ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:129/188)

PIZZA Z ANCHOIS 134

słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw. Nadają smaku każdej potrawie, doskonale komponują się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Różni się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela(...)wymieszałam i smażyłam aż cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około  trzech szklanek,odrobinę oleju i sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe

potrawyregionalne
Fińskie wigilijne smakołyki 168

Przepisy na fińskie wigilijne smakołyki specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SAŁATKA ŚLĄSKA ZE ŚLEDZIEM 123

koperkiem ocet czarny pieprz Szczypior ***********************************  Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę i rozcinamy ryby wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości , a mięso pokroić w drobną kostkę.Jeśli robimy salatkę z matiasów to tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę i ogórki(...)piękne, ale to mój pierwszy blog jaki założyłam i na którym robiłam pierwsze kroki z blogowaniem,jednak przepisy są warte wypróbowania.Pozdrawiam. *********************************************** KANDYZOWANA SKÓRKA CYTRYNOWA DO CIASTA  SEROWE PĄCZUSIE KRUSZON HERBACIANY MIGDAŁOWIEC TORT MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE   SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z łososiem i szpinakiem 286

To zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się

Bullio
Tarta z łososiem i szpinakiem 177

To zdecydowanie moje smaki Farsz do tarty składa się z sera mascarpone, jogurtu greckiego, wędzonego łososia, szpinaku i parmezanu. Proste, wypróbowane połączenie, które wspaniale nadaje się

Bullio
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami 163

Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione  i w piekarniku

Moniki Smakołyki
Makaron z sosem dyniowym 220

wiem, że to się zmienia ... Dynie jeszcze dwa lata temu, nie były ogólnodostępne. Dziś znajduję je w każdym większym sklepie w moim nie dużym mieście. Zwykle dynię wykorzystywałam do ciast, dziś powędrowała do makaronu. A czy wiecie, że 25 października jest Światowym Dniem Makaronu ? W taki dzień makaron obowiązkowo pojawia się na moim stole. Składniki: * opakowanie makaronu kokardki  400g(...)przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki

kolorowotorcikowo
Sałatka w słoiku idealna na piknik 194

PIKNIK WE DWOJE W długoletnich związkach zapominamy, że rutyna potrafi zabić czułą i spontaniczną stronę naszego związku. Może czas na ponowną pierwszą randkę? Na to idealny

Bon Appetit Małgorzaty
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 207

Składniki: 2 opakowania Almette śmietankowego 2 opakowania łososia wędzonego (200g) 1 opakowanie szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła Na patelni rozpuszczamy

My Culinary Art
Ptysie ze szparagami 103

rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 2 średnie jajka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu(...)ostudzenia. Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej. zastawa

królestwo garów
Owsiane naleśniki z pastą jaglano-serową i domowym dżemem z kiwi 196

kolejny piątek z obiadem na słodko, trochę odeszłam od ryby, ale koniecznie muszę do niej wrócić. Stęskniłam się. :) Dzisiejsze naleśniki są połączeniem moich dwóch przepisów na tradycyjne i na dziurkowane - zrobiłam je w nowy sposób, dodając zmielone płatki owsiane. Najlepsze są na słodko. Jeśli jednak pominiesz cukier w składzie naleśników, sprawdzą się też na wytrawnie. Ja podałam je z własnej(...)podasz na deser. Wtedy wyższy poziom słodkości jest wręcz pożądany ;) Przypominam skromnie, że już jutro startuje moja Akcja Kulinarna Tydzień z KIWI . Zapraszam :) Składniki na ok 10-11 naleśników: Ciasto naleśnikowe: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków owsianych lub mąki owsianej pełnoziarnistej szczypta soli 1 i 1/3 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 płaska łyżeczka proszku

Anioszek w kuchni
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 208

sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy jak dla mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską) kurkuma(...)mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitej masy - kulę owijam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby sobie odpoczęło - po tym czasie odcinam kawałek ciasta, spłaszczę i zaczynam przepuszczać przez maszynkę do makaronu, zaczynam od pozycji "0" - przewałkuję składam na pół i ponownie przewałkuję, jeżeli ciasto się jeszcze klei posypuję odrobiną semoliny, czynność tą powtarzam

Basia w kuchni
Tarta z cukinią i łososiem 143

Fajna rzecz mi tutaj wyszła! A jak nieziemsko smakuje następnego dnia na śniadanie... Mniami! Składniki: dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania trzy jajka 100 gram masła

Mango Papaja
Sałatka w rurkach 286

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane... 500 g mąki 

Moje domowe kucharzenie
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 173

tajniki tutejszej kuchni, w zdrowszej, pełnej smaku i ekologicznej wersji. Dotychczas poznałam duszę prawdziwego chleba na domowym zakwasie, kompozycji warzyw otulonych w puszystym cieście frittaty oraz ogrom przepisów na ciasta z wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą miody i włoską fotografką   uwieczniłyśmy  na cudownych zdjęciach naszą pracę nad przepisem na tradycyjne risotto(...)oczaruje wasze kubki smakowe. Bardzo ważny jest dobór ryżu. No i na koniec, dodatki są waszą własną sprawą, jednak pamiętajcie! Nie dodajemy sera do dań z owocami morza i rybami!!! To grzech we włoskich oczach!  Składniki (na 4 porcje): -360g ryżu Arborio -1l wywaru warzywnego -40g masła -cebula -50g prosciutto   -4 łyżki startego parmezanu

Gawron w rosole