ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:110/188)

PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 109

lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego

Martyna Cooks
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 181

karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań

Corner With Recipes
Biała Trufla - restauracja Szczecin 187

kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej

Corner With Recipes
Muffinki bananowe z gorzką czekoladą 150

konkursie kulinarnym na żywo "Pestka ze smakiem" i udało się przejść do półfinału, który odbędzie się 11 kwietnia w Pestce w Poznaniu - zapraszam do kibicowania. W pierwszych eliminacjach robiłam rybę w mleczku kokosowym [ klik ]. 11 kwietnia będą czarne skrzynki... Zobaczymy co to będzie :). Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont(...)drugiej zmiksować blenderem jajka, banany i jogurt grecki (można podusić banany widelcem i wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego

Trufelkowo
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 158

Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym ryby są przechowywane przed trafieniem do sprzedaży.  Widok na Zamek w Niemodlinie. Widok na Zamek w Niemodlinie. Restauracja Na Wyspie w Niemodlinie. Gospodarstwo Rybackie w Niemodlinie. Pani Elżbieta Oleksa uczy(...)była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski. Co odróżnia   kołocz   od zwykłej drożdżówki

Food Square
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 321

zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem podgrzewamy w piekarniku przez 15-20 minut w 150⁰C lub przekrojone, posmarowane masłem na grillu. Nie musicie z nich robić „zwykłych” burgerów z klasycznym kotletem – do środka super pasuje pulled pork , panierowana ryba , filet z kurczaka albo klops. SKŁADNIKI składniki na 8 bułek

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 202

zamrażalce warto upiec je od razu z dwóch porcji ciasta. Odmrażamy je w lodówce, a potem podgrzewamy w piekarniku przez 15-20 minut w 150⁰C lub przekrojone, posmarowane masłem na grillu. Nie musicie z nich robić „zwykłych” burgerów z klasycznym kotletem – do środka super pasuje pulled pork , panierowana ryba , filet z kurczaka albo klops. SKŁADNIKI składniki na 8 bułek

Karo in the Kitchen
Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem 168

tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów. Podałam je z pysznym sosem holenderskim. Tuńczyk Princes jest idealny do tego bo ma fajne duże kawałki, a ja właśnie takie lubię. #MasterTuńczyk   ciasto: 20 dkg mąki pszennej szczypta soli 2 garście duże pokrzywy

wesoła kuchnia
PYRY Z GZIKIEM. 222

świecie! Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI ), a więc zupa z ziemniaków, bądź też PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI ). Są to kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos

W kuchni Karmel-itki
Tort kanapkowy rybny 181

łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego wielkopolskiego pasta rybna: 40 dkg ryby wędzonej 1 cebula biała 2 jajka sól, pieprz 1 łyżka majonezu natka pietruszki pasta z pomidorów 1 słoiczek pomidorów suszonych 1/3 szklanki oleju z pomidorów 20 dkg nasion słonecznika 2 ząbki czosnku(...)łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut

wesoła kuchnia
Takoyaki jak z Osaki 109

nasze ciasto naleśnikowe, jednak z małą niespodzianką w środku w postaci ośmiornicy. Stąd zresztą nazwa tego niezwykle popularnego dania: tako – oznacza ośmiornicę, yaku – oznacza smażyć, grillować. Z wierzchu powinny być chrupiące, a w środku rozkosznie kremowe. Podczas konsumpcji należy uważać, ponieważ środek zaraz po usmażeniu jest bardzo gorący. Można spotkać wiele odmian tego dania z różnymi wkładkami: krewetkami, rybami(...)miałam pojęcia, że cos takiego istnieje ) Przygotowanie: 1. Ośmiornicze macki gotowałam kilka minut. Następnie odcedziłam i pokroiłam na kawałki. 1. Do mąki dodałam proszek do pieczenia i rozrabiałam ciasto z mąki i wody aż do uzyskania konsystencji takiej, jak ciasto naleśnikowe. 2. Dodałam jajka i zmiksowałam. 3. Cebulkę dymkę oraz marynowany imbir dokładnie posiekałam, a płatki katsoubushi zmieliłam w blenderze

Kate's Kitchen
Sernik złota rosa 3651

odstawić do wystudzenia. Rosa zaczyna się pokazywać kiedy ciasto stygnie. W sklepach istne szaleństwo przedświąteczne, sklepy prześcigają się w promocjach, aż trudno zdecydować gdzie zrobić zakupy. Przygotowałam dla Was kilka propozycji :) Dobre gatunkowo sery: w wiaderku lub do samodzielnego zmielenia: Jednorazowe foremki, rękawy i inne artykuły do świątecznych wypieków: Ryby i ekskluzywne wędliny: Świeży karp i mnóstwo atrakcyjnych pyszności

Kuchenne zapiski Edyty
Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 108

Soda dodana do ciasta piernikowego spulchnia go i nadaje mu ciemniejszą barwę. Wystarczy dodać 5 g sody na 50 dkg ciasta.                            ********** Soda służy również jako środek usztywniający pianę z białek - wystarczy dodać szczyptę sody(...)Eliminuje intensywny zapach na desce do krojenia ( np. z ryb, mięsa ) należy wypłukać deskę w wodzie ze szczyptą sody.                             ********** Soda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny

Przepisy i porady kulinarne
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 287

miesięcy.  Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…    Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji.  Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem.  Jeśli nie macie

SzczyptaSmaQ