ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:119/188)

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami 228

Babeczki z tuńczykiem i kiełkami... Kruche, złociste babeczki. Wypełnione nadzieniem z tuńczyka. Udekorowane kiełkami brokułu. Pyszna ozdoba stołu! Polecam! Składniki: Ciasto: 130 g mąki; 60 g

Gospodyni Miejska
FIGOLLI - WIELKANOCNE CIASTECZKA NADZIEWANE MIGDAŁAMI 167

Figolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę

Przepisy Aleksandry
Kotlety mielone z mozzarellą 232

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ras el hanout - przyprawa marokańska 166

Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku ( tutaj fotorelacja ) mieszkanka przyprawowa, w skład której  wchodzi kilkadziesiąt ziół w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chowder kukurydziany 133

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 173

Powoli zaczynamy myśleć o sylwestrowym menu. Dziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 114

Składniki : • 2 dorady • 1,5 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki

KUCHNIA POLSKA
Kawa malinowo-różana z białą czekoladą 194

staram się ten czas bez niego wykorzystać jak najlepiej. Sprzątam i piorę, żebyśmy, gdy już uda nam się wyrwać razem kilka chwil, mogli spędzić je na czymś przyjemniejszym. Piekę ciasta i przygotowuję desery, żeby chłopakowi (i sobie też - nie oszukujmy się) osłodzić to ciężkie życie. A w między czasie robię sobie kawę... Żeby nie było wątpliwości - C. też kawę lubi(...)bardziej ode mnie...? Ale mam wrażenie, że ostatnio popadłam w, niegroźne póki co, uzależnienie. Dzień bez kawy jest dniem straconym, tudzież przeżytym na pół gwizdka, bo chodzę jak śnięta ryba, nie rejestrując połowy wydarzeń mających miejsce tuż obok mnie. Sięgam wtedy po kubek kawy z mlekiem (no dobrze - mleka z kawą ), i od razu wchodzę na wyższe obroty. W pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z łososiem i ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone 124

następnie przy pomocy wałka przenieść ciasto na foremki. Odkroić nadmiar ciasta z brzegu formy. Nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 15 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Farsz: 1 opakowanie ravioli ze szpinakiem i serem mascarpone Hilcona 1 dzwonko łososia surowego lub wędzonego czosnek – 1 ząbek 180 ml śmietany 30 % sól i biały pieprz -według(...)łyżki masła W przypadku, gdy do przygotowania dania użyliśmy łososia surowego, proponuję użyć mieszanki serów wędzonych.   Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojonego w kosteczkę łososia. Posmażyć. Doprawić rybę solą pieprzem i czosnkiem . Jeśli użyliśmy łososia wędzonego to doprawiamy jedynie pieprzem i czosnkiem. Wlać śmietanę, dodać ravioli i dusić potrawę przez 4 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy połowę startego sera

Kasia i jej kobiecy świat
Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy 216

rodziną. Ulubioną czynnością ankietowanych jest gotowanie – aż 76% twierdzi, że lubi lub uwielbia gotować! Polacy lubią spędzać czas w domu na wspólnym przyrządzaniu posiłków. Wesołe krzyki dzieci, rzucanie ciastem czy podkradanie smakołyków – to te małe szczegóły sprawiają, że gotowanie staje się atrakcyjniejsze. Jak usprawnić proces przygotowywania obiadu i szybciej rozkoszować się wspólnie przyrządzonymi potrawami? Płyty indukcyjne Beko wyposażone(...)dzięki której można dopasować powierzchnię grzejącą do swoich potrzeb. Możliwe jest połączenie od 2 do 4 pól grzewczych w jedno, co pozwala na sprawniejsze gotowanie. Przykładowo, możemy przyrządzić wielką rybę w warzywach dla całej rodziny. Nie musi Was także martwić brudna kuchnia, ponieważ płyta Beko nie nagrzewa się w całości, tylko w miejscu styku z dnem naczynia. Oznacza

karmelowy
Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie 200

Wariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu(...)twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej

Nie tylko w kuchni
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 140

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny

Pasja Smaku
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 158

Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta).  Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem  Depardieu i Umą Thurman. Kadr z filmu "Vatel" (2000 rok) Zamieszanie, jakiemu(...)Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika

Przepisy Aleksandry