ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:102/188)

Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 167

niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie

gutfut
Podróże kulinarne - Tunezja 188

spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek

Zawsze głodna!
Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce 170

Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami

Oryginalny smak
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 148

ścieramy na grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie

Ostra na Słodko
Ciasto marcepanowo – pomarańczowe 152

mięsa i ryby. Spotykaliśmy się ze znajomymi. Teraz przyszedł czas żeby się trochę ruszyć, chociaż leń nie odpuszcza. Próbuję się zmobilizować, co nie jest w cale takie proste jakby się chciało – powolutku wdrażam się w nową codzienność. Przygotowuję taki plan przepisowy, który pomoże mi się ogarnąć. Na początek 2016 roku proponujemy Wam szybkie i aromatyczne ciasto. Do przygotowania ciasta

Szybko Tanio Smacznie
Domowy makaron z łososiem i hummusem. 121

łyżki oliwy sól Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. Cienko rozwałkować, następnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe: łosoś świeży ulubione przyprawy do ryby hummus natka pietruszki Wykonanie: Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować

zadanie-gotowanie
Pieczony naleśnik – dutch baby 271

nazwa – nie wiadomo. Być może powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek

Poezja smaku
Łosoś w cieście francuskim 151

Dziś zrobiłam taki obiadek na szybko. Filet z łososia z dodatkami zamknięty w cieście francuskim. Świeży łosoś do tego żółty ser i szpinak z suszonymi pomidorami

Ewa w kuchni
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 161

Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na

Bullio
Pulpety rybne w zalewie octowej 205

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do

kgwjanczewo
Pasta z makreli 163

Jak Wasze brzuchy poświątecznie? Bardzo najedzone? Nie możecie już patrzeć na  świąteczne mięsa, wędliny i ciasta? Proponuję dla odmiany lekką pastę kanapkową z wędzonej makreli

Bon appetit mon amie
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 150

Twarogowe pierożki z tuńczykiem... Złociste, twarogowe ciasto. Nadzienie z tuńczyka i jajek. Smakowita przekąska lub danie główne!   Składniki: Ciasto: 250 g chudego twarogu; 250 g

Gospodyni Miejska
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 262

koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a je jeszcze raz na pół(...)papryka odczuwalnie zmięknie i lekko zmieni swój kolor. Wrzucamy pokrojone salami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne i suszonym oregano (mocno!). Zdejmujemy z ognia, studzimy.   NADZIENIE Z RYBĄ Tuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy

Karo in the Kitchen
Ryby w ananasach Ewy Wachowiacz 168

święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania.     700 g - filetów np. z miruny lub  dorsza Ciasto 3 - jajka 3 łyżki - mąki ziemniaczanej 3 łyżki - mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej Filety rybne podzielić na mniejsze kawałki (ok.3x3 cm) i lekko oprószyć solą. Jajka wybić do miski, roztrzepać i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się gładkie, obtoczyć w nim filety i usmażyć na oleju - z obu stron na złoty kolor. Przygotować sos. Olej wlać na dużą, głęboką patelnię, dodać zalewę z ananasa

Jadło i czytadło
Liebster Blog Award 148

bloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r. 2. Twój ulubiony blog to ? - *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam. 3. Jakie masz ulubione danie? - *Smażone ryby. 4. Co Cię inspiruje na co dzień? – *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać ze wszystkiego. 5. Ile czasu dziennie poświęcasz na prowadzenie bloga i związane(...)się obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania