ryba w ciescie - 2820 przepisów (strona:100/188)

Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 167

pizzę można zwinąć i jeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie(...)wygodnym fotelu, przed telewizorem, w oczekiwaniu na mecz, wybrać ulubioną pizzę z dostawą prosto do domu. Nie ma nic prostszego, bo z poziomu urządzenia mobilnego mamy do wyboru grubość ciasta oraz składniki i w efekcie otrzymujemy własną, niepowtarzalną pizzę. Liczbę składników ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Tradycjonaliści mogą również zdecydować się na typowe włoskie smaki, wśród których króluje słynna neapolitańska pizza

Moja smaczna kuchnia
Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 246

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…

Oryginalny smak
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 176

jadłam je w różnej postaci, tak z rybą nie zjadłam w życiu ani jednego pieroga. Nawet nie wiem czy takowe się robi, czy nie :P Zbytnio ryzykować nie chciałam, bo myśli, "co będzie jak mi nie posmakuje?" troszkę zawładnęły moją głową, stąd postanowienie o ilości ostrożnej.  Ciasto, którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek(...)szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi, bo akurat w tym dniu lepiłam ruskie, ale skoro zaczęłam główkować nad farszem i dodatkiem, to nie było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam je od podstaw tak jak należy, mając nadzieję, że zarówno ono jak i farsz będzie

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki rybne z sosem chilli 134

przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię! Ciasto jest zwarte więc nie obawiajcie się problemów ze smażeniem

Milion Smaków
Surówka z kiszonej kapusty 169

Prosta, znana i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem startej marchewki i cebuli. Idealna do ryby Składniki: 600 g kiszonej kapusty 1 marchew 1

Oryginalny smak
Naleśniki z dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. 158

podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne, a przepis na stałe

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z ryby w sosie koperkowym 135

Wczoraj u nas na obiad była zapiekanka z ryby w sosie koperkowym. Dużo zdrowsza propozycja niż ryba smażona w panierce, a zarazem bardzo smaczna. Polecam również

kuchnia doski
Bliny 198

Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja

Moje Małe Czarowanie
Ryba z ananasem 229

Ryba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je

kgwjanczewo
Ciasto - Sałatka 4817

Czerwona Porzeczka stale mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka śledziowa 378

Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3  Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż

kgwjanczewo
Rolada z jesiotra 152

Jesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej

kgwjanczewo
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 169

Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi rybami i innymi dodatkami, w zależności od tego, kto przygotowuje i z jakiej okazji(...)Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Masło roztopić i ostudzić.  Do rozczynu dodać: mąkę gryczaną/orkiszową, ostudzony tłuszcz, żółtka oddzielone od białek, cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone tagliatelle z łososiem 161

jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem

Kuchnia w czekoladzie
Jak przygotować wigilijną kolację 118

wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa od ości . Które z wigilijny potraw można(...)buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe zamienniki, jak modny ostatnio ksylitol lub cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki, babcia pierogi i barszcz czerwony, mama śledzie i rybę po grecku, siostra zajmowała się przygotowaniem

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania