200 g łososia sok z cytryny 4 jajka 4 łyżki śmietany 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka usiekanego szczypiorku kilka listków oregano sól pieprz otarta skórka
Gotowanie jest łatweDzisiaj coś całkiem innego niż zawsze. Paluszki surimi. Każdy z nas kiedyś gdzieś widział ale nie do końca wie co to jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej (0,20 zł) chili(...)wielokrotnego użytku) Cena : 4,15 zł Paluszki myjemy i dokładnie suszymy, po czym obtaczamy w samej mące, w drugiej misce mieszamy mąkę, przyprawy oraz piwo. Nasze paluszki maczamy w cieście po czym wrzucamy na rozgrzany olej. Tak przygotowany obiad sprawi że domownikom uśmiech sam pojawi się na ustach ;) Smacznego
Full Smakuboczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji. Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać(...)szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką, smażonym mięsem, rybą lub jarzynami
Kulinarny karnet ChristopheraJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery Fajerydogi już dawno awansowały z podłego fast food’u do dań kategorii gourmet. Rzemieślnicze bułki, samodzielnie robione mieszanki mięs czy roślin strączkowych (w wypadku wersji wegańskiej) na kiełbaski , ryby i owoce morza, mnogość dodatków, relishy, sosów i sposobów podania sprawiły, że ‘kiełbasa w bułce’ stała się przedmiotem pożądania. Domowe hot dogi będą jeszcze większym przysmakiem, jeśli samodzielnie zrobicie(...)elastyczne, mają drobny miąższ który świetnie wchłania sosy i utrzymuje w ryzach wszystkie dodatki – te bułki nie pękają! Ich charakterystyczne boki pozwalają przypiec na chrupko o wiele większą powierzchnię ciasta niż w każdej innej bułce. Świetnie się mrożą i na długo zostają świeże – dzięki dodanej do ciasta skrobi ziemniaczanej i mleku w proszku – dwóm naturalnym ulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy
Karo in the Kitchenoczyszczające organizm. Gorąco polecam - ja już wykorzystałam recepturę m.in. na domowy peeling cukrowo-kawowy :) Zdjęcia są za to baaardzo wiosenne. W samej zieleni. Od lewej: tak spędzaliśmy majówkę - na rybach i przy grillu :) W środku - nasza trasa spacerowa (i moja biegowa). Niestety, na jakiś czas musimy się z nią pożegnać, ponieważ strasznie tną komary i spacer jest niemożliwy(...)przyznam się bez bicia, że ostatnio nie buszuję specjalnie w sieci, stąd też nie mogę Wam na dzień dzisiejszy nic ciekawego polecić. Ulubionym przepisem mianowałam tym razem ciasto Pani Walewska
My simple kitchenIdealne do obiadu z dodatkiem mięsa, ryby i surówek/sałatek, buraczków. Można je też później odsmażać na rumiano i podawać z ulubionym sosem lub cebulką ze skwarkami. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a drugą połowę utrzyj na drobnych oczkach na tarce, odstaw. Ugotowane(...)ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie ziemniaki, dodaj mąkę i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Formuj z ciasta ziemniaczanego małe kulki, wrzucaj na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Smacznego
Zasmakuj KuchniJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dwa dni pod rząd to istne szaleństwo :) Dzisiejsza niedziela trochę z doskoku, niemniej jednak bardzo udana. Śniadanie “róż…” – różane i różowe. Biała
KucharzycaDieta bezglutenowa nie musi być nudna , czy pozbawiona smaku . Przyznam, że kiedyś sama miałam podejrzenia choroby trzewnej i pamiętam jak wtedy ubolewałam, że nie będę mogła jeść ulubionych naleśników, ciast - czy po prostu... pieczywa. Jednak w moim przypadku podejrzenia lekarskie okazały się nieprawidłowe i jeśli czasami ograniczam gluten - to nie dlatego, że muszę, ale dlatego, że chcę. Książka zawiera(...)podzielone są wg poszczególnych kategorii: Na śniadanie i kolację: - pieczywo bezglutenowe i zamienniki pieczywa - dodatki do pieczywa - na ciepło - na słodko Na obiad: - zupy - dania z mięsem i rybami - dania bezmięsne i wegetariańskie - surówki Przekąski: Sałatki na lekki lunch lub kolację: Desery i wypieki: Każdy przepis jest starannie opracowany , a wszystkie proponowane potrawy są bardzo proste w przygotowaniu
Di gotujekoszu. Widać nawet dania robione tysiące razy, choć raz muszą nie wyjść, by równowaga została zachowana ;) Nie wyszedł mi stir-fry z rybą, a następnie z kurczakiem - ten z rybą był niezjadliwy, ten z kurczakiem był ok, ale żadna rewelacja - widać to nie moje smaki :D W czerwcu udało mi się opublikować 14 przepisów: Dania obiadowe: Polędwiczki wieprzowe z purée(...)purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem
Cooking MonsterTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych. Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać! Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone(...)łyżka * mąka – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Miękkie masło ucieramy z cukrem i tahini. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut
Ostra na SłodkoMakrele powinniśmy spożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się
kgwjanczewo