ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:103/188)

Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" 162

W książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto czekoladowe z cukinią 157

być dekoratorem wnętrz lub pracować w jakimś artystycznym zawodzie - mawia mój M. Czy ma rację? Pewnie po części tak. Lubię kreatywne działania - kompozycje, dobieranie kolorów. Czuję się wówczas jak ryba w wodzie. Jednak życie nie zawsze daje nam to, czego od niego oczekujemy i zazwyczaj musimy się godzić z taką a nie inną rzeczywistością i dostosowywać się do niej. Lecz(...)tutaj tylko mojego bloga kulinarnego ale także mnóstwo innych, drobnych rzeczy, które umilają mi życie, np. fotografia. Rozwijanie własnych pasji sprawia, że nie umieramy w tym codziennym świecie szarości :) Ciasto to robiłam już do tej pory dwa razy pod rząd. Po pierwsze - w tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie cukinia i korzystam z niej ile się da, po drugie - mojemu

My simple kitchen
Carpaccio z łososia 219

wędzonego łososia, dziś chcę pokazać inną odsłonę tej wspaniałej ryby, a mianowicie w formie marynowanej. Bardzo ważna jest jej świeżość, jak i pochodzenie. Jako przystawka bądź przekąska podczas uczty świątecznej oraz nocy sylwestrowej, podana z ulubion ą sałatą oraz bagietk ą uraczy niejedno podniebienie. Zapraszam również na pieczonego łososia w cieście francuskim (en croûte), który od wielu lat gości(...)moim stole i cieszy się wielkim powodzeniem: Filet z łososia z fenkułem włoskim i gorgonzolą w cieście francuskim  Życzę Wszystkim Zdrowych, Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, ukochanych u boku oraz góry prezentów pod choinką.  Składniki: 500 g świeżego łososia ze skórą (u mnie jest to szkocki wysokiej jakości) 1 pęczek świeżego koperku  1 łyżka soli grubej morskiej

Wino Francja Kuchnia
Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym. 166

P o wakacjach pozostały miłe wspomnienia, opalenizna, zdjęcia i pamiątki. Nasze małe i duże  dzieci   wróciły do swoich szkolnych klas lub  rozpoczęły  

SzczyptaSmaQ
FOCACCIA ALLA GENOVESE 204

kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest  Liguria . Focaccia  to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może być nieskończenie

Z Kuchni Do Kuchni
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 199

kremowa konsystencja optymalnie współgrała z filetem z pstrąga. Mogłabym chyba jeść go na samo ;)  Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było

Sajkofanka smaku
Niedziela w (nowej, ciasnej ale własnej) kuchni 153

szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy

Kucharzyca
Zupa rybna z kluskami francuskimi 160

zależności od wielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy(...)francuskimi – bardzo aromatyczna, pożywna i zdrowa. W wersji dla dzieci wino możemy zastąpić wywarem lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy, czy w ostateczności nawet wodą. Nie od dziś wiadomo, że ryby są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, stąd też przysłowie „Zdrów jak ryba”. Zupa rybna z kluskami francuskimi należy do moich ulubionych zup, więc tym bardziej

mojewypiekiinietylko
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 308

Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie

Kuchnia Pełna Pasji
Tajska zupa rybna 268

Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja

Oryginalny smak
Pikantna miruna w cieście +kolacyjny bonus 221

Z filetami rybnymi to jest tak , że jak kupujemy dla większej ilości osób to bez znaczenia jest czy jest ich 10 dag więcej czy mniej. Ale

Buniabaje w kuchni
#2 – Warmia i Mazury 140

Oprócz ryb, na talerzach Warmiaków oraz Mazurów często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi(...)skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz przypraw sprawiają, że wszystkie dania wydają się niesamowicie smaczne. Szczerze powiedziawszy bardzo długo zastanawiałam się nad tym co przygotować w ramach tego wpisu. Na początku chciałam

Życie ze smakiem
Ryba marynowana 134

Rybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki mąki • tarta

To co kocham
Placuszki ryżowe z pietruszką 122

który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb

Pyry na Gaz
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 157

młotkowany pieprz Przygotowanie: Bulion:  Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy. Ciasto na tortellini:    Natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania