roladki - 9750 przepisów (strona:376/650)

Śledzie w oleju z cebulą – tradycyjne śledzie 160

płuczemy z soli. Cebulę można też przelać wrzątkiem. Śledzie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Kroimy na pół lub zostawiamy w całości. Rada: Śledzie można też od razu zwinąć w roladki (tak jak u mnie), jest to zabieg czysto dekoracyjny (wolę tak podane śledzie). Do szklanego naczynia z pokrywką lub słoja wkładamy część naszej cebuli, listki laurowe, ziarenka pieprzu, śledzie i znów

Słodkie okruszki
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 102

podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 133

salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote

La grande e la piccola cuoca
Rolada śledziowa z serkiem 84

Roladki śledziowe – śledzie zawijane z serkiem, ogórkami i koperkiem – polskie sushi ;) 2 płaty śledzi solonych ( ok. 220 g), 130 g serka śmietankowego, 100 g zielonego ogórka, 2 łyżki posiekanej cebuli (u mnie cukrowa), 2 łyżki posiekanego koperku, Płaty wymoczyć (ja moczę w wodzie, ale można również w mleku), Osuszyć. Ułożyć płat między warstwami folii i lekko roztłuc. Następnie ułożyć

królestwo garów
Polędwiczki z mozzarellą 177

rozbijamy. 2.   Doprawiamy solą oraz pieprzem. 3.   Na środku mięsa układamy kuleczki mozzarelli. 4.   Po bokach podłużne plasterki papryki oraz ogórka. 5.   Zwijamy w roladę. 6.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 7.   Po upieczeniu kroimy w 2 cm plasterki i układamy na półmisku. 8.   Możemy polać

Kulinarna Chwila
Wąsy Mikołaja. 110

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy 1/4 porcji dżemu i zwijamy równomiernie po obu stronach, zostawiając miejsce na nadzienie. W środek każdego ciasta rozkładamy masę niemal do wysokości roladek (mi zostało około 6 łyżek nadzienia). Brzegi możemy posmarować rozmąconym żółtkiem lub mlekiem, ale nie jest to zabieg konieczny. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Jeśli zostanie Wam trochę nadzienia

Rozpustne gotowanie
Świąteczne Polędwiczki 194

pokrojoną w paseczki papryką. 6.   Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 7.   Tak przygotowanym farsz rozkładamy na środku mięsa. 8.   Zwijamy w roladę. 9.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 10.              Zupy razem ze sobą

Kulinarna Chwila
Wigilijny kulebiak (z kapustą kiszoną i grzybami). 124

jeśli planujecie ozdoby odetnijcie kawałek ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego), wałkujemy na kwadrat o grubości 3-4 mm, na nim równomiernie rozkładamy nadzienie i zwijamy (końcówki wkładamy pod spód rolady). Tak przygotowany kulebiak układamy na blasze i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia (przygotowujemy ozdoby z ciasta- cieniutko je wałkujemy i wycinamy co nam tam wyobraźnia podpowie

Rozpustne gotowanie
Schab duszony w warzywach 116

Schab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu

Danka Pichci
Kurczak po włosku 70

Dzisiejsza moja propozycja to roladki drobiowe w sosie pomidorowym z mozzarellą. Nie są to typowe rolady z farszem, tylko kawałki filetu z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką doprawione dużą ilością ziół. Jest to proste danie, które przygotujemy na jednej patelni. Roladki możemy podawać z ulubionym makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

Danka Pichci
3 propozycje na pożywne śniadania z dodatkiem płatków Lubella 131

wymieszać z miodem, przełożyć do miski. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami, płatkami oraz owocami. 2. Crostini z gruszką, serem pleśniowym i płatkami 12 szt.: 1 mniejsza bagietka 1 roladka sera pleśniowego 1 gruszka 4 łyżki masła płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód do dekoracji Bagietkę pokroić na 12 porcji, każdą posmarować masłem. Na spód wyłożyć plaster sera pleśniowego

Kraina Miodem Płynąca
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 105

wszystkie przystawki są w wersji degustacyjnej, normalne porcje są zdecydowanie większe. Potem przyszła pora na drugie dania. Łopatka jagnięca z puree z grzybami i jarmużem (53 zł), to apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem w popiele i sosem z  kiszonego ogórka

Kulinarne przygody Gatity
,,PIRAMIDA- MONASTYRSKA IZBA” 118

kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bierzemy 5 ruloników – ich boki smarujemy kremem i układamy ściśle jeden obok drugiego. Wierzch ruloników smarujemy przygotowanym kremem. Na wierzchu tych roladek układamy kolejne 4 ruloniki, boki również smarujemy cienką warstwą kremu. Wierzch smarujemy masą i układamy kolejną warstwę ruloników- tym razem 3. Ponownie smarujemy kremem, układamy 2 ruloniki, nakładamy śmietanową masę

Podróż w kulinaria