ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:109/188)

Istryjskie smaki i inspiracje 108

Kończę książkę z przepisami na uwielbiane przeze mnie ciasta – serniki. Spokój, cisza, piękne nadmorskie krajobrazy sprawiają, że przybywa mi pomysłów, aż się palę, aby siąść i pisać. Późną nocą, zamiast spać, siadam na tarasie i w towarzystwie rozgwieżdżonego nieba piszę, piszę i piszę.         Jemy głównie ryby i owoce morza. Często sami kupujemy rano świeże produkty

Raj dla Podniebienia
Catering dietetyczny? Pomelo! 141

upałów pomyślałam, że z chęcią spróbuję gotowym posiłków zamiast stać przy garnkach. Wybrałam dietę wege. I tu zaskoczenie. Dieta tak naprawdę jest dietą jarską a nie wege gdyż obejmuje ryby. Niestety już na początku pojawiły się problemy. Punkt pierwszy, nie jestem z Warszawy czego Pani składająca mi propozycję nie wiedziała i o co nie zapytała, i 2 kilometry w dostawie(...)przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie do domu w końcu mogłam odgrzać obiad. Surówka z czerwonej kapusty była całkiem niezła, pure ziemniaczane w niewielkiej ilości ale smaczne za to porcja ryby wielgachna. Podzieliłam się obiadem z Córcią i najedzone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sandacz – zdrowy i pyszny król Bałtyku 86

Sandacz zdobywa coraz większą popularność na polskich stołach. Nic dziwnego – mięso tej słodkowodnej ryby żyjącej zarówno w morzach, jak i jeziorach, jest wyjątkowo smaczne. Co warto

PysiaGotuje.pl
Pizza z jajkiem i łososiem 184

To, że uwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami. Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną

VioletoweKucharzenie
Tarta z łososiem i szpinakiem 174

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g

Monia miesza i gotuje
Pierogi z karpiem 205

Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze(...)przygotowany wywar gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie studzimy. Marchew, grzyby drobno kroimy, możemy zmiksować, podobnie natkę i część korzenia pietruszki. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem

MarcinChef
Cytrynowa pasta z dorsza z czerwonym pieprzem 174

Nasza bałtycka ryba, może zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym

Kuchnia PROzdrowotna
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 457

cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast

Kulinarne Inspiracje
Cedr kandyzowany – konfitura z cedru 175

jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog ma bardzo grubą, chropowatą, żółtą i pachnącą skórę oraz bardzo kwaśny miąższ. Najważniejszy jest miąższ, który się kandyzuje. Kandyzowane skórki cytronu używa się do ciast – jest to popularna cykata. Ponieważ skórka ma sporo goryczki należy ją najpierw wymoczyć w zimnej wodzie lub roztworze soli. Ja przygotowałam skórki na dwa sposoby, jednak te moczone w soli(...)warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb. Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki. Zalać zimną wodą i moczyć 48 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę. Po tym czasie

królestwo garów
Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) 202

łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Naleśniki ze Smażonym Łososiem w Sosie Szpinakowym (Naleśniki z Łososiem i Szpinakiem) - Sposób przygotoania: Ciasto Naleśnikowe: Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (na niewielkiej ilości oleju). Sos Szpinakowy: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle(...)Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Łososia porcjujemy na niezbyt grube płaty, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Łososia

Słodka Strona
kotlety rybne z jajkiem na twardo, brokułem-pyszne 130

Witam Kochani zapraszam po przepis na świetne kotlety rybne, pokochają je zarówno duzi jak i mali :) idealne na obiad, z dodatkiem jajka na twardo, brokuła :) Polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Fish cakes 96

W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na placuszki z wędzonej ryby w migdałowej panierce. Przepis powstał zupełnie przypadkiem, kiedy nie miałam pomysłu na dalsze wykorzystanie wędzonej

PysiaGotuje.pl
Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki 151

innym. Najczęściej jest to tort na bazie krewetek i ryb. Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki

codojedzenia
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 107

lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego

Martyna Cooks
Pomysł na… kolorowe naleśniki 137

proponuję cudownie cyklamenowe naleśniki. Aby uzyskać ten kolor dodałam do ciasta soku z buraka. Smak nie jest wyczuwalny, ale kolor mocno widoczny. Kolorowe jedzenie poprawia nastrój! Naleśniki podałam na dwa sposoby. Z malinowym twarożkiem, czyli zmiksowanym z malinami twarogiem, polane miodem. To na słodko. Na wytrawnie z fetą, wędzoną rybą i warzywami. Obie wersje smakowały równie dobrze, więc, która smaczniejsza

Kucharzyca
Dorsz z makaronem i suszonymi pomidorami 159

Czytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,

Ekspansja smaku
Jan Kuroń "Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia" - recenzja książki 234

tego duetu.  Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche, biszkopt, bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :) Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie obejrzeć zdjęcia lub filmiki - np. jak oskórować rybę :)    Podsumowując -  książka Kuroniów to świetna propozycja

Moje Kuchenne Rewelacje
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 129

lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 94

lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego

Martyna Cooks
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 165

karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań

Corner With Recipes
Biała Trufla - restauracja Szczecin 171

kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej

Corner With Recipes