ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:122/188)

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem 158

Kruche pierożki z tuńczykiem i groszkiem to pyszny obiad z piekarnika lub przekąska na imprezę. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch”

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 147

Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś

Poezja smaku
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 186

mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży(...)mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki. Można jeszcze przygotować sos chrzanowy lub musztardowy i udusić w nim mięso. Kolejnego dnia mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z łososiem i pomidorami 160

W weekend zawsze robię takie dania, które od razu mogę podać na stół bez odgrzewania. Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy

O kuchni z uczuciem
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 186

Szukając inspiracji dla grillowanego łososia, spojrzałam na bagietkę i pomyślałam, że mój łosoś koniecznie musi być z chrupiącym, ciepłym pieczywem upieczonym również na grillu. Nie

Jadło i czytadło
Ahoj, marynarzu! Pieczone kotleciki z tuńczyka. 155

zawsze się śmieje, głośno i donośnie. Przybiwszy do brzegu, rozprostowałabym swoje zmęczone kończyny. Bosymi stopami biegałabym po ciepłym piasku. Wieczorem ognisko pod gołym niebem, skwierczące nad paleniskiem świeżo złowione ryby. Wesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka. Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA. (autorskie;) 2 puszki tuńczyka w sosie(...)odrobina soku z cytryny olej do posmarowania Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę. Wbiłam do tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciasto było zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam

W kuchni Karmel-itki
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 124

Tempura w języku portugalskim to zwie się inaczej  polme i oznacza nic innego jak masę z mąki i wody albo jajek, w której obtacza się głównie warzywa i ryby przed wrzuceniem na głęboki olej. Najsłynniejszym takim daniem są peixinhos da horta , co w dosłownym tłumaczeniu oznacza małe rybki z ogrodu. Wiąże się to z wyglądem feijão verde — zielonej fasolki(...)portugalskiej restauracji, jednak bardzo łatwo można je również zrobić w domu. Szczególnie polecam je wypróbować, kiedy sezon na fasolkę trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki

Food Square
Surówka do obiadu z gruszką 107

Grusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej. Składniki : * pół średniej kapusty pekińskiej  * ogórek zielony * 2 pomidory * 2 średnie gruszki * łyżka majonezu * łyżka śmietany  * łyżeczka oleju lnianego * 2 łyżeczki soku z cytryny  * sól, pieprz  Przygotowanie(...)drobno posiekać. Pomidory, gruszki i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać olej. Całość wymieszać. Odstawić na 15 minut. Podawać do ryby, mięsa oraz z ziemniakami czy ryżem

Magiczne Życie Marty
Domowy kompot 177

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatkowe ciasto na krakersach 192

Pyszna przekąska ,która do tego pięknie wygląda na stole,bardzo wiosennie i lekko.Zrobisz ją szybko i prosto-tylko musi kilka godzin poleżeć w lodówce,żeby krakersy

Swojskie jedzonko
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 207

                 Quiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie

Kuchnia Prezydentowej
Polędwica z dorsza z ratatouille 242

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane 172

szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze. Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki(...)kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu. przygotować bliny;  Wodę z mlekiem wymieszać, dodać sól i cukier oraz drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem słoniny. Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej

Gotowanie jest łatwe
Omlet kokosowy z twarożkiem kokosowym i orzechami 169

kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Zamiast tego wprowadźmy do naszego menu ryby, jajka oraz nabiał. Wspomniane jajka możemy jeść właśnie w formie omletu. Zachowajcie przepis na później, z pewnością się przyda :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka i żółtka 1 łyżka mąki(...)łyżeczka wiórków kokosowych   Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek, wiórki i jogurt. Omlet przełożyć na talerz

Chocolate Muffin Blog
Chowder kukurydziany 177

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania