pokrojoną w kostkę rybę, umyte na sitku krewetki i gotować około 15 minut. Na koniec wsypać ugotowany ryż, pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i doprawić
Passions hobbies lifejajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor
Gaździnka warzy