roladki - 9750 przepisów (strona:369/650)

Biała kiełbasa w cieście francuskim 146

święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić na około 1,5 cm plasterki i ponakłuwać na patyczki do szaszłyków. Żółtko wymieszać z mlekiem. Piekarnik nagrzać do temp. 200° C. Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia

Świat Domowej Kuchni
Indyk – czy warto jeść? Warsztaty kulinarne z indykiem w roli głównej 75

zdobył prestiżowy tytuł “Kucharz – odkrycie roku”, a później to już poszło Mówiąc prościej – byłyśmy w naprawdę dobrych rękach! Podczas 3h miałyśmy zrobić dwa dania – roladki z indyczego udźca z pesto z suszonych pomidorów podane z kaszotto z grzybami oraz zaparzaną pierś z indyka w sosie mango-curry podawaną z groszkiem cukrowym i smażonym ryżem. Dziś

Czynniki pierwsze
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 108

Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc roladę, a górę owinąć cienkimi paseczkami, tak aby znalazły się na spodzie każdej drożdżówki. Drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Następnie przykryć ręcznikiem i zostawić

Passions hobbies life
Roladki z tortilli z pastą jajeczną 84

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i kiełkami 🌱🐣 Pomysł na coś nietypowego na Wielkanocny stół! Wiem, że część z nas spędzi święta w okrojonym składzie (to po części dobrze), ale mimo wszystko coś dobrego wypada zjeść i wtedy naprzeciw wychodzą tortilki 😂💚 Składniki : 4 jajka 4 tortille (ja użyłam szpinakowych) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 garść kiełków

Czarnawisienka
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 102

mąką i delikatnie zagnieść. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3mm, posmarować roztopionym masłem (30g), posypać cukrem i cynamonem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12 równych kawałków o grubości około 2,5-3cm. Blachę lub formę do pieczenia wyścielić papierem, wyłożyć bułeczki w odległości od siebie- bułeczki zetkną się

Smaki Armine
Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 95

czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 108

prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym

moj przepis na
Zapiekanka ziemniaczana po francusku 94

minut temp. pieczenia 200°C, grzanie góra i dół. Ostatni kwadrans termoobieg. Gotowe danie posyp świeżymi listkami tyminaku. Gotowe! Wypróbuj również inne pomysły na obiad: 1. Roladki z udźca z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami 2. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym 3. Risotto z szafranem 4. Pieczona kaczka w jabłkach z tymiankiem 5. Komosa z karmelizowaną brukselką

SMYKWKUCHNI
Przepisy na Wielkanoc 136

CIEPŁO Zupa chrzanowa z jajkiem COŚ NA ZIMNO Faszerowane jajka Jajka faszerowane fetą i pomidorami   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem i fetą Jajka faszerowane śledziem i burakiem Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem COŚ NA SŁODKO Sernik z aronią

Z notatnika dietetyka
Modra kapusta 101

Modra kapusta, modro kapusta - ta potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty

Obiad gotowy
Deserki tiramisu 145

posyp wierzch deserów. Odstaw na 3 godziny do lodówki. *Czym zastąpić amaretto? Zamiast amaretto możecie dodać olejek o zapachu amaretto lub syrop do kawy o smaku amaretto. Zobacz również Rolada tiramisu oraz Shake tiramisu Wioleta Gargula

MamaOskarka
Beza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis 108

zrobi się brązowa. Będzie za zimno beza nie będzie upieczona. A co można dodać do bezy ? Oj wszelkie owoce, ale np popcorn i masę karmelową . Możesz zrobić z białek roladę bezową . U mnie dzisiaj kolejny pomysł na bezę Pavlova. Przygotuj poniższe składniki i za 3 godziny maks będziesz mieć piękną i pyszną bezę gotową. A.. bezę możesz upiec dzień

Kuchnia na wzgórzu