roladki - 9750 przepisów (strona:381/650)

Polędwiczki nadziewane w młodej kapustce 133

szynkę. 7.    Paprykę oraz ogórki kroimy drobno dodajemy do grzybów. 8.    Wlewamy sos paprykowy 9.    Farsz nakładamy na środek mięsa i zawijamy w roladę. 10.                     Wkładamy w woreczek do pieczenia

Kulinarna Chwila
Zjawiskowa rolada 127

Zjawiskowa rolada Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, a więc czas na cukinie i paprykę. Składniki: ·        ½ fileta z kurczaka ·        14 pasków podłużnych boczku parzonego ·        3 podłużne paski cukinii ·        Sól ·        Przyprawa

Kulinarna Chwila
Drożdżówka z morelami i kruszonką 204

momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Owoce rozgniatamy widelcem i delikatnie przestudzone smarujemy na całej powierzchni ciasta, pozostawiając ok 3cm czystego paska z jednej krótszej strony. Zwijamy w roladę tak, by właśnie ta czysta strona znalazła się całkowicie pod spodem. Przekładamy do sylikonowej formy lub zwykłej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. pół godziny

Kuchnia w czekoladzie
Wędzony filet z indyka, parzony 195

folię celulozową i umieścić w siatce wędzarniczej lub osznurować przędzą. Jeśli filet jest płaskim i szerokim kawałkiem to jego powierzchnię uplastycznić tłuczkiem do mięsa i ciasno zwinąć w roladę, następnie owinąć folią celulozową i umieścić w siatce lub osznurować przędzą. Tak przygotowane filety powiesić na kijach wędzarniczych na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej aby wyrównać temperaturę mięsa. Wygrzewanie

Kocham..lubię..gotuję..
Zdrowe mini pączki z piekarnika 75

zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę. 4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy

zdrowo i aktywnie
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 141

misce i wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, Chwilę wyrabiać, a następnie rozwałkować ciasto na prostokąt. Wierzch posmarować podgrzanym dżemem  morelowym pozostawiając jeden bok bez marmolady. Zwinąć ciasto jak roladę, a następnie ostrym nożem kroić w plastry na ok. 2 cm. Kromeczki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe ślimaki

Gotujemy i jemy
Co zrobić z kurek 104

kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 19 Przepis na młodą kapustę (z kurkami) 20 Placki z kurkami i pietruszką 21 Roladki schabowe z kurkami           22 Śledzie wigilijne 23 Tartaletki z grzybami (kurki) 24 Zupa kurkowa z ziemniakami 25 zupa z kurek z sokiem marchwiowym The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 108

oprószamy mąką i ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cynamonem, cukrem oraz posiekanymi migdałami i orzechami, a następnie zawijamy w “roladę”. Kroimy na części o szerokości ok. 4 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki bułeczki się nie zarumienią

Kate's Kitchen
Roladki z tortilli faszerowane sałatką pieczarkową 227

Roladki z tortilli to bardzo popularna imprezowa przekąska. Znudzona klasyczną wersją ze świeżymi warzywami postanowiłam nafaszerować je sałatką pieczarkową. Ta wersja smakuje nam bardziej. Warto przygotować je dzień przed podaniem, tortilla rozmięka i są jeszcze smaczniejsze.  4 tortille 4 jajka  500g pieczarek 100g startego, żółtego sera 1 duża cebula 1 filet z kurczaka 2 marchewki  2 łyżki

Szefowa kuchni
Tortille pełnoziarniste 170

Tortille to bardzo fajna opcja, jeśli zwykłe pieczywo już trochę się nam „przejadło”. Dzięki niej możemy podać kanapki nieco inaczej, czy zrobić przekąski na imprezę w postaci roladek z różnym nadzieniem. Kupujecie czasem gotowe tortille w sklepach? A czy sięgając po kolejną paczkę, odwracacie ją i sprawdzacie z czego zrobione są te placki? Jeśli nie, to zachęcam by zapoznać się

Analiza Smaku
Zielone naleśniki 148

Tutaj macie spore pole do popisu. Jako dodatek polecam surówkę z marchewki, jabłka i soku z cytryny. I koniecznie sosik czosnkowy 😉 PS. Naleśniki te można też wykorzystać do przygotowania roladek. Można je posmarować serkiem śmietankowym/chrzanowym, dołożyć plasterek wędzonego łososia i rzodkiewkę albo wędzonego kurczaka, paprykę i zielonego ogórka. Zachęcam bawcie się smakami i kolorami jedzenia. Niektóre połączenia mogą

Emskie Smaki
ZIEMNIAKI W WAFLU 95

cebulą oraz przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatałowa i papryka w proszku. Bardzo gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel, poczekać 1-2 minuty (do zmięknięcia wafla) i zrolować. Złączenie roladki powinno znajdować się na spodzie rolady. Po wystygnięciu kroimy w plastry ok. 1 cm i panierujemy to w jajku i bułce tartej. Smażymy je na gorącym oleju na złocisty kolor. Można

Kuchnia w oparach
Wtorek: Sałatka ze smażonym kozim serem z malinami 102

Halfbakedhaervest.com Polecamy przepis na sałatkę z kulkami z kremowego, koziego sera z melonem Sałatka ze smazonym serem w malinowo-pomarańczowym dresingu Składniki: 100 g kremowego koziego sera (w formie roladki) 1 awokado 100 g malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól

Niedzielny kucharz