ryba w porach - 1733 przepisów (strona:11/116)

Zupa rybna 243

zawsze wszystko wychodzi tak, jak się chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło(...)bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując, danie jest cholernie delikatne w smaku i zdrowe do bólu (chyba najzdrowsze do tej pory na manslogblog). Jak oceniam? Warto

manslogblog
Dorsz pieczony z warzywami 214

puszka pomidorów w puszce (całych)  1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz  szczypta cukru tymianek PRZYGOTOWANIE Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy.  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut(...)pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut.  Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut.  Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 216

można użyć gotowego lub zrobić samemu) 400-500g filetów z morszczuka 100g tartego sera 1 średni por 1 łyżeczka tartego imbiru 1 goździk 4 całe jajka 1 żółtko 250ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rybę i pokrojonego w półplasterki pora gotujemy w bulionie warzywnym z dodatkiem łyżki octu około 10 minut. Odcedzamy na sicie. Jedną częścią(...)ciasta wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło

Gotuj z Rumcajsem
Ryba z warzywami pieczona w folii 209

mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie: Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb. Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki. Podsmażamy na patelni(...)pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Podajemy z białym ryżem

Czerwona Porzeczka
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 125

ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę ryby (skóra, płetwy, ogon, kręgosłup, głowa) jeszcze raz wypłucz w zimnej wodzie. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami(...)wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 2 nieobrane ząbki czosnku, obrane marchewki i pietruszkę pokrojone w grube słupki. 1 cebulę obierz i opal nad ogniem, dodaj do ryby razem z kawałkiem pora i selera. Dołóż związany nitką pęczek natki pietruszki, dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do zagotowania, przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 1 godzinę. Filety pokrój

Delicious Place
Pstrąg łososiowy z masłem ziołowym 115

pory najczęściej kupowaną przeze mnie rybą był łosoś. Jednak ostatnio za namową sprzedawczyni - ponieważ sama lubię pstrągi, ale tradycyjne - postanowiłam kupić pstrąga łososiowego. Przygotowałam go tak jak łososia, czyli upieczonego na grillu, soczystego i aromatycznego z masłem ziołowym. Wyszedł pysznie i smakował jak prawdziwy łosoś. Taki pstrąg jest naprawdę dobry. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku z czarniakiem 117

Już niedługo święta, więc pora wypróbować nowy przepis, ryba po grecku z czarniakiem. Czarniak to ryba z rodziny z rodziny dorszowatych. Wiadomo, dorsz jest mocno odławiany i aby go uchronić lepiej wybrać inne ryby często mniej znane jak właśnie czarniak. Ryba po grecku z czarniakiem jest smaczna i aromatyczna. Oczywiście podstawą tej znanej świątecznej potrawy, której nazwa

codojedzenia
Ryba z brukselką 157

Składniki: 330 g fileta z ryby (u mnie zębacz smugowy) 1/2 pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 200 g brukselki sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Pora i paprykę pokroić, wrzucić … Czytaj dalej Ryba z brukselką

czarrna od kuchni
Ryba po grecku 192

danie. Po latach nazwa mnie dziwi - dlaczego nie jest to ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz mielony pieprz ziołowy olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3 mm. Na szerokiej i wysokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Warzywa przełożyć na patelnię. Poddusić. Nie podsmażać ! Dodać liście laurowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku 2262

mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny (do smaku) 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz(...)smaku natka pietruszki do ozdobienia potrawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać porządnie olej, wrzucić pokrojoną cebulę i por, smażyć do czasu aż się

Kulinarne Przeboje
BURGERY RYBNE ( BEZ GLUTENU I NABIAŁU ) 126

ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj)  1 ugotowany batat  1/2 marchewki  1/2 pora  koperek  mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy w ćwiartki i pieczemy w piekarniku(...)odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku )  Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temp

Marcepanowa kuchnia
Łosoś w galarecie z warzywami 233

liści kolendry. Wszystko otoczone klarowną galaretką warzywno – łososiową z wyraźną, kwaskową nutą cytryny. Warto przygotować taką rybę w małych foremkach, wtedy każdy ma swoją porcję. ok 300g fileta z łososia ok 100g groszku zielonego 2 marchewki 10 cm pora 1 korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego(...)lodówki. Kiedy już zaczęła tężeć, wyłożyłam następną porcję i znów zalałam galaretą. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Przystawki , Wykorzystanie białek Tagged: marchewka , por , zielony groszek , łosoś , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Ryba w sosie porowym 164

Składniki: 400 g fileta z ulubionej ryby (u mnie molwa – dorszowata) 1 średni por po pół zielonej i czerwonej papryki 1 fenkuł 1 mały jogurt naturalny pieprz ziołowy czosnek … Czytaj dalej Ryba w sosie porowym

czarrna od kuchni
Delikatna zupa łososiowa z porem 209

Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu.  Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny.  Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się

Niezły Młynek
Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 145

myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby

Kuchnia po mojemu