wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować formując prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
Smaki Arminewylewam odrobinę oleju, układam mięso i smażę najpierw z jednej strony około 8 minut, potem obracam patelnię na drugą stronę i tez smażę 8 minut. Po usmażeniu zawijam roladę w folię aluminiową, zostawiam na 15 minut. Bataty: Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski, dodaję oregano, bazylię, sól, pieprz olej i mieszam. Wykładam na patelnię, zamykam
wesoła kuchniaminut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Na każdym naleśniku (na całej powierzchni) rozkładamy porcje szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli. Posypujemy orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Zwijamy w roladkę. Smażymy z każdej strony, na 2 łyżkach oliwy, aż przyrumienią się i będą chrupiące. Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym. Można posypać tartym parmezanem
cool and mintyminut. Gdy ciasto się upiecze wykładamy je na ściereczkę i zawijamy w roladę. Pozwalamy roladzie się ostudzić ale też uformować w rulon. Rozwijamy rulon, smarujemy serkiem (jeśli chcemy delikatne roladki to używamy serka śmietankowego, jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku świetnie sprawdzi się serek chrzanowy). Układamy wędzonego łososia. Zawijamy ciasno roladę i odstawiamy na kilkanaście minut. Kroimy w plastry
MojaQchnia.plBardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku
Polska Zupaposypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład w formie roladek do lunch boxa. Będzie również idealna do wytrawnych gofrów, tostów lub warzywnych placuszków. Śmiało można z nią eksperymentować! Smacznego! A jeśli macie ochotę na coś słodkiego, polecam Wam: ciasteczka
Okiem Blondynki by McBlondiWyjmij ciasto na blat i chwilę wyrabiaj. Podsypując mąką rozwałkuj na placek o wymiarach około 30 x 35 cm. Posmaruj serkiem wymieszanym z cukrami, posyp owocami i zwiń jak roladę. Pokrój na 12-16 plastrów i układaj przekrojoną stroną do dołu, na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piecz
Lejdi of the houseoprószoną mąką, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości ok 35x50cm. Ciasto smarujemy marmoladą, pozostawiając na brzegu ok 7cm pasek (dzięki niemu po zwinięciu ciasto ładnie nam się sklei). Całość zwijamy jak roladę, zaczynając od dłuższego, posmarowanego marmoladą brzegu. Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte ciasto kroimy na ok 12 jednakowej grubości plastrów. Każdy z nich układamy obok siebie na blaszce. Przygotowujemy
Fascynacje Aniszpinakiem w sosie śmietankowym z ryżem lub kaszą Klopsiki z kiełbasy w sosie pomidorowym gulasz z kiełbasą i warzywami Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Jajka w sosie chrzanowym Roladki z kurczaka Cevapcici w szynce Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym z makaronem . Pulpety drobiowe w sosie cytrynowym z kuskus, groszkiem i marchewką Kurczak z pieczarkami w sosie śmietankowym pieczarkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem. Powstałą masą smarujemy środek ciasta,układamy maliny, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach
słodki bratekszynki układamy z dwóch stron dłuższych boków. Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm, i od tej samej str. zwijamy je w małe roladki. Stroną łączenia układamy w dowolny wzór na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
Moniki Smakołykilepiej! Można też wykorzystać do farszu zamiast twarogu, serek ziołowy z jogurtu albo ser feta i np. czarne lub zielone oliwki. Albo wykorzystać farsz z tego przepisu na Faszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Zamiast oliwek można również użyć suszonych pomidorów do faszerowanych ogórków. Natomiast gdy majonez Wam jest nie straszny to polecam przepis na Ogórki faszerowane sałatką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWsypałam cukier i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolitą masę. Ciasto francuskie rozwinęłam. Posmarowałam je równomiernie po całości przygotowanym serem i zwinęłam w rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę/rulon pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Trochę tak jakby się kroiło ciasto na kopytka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i poukładałam na niej w odstępach przygotowane ciastka. (adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjePasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach już wkrótce, ale na razie przepis na samą pastę. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 200 g orzechów włoskich - 75 ml oliwy z oliwek - 50 ml wody - garść kolendry i odrobinka natki pietruszki - łyżka octu jabłkowego
Roślinożerni urlopowiczelink do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/bounty-bez-pieczenia.html), raffaello na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/raffaello-na-krakersach.html), kokosowe kulki a'la bounty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kokosowe-kulki-ala-bounty.html), rolada kakaowo - kokosowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/rolada-kakaowo-kokosowa.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje