Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję
Kolorowa kuchnia Elkipaszteciki: PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego: PRZEPIS TUTAJ 6. Pierogi *** Pieczone pierogi z kapustą i grzybami. PRZEPIS TUTAJ *** Pierogi ruskie. PRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba(...)Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ 11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ 12. Ciasta *** Makowiec zawijany
Blog z ApetytemMałe tęskonty. Wielkie plany. Gdzieś pośród szarej rzeczywistości. Chodz, pomaluj mi świat w kolorach tęczy i kup różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w głębokiej wodzie. A potem policzmy wszystkie gwiazdy na niebie owinięci szalikiem z butelką wina w ręku. I zjedzmy do tego lody. W środku nocy. Bo w życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym(...)Zamiast grzać się w wiosennych promieniach chowam się przed uporczywą śnieżycą. Skoro już prawdziwa wiosna nie ma jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda
My simple kitchenMakaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie(...)wygodnym fotelu, przed telewizorem, w oczekiwaniu na mecz, wybrać ulubioną pizzę z dostawą prosto do domu. Nie ma nic prostszego, bo z poziomu urządzenia mobilnego mamy do wyboru grubość ciasta oraz składniki i w efekcie otrzymujemy własną, niepowtarzalną pizzę. Liczbę składników ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Tradycjonaliści mogą również zdecydować się na typowe włoskie smaki, wśród których króluje słynna neapolitańska pizza
Moja smaczna kuchniaMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…
Oryginalny smakjadłam je w różnej postaci, tak z rybą nie zjadłam w życiu ani jednego pieroga. Nawet nie wiem czy takowe się robi, czy nie :P Zbytnio ryzykować nie chciałam, bo myśli, "co będzie jak mi nie posmakuje?" troszkę zawładnęły moją głową, stąd postanowienie o ilości ostrożnej. Ciasto, którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek(...)szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi, bo akurat w tym dniu lepiłam ruskie, ale skoro zaczęłam główkować nad farszem i dodatkiem, to nie było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię! Ciasto jest zwarte więc nie obawiajcie się problemów ze smażeniem
Milion SmakówProsta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1
Oryginalny smakpodobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne, a przepis na stałe
zadanie-gotowanieWczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również
kuchnia doskiWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja
Moje Małe CzarowanieRyba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je
kgwjanczewoCzerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŚledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3 Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż
kgwjanczewo