ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:135/188)

Piernikowe brownie Thermomix 189

Piernikowe brownie. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 200 g masła 5 jajek 100 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika cukier

Themo przepisy
Razowa tarta z boczniakami 180

Było coś słodkiego, mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli boczniaka(...)dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki.  Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki soli Składniki

Garniec Magalie
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 160

piekarnikach.   Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć , ale też smażyć   i zapiekać.   Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów. I jeszcze jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE i PFOA) . Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic Saute z misą pokrytą(...)wszelkiego typu gulasze (zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z wolnowaru), ale też ryby i owoce morza. Crock – pot jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Food Camp 17-19 styczeń 2014 152

Pierwszy wieczór, poznawanie przybywających uczestników, długie rozmowy, wiadomo – kulinarne ;) Dzień pierwszy warsztatów – spotkanie z Jerzym Sobieniakiem. Na początek wykład, czyli garść praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora(...)sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk

kolorowotorcikowo
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 215

wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku(...)Jest wspaniała. Niekoniecznie do obiadu. Często robię ją, kiedy dopada mnie „wilczy apetyt” a nie chcę mieć wyrzutów sumienia, że zjadłam  coś... czego będę żałować. Np. dodatkowy kawałek ciasta J Zróbcie taką surówkę a ja życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 194

Mój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki.  Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado DODATKOWO: 1 puszka sardynek w oleju z chili kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej domowy Słodko-Ostry Sos Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając

Blondynka Gotuje
Śledź smażony w cieście z mango 168

przepis i dla tych którzy śledzie uwielbiają i dla tych którzy jeszcze nie docenili ich smaku, ale za to lubią smażoną rybę z ciekawymi dodatkami. Tak. Dziś słonego śledzia połączyłam z salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej(...)Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Posyp śledzie pieprzem. Z mąki, jajek oraz mleka przygotuj ciasto, które ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale płynne. Podałam Ci w składnikach przedział ilości mleka – musisz samodzielnie ocenić konsystencję. Podpowiem że najlepszym porównaniem jest konsystencja kwaśnej śmietany

nietylkopasta.pl
Ziemniaczane Kulki 309

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które(...)ziemniaków dodać jajko, mąkę i przyprawy, doprawić solą i pieprzem. Przy dodawaniu soli trzeba wziąć pod uwagę czy ziemniaki które mamy przygotowane są już posolone np. podczas gotowania. Wyrobić ciasto. Wilgotnymi rękami uformować z ziemniaków niewielkie kulki i obtoczyć je w bułce tartej. Trzeba pamiętać żeby kulki były niewielkie ponieważ jeśli będą za duże to nie uda nam się

Mama Gotuje
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 173

Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny(...)bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie

W kuchni Karmel-itki
Naan – indyjskie chlebki 182

zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem(...)mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl

Mieszam w Garnku
Pizza z tuńczykiem i rukolą 145

Wiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od

Fabryka pomysłów
Warzywne placuszki z botwinką 190

kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała marchewka 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach(...)jakiegoś powodu nie dodajemy fety, musimy dodać więcej soli). Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę. Ponownie mieszamy, a gdy składniki się połączą od razu przystępujemy do smażenia placków (ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed smażeniem – gdy będzie czekało zbyt długo – warzywa puszczą wodę). Na dużej patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię ok. łyżkę ciasta

Poezja smaku
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

Karnawał Dzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na zimno. Różne przystawki, ryby, przepisy na domowe wędliny. I na domowy własnoręcznie zrobiony chleb. Oczywiście nie zabraknie też słodkich przepisów, na ciasteczka, torty czy serniki. A ja życzę Wam, abyście(...)sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kaszą kuskus i makrelą... I mój ulubiony żart. 156

przykrycia. Odstaw na 5 minut (przykryj ściereczka). Następnie rozdrobnij kaszę widelcem i zostaw do wystudzenia.  Oliwki pokrój na plasterki, a suszone pomidory i ser feta w kosteczkę. Rybę rozdrabnij. Dodaj do kaszy razem z kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem. Posyp pestkami dyni, polej olejem lub oliwą i delikatnie wymieszaj. Żart z kategorii 'it's funny, because it's true', czyli(...)numer 4 jest unieruchomione w wannie (zwykle w towarzystwie dziecięcia numer 3) dokańczam posiłek dla wszystkich. Wszystkie ulubione seriale i programy ogladam na platformach 'na życzenie', mieszajac przy okazji ciasto, smażac naleśniki, albo po prostu karmiac piersia. Dzieje się? Oj dzieje... A czy się da? Pewnie, że się da! Trzeba tylko poukładać sobie wszystko logicznie, a do sklepu wychdzić

Lejdi of the house
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 215

założyciel Zakładu PPDiU Gryf, w którym zaczęto ten specjał produkować: Kiedyś nasi technolodzy ze statków-chłodni spróbowali w którymś z afrykańskich portów lokalnego przysmaku czop-czop. Była w tym ryba, ryż i bardzo ostra przyprawa – pima . [źródło: Minist.Rolnictwa i Rozwoju Wsi ] Nazwa paprykarza jest podwójnym kłamstwem , gdyż czerwonego koloru nadaje mu koncentrat pomidorowy a nie papryka . Produkowany jest zaś aktualnie(...)jeszcze plasterek ogórka kiszonego - albo i nie ;) - i pożywne śniadanie gotowe! Składniki na 1 bochenek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka CIASTO CHLEBOWE: 500g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650; akurat sko ń czyła mi się typowa chlebowa, typ 720 2 łyżeczki soli 3/4 do 1 szkl. ciepłej wody - dozować

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania