Duszone pory są lekko słodkawe i delikatne w smaku, więc doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a nawet ryby. Taką wersję pora polubią nawet dzieci! Ja pory duszę na maśle, ponieważ uwielbiam ten charakterystyczny posmak, który wzbogacam odrobiną gałki muszkatołowej oraz koperkiem. Polecam! (około 3 porcje) 2 pory (średnie) 2 łyżki masła
Di gotujeryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory(...)rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Bullioryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek oleju Dodatkowo: gotowane ziemniaki Filety z dorsza opłukać wodą, natrzeć solą i odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory(...)rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę (ok. 5 minut), co jakiś czas mieszając. Warzywa wyłożyć na rybę i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Bulliocodziennego menu, doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 40 dag świeżego fileta tołpygi ze skórą 2 marchewki 1 por 4 plasterki cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki kolendry pieprz syczuański sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko(...)octem balsamicznym oraz kolendrą , natrzeć mieszanką rybę, ułożyć na każdym filecie po dwa plasterki cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny. Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę
Wanilia i Kardamonwarzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą. Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo aromatyczny, a z dodatkiem soczystego dorsza smakuje wyśmienicie. Aż trudno uwierzyć, że jesteśmy na diecie. Składniki na 2 porcje: 2 pory 1 cebula(...)dorsza i obsmażyć z obu stron po kilka minut, aż mięso zbieleje. Podlać 2-3 łyżkami bulionu, przykryć i dusić około 5 minut na kołderce z pora i pieczarek ułożyć kawałki ryby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś pora na kolejne szybkie danie. Może być ono częścią drugiego dania lub samodzielną kolacją. Oczywiście w jednej i drugiej wersji warto dodać sałatkę bądź surówkę, która Wam smakuje :-) A dlaczego ryba? Bo bardzo je lubię, chociaż stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą
Czary - gary w kuchnifiletu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też pieczonego łososia, to części, które mi nie pasowały do drugiego dania podrzuciłam do zupy) 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 białej części pora 3 pomidory obrane ze skórki 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona podpieczona nad ogniem 2 łyżki masła 1 łyżka sosu orientalnego słodkiego (obejdzie się i bez niego. Mam, lubię(...)pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z kawałkami ryb i krewetkami. Pozostawić, aż przyjdzie ich pora Do wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszkę, por i głowę oraz ogon ryby. I gotować na bardzo małym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Po prostu pieścić się jak z babcinym rosołem Po mniej
gutfutryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: • 500 g dorsza • 1 por • 5 średnich marchewek • 1 średni(...)skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. • Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet
To co kochamminut. Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół do ryb 3 duże pory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 2 litry rosołu lub bulionu warzywnego Sól lub jarzynka do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki skrobiemy, płuczemy kroimy w kostkę(...)wrzucamy por, przeciśnięty przez praskę czosnek i ziemniaki, podduszamy chwilę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Zalewamy rosołem, gotujemy do miękkości, doprawiając do smaku solą ewentualnie jarzynką i pieprzem, pod koniec gotowania gdy warzywa będą miękkie, dodajemy rozdrobniony serek topiony, trzymamy na ogniu aż się rozpuści. Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem
Wanilia i KardamonTrochę egzotyki zimową porą. Lekka sałatka z ananasem i rybą oraz makaronem. Moja rodzina uwielbia takie sałatki i mogą jeść codziennie. Trochę słońca na talerzu o tej porze roku. 1 ananas świeży 150 g makaronu Barilla Orecchiette 30 dkg pstrąga łososiowego 1 garść roszponki 10 truskawek 10 pomidorków koktajlowych natka pietruszki melisa świeża sól, pieprz przyprawa(...)ryb 1 łyżka śmietany 18 % gęstej olej Pstrąga sole, pieprzę, dodaję przyprawę do ryb i odstawiam a godzinę do lodówki. Ananasa kroję na pół. Ostrym nożem wycinam niejadalny środek. Następnie wycinam miąższ ananasa i kroję w kostkę. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i studzę. Przekładam do miski, dodaję ananasa, truskawki pokrojone i pomidorki. Rybę zawijam w folię aluminiową
wesoła kuchniadniu, w którym zamierzamy je zjeść. Statystyki: Wiecie, że statystyczny Japończyk zjada rocznie około 65 kg ryb, Norweg - 46 kg, a Polak tylko 13 kg? Może pora to zmienić? Dobre Ryby: Żeby mieć pewność, że ryby na pewno są zdrowe i "dobre" - nie należy ich kupować byle gdzie. Oczywiście, że najlepsze są samodzielnie złowione, ale nie zawsze istnieje taka
Di gotujeRyby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi . ~~SKŁADNIKI~~ duże filety
Kuchnia Pauletteswspierać. A że rybki są pyszne, to będą bardzo miłe tygodnie. Dziś zapraszam Was na dorsza zapiekanego pod porową kołderką. Składniki: 2 filety z dorsza 1 duży por 2 marchewki 300 ml śmietany 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 szklanki soku z cytryny pieprz, sól morska 4 łyżki masła klarowanego garść migdałów w płatkach 100 g mąki Wykonanie: Dorsza podzielić(...)minut do lodówki. Następnie wyjąć, każdy kawałek obtoczyć w mące i szybko obsmażyć na maśle. Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pokrojonego w plasterki pora z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać startą na tarce marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania
Pasja Smakusól, pieprz, szczypiorek do posypania. Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Odkroić skórę od łososia, rybę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni. Pora dokładnie umyć, posiekać, dodać do ryby, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości, około 10 minut. Pod koniec duszenia dodać serek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać wraz z makaronem. Posypać
Z miłości do słodkościDorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć(...)mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu ułożyć na dno naczynia żaroodpornego. 2 duże pory 2 łyżki masła klarowanego sól Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki. Doprawić solą. Wyłożyć na rybę. Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki
O kuchni z uczuciem