ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:106/188)

Pierogi ruskie. 1105

polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy  pierogami z kapustą i grzybami(...)majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy

Rozpustne gotowanie
Zapiekany niebieski deser z malinami i kilka słów o BLUE CORN 195

naturalny słodko-orzechowy smak; idealna na polentę, do pysznych kluseczek oraz do panierowania ryb; Mąkę z niebieskiej kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn – ziarno z niebieskiej kukurydzy

Słodkie okruszki
Tarta francuska z łososiem i brokułem 225

  Tarta francuska z łososiem i brokułem porcja dla 4 osób Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki

Jaglusia
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 175

ruchu. Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza

Ugotowane pozamiatane
pszenna tortilla 195

Smażyć na rozgrzanej patelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE

zabawa smakiem
Pstrąg pieczony w piekarniku. 246

 Wszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego

Kuchnia Łukasza
Nie jedz tego, to jest na święta 163

wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania.  Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest

bastalena
WYTRAWNE PTYSIE Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ 208

Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia

Przepisy Aleksandry
Pizza z tuńczykiem i oliwkami 225

Dziś przedstawiam przepis na drugą pizzę, którą zrobiłam z siostrą z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy: z tuńczykiem i oliwkami.  Składniki (ciasto): 2 dag drożdży 3/4

Pasja Smaku
brokuł z anchois bez soli 214

wodę. Dokładnie zmiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wykończenie Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę. Poukładać na wierzch Anchois – niedużej, bardzo tłustej ryby Całość zalać śmietanką Posypać startym serem-u nas dużo

w mojej kuchni
Pita 163

stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla i parę wodną i tak następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym(...)łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
skórka pomarańczowa w cukrze... 196

filetowanie np. ryby do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce - doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!! podobnie

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 190

było. Gdy byłam mała to w moim rodzinnym domu najważniejsze zawsze były ryby. Z czasem wszystko się zmienia i jako dorośli już ludzie tworzymy swoje własne tradycje. No właśnie, ostatnimi czasy mam chyba nową tradycję związaną z pierogami, a mianowicie pierogi bezglutenowe.  Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było

Przysmaki Karolki
Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 175

mąki pszennej - sól Przygotowanie:  Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę ryb i krewetki, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchew oraz pomidory z puszki. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Dodać oliwę, harissę i doprawić do smaku. Składniki na kluseczki wymieszać w miseczce. Ciasto na kluski ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdy zupa zacznie się gotować

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania