roladki - 9750 przepisów (strona:369/650)

Drożdżówki z budyniem i czekoladą 115

Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc roladę, a górę owinąć cienkimi paseczkami, tak aby znalazły się na spodzie każdej drożdżówki. Drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Następnie przykryć ręcznikiem i zostawić

Passions hobbies life
Roladki z tortilli z pastą jajeczną 93

Roladki z tortilli z pastą jajeczną i kiełkami 🌱🐣 Pomysł na coś nietypowego na Wielkanocny stół! Wiem, że część z nas spędzi święta w okrojonym składzie (to po części dobrze), ale mimo wszystko coś dobrego wypada zjeść i wtedy naprzeciw wychodzą tortilki 😂💚 Składniki : 4 jajka 4 tortille (ja użyłam szpinakowych) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 garść kiełków

Czarnawisienka
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 110

mąką i delikatnie zagnieść. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 3mm, posmarować roztopionym masłem (30g), posypać cukrem i cynamonem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 12 równych kawałków o grubości około 2,5-3cm. Blachę lub formę do pieczenia wyścielić papierem, wyłożyć bułeczki w odległości od siebie- bułeczki zetkną się

Smaki Armine
Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 99

czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować kremem czekoladowym, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem (forma babki powinna być dokładnie wysmarowana masłem i obsypana bułką). Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 116

prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym

moj przepis na
Zapiekanka ziemniaczana po francusku 99

minut temp. pieczenia 200°C, grzanie góra i dół. Ostatni kwadrans termoobieg. Gotowe danie posyp świeżymi listkami tyminaku. Gotowe! Wypróbuj również inne pomysły na obiad: 1. Roladki z udźca z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami 2. Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowo -rozmarynowym 3. Risotto z szafranem 4. Pieczona kaczka w jabłkach z tymiankiem 5. Komosa z karmelizowaną brukselką

SMYKWKUCHNI
Przepisy na Wielkanoc 144

CIEPŁO Zupa chrzanowa z jajkiem COŚ NA ZIMNO Faszerowane jajka Jajka faszerowane fetą i pomidorami   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szpinakiem i fetą Jajka faszerowane śledziem i burakiem Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem COŚ NA SŁODKO Sernik z aronią

Z notatnika dietetyka
Modra kapusta 105

Modra kapusta, modro kapusta - ta potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty

Obiad gotowy
Deserki tiramisu 152

posyp wierzch deserów. Odstaw na 3 godziny do lodówki. *Czym zastąpić amaretto? Zamiast amaretto możecie dodać olejek o zapachu amaretto lub syrop do kawy o smaku amaretto. Zobacz również Rolada tiramisu oraz Shake tiramisu Wioleta Gargula

MamaOskarka
Beza Pavlova z owocami pyszny i prosty przepis 114

zrobi się brązowa. Będzie za zimno beza nie będzie upieczona. A co można dodać do bezy ? Oj wszelkie owoce, ale np popcorn i masę karmelową . Możesz zrobić z białek roladę bezową . U mnie dzisiaj kolejny pomysł na bezę Pavlova. Przygotuj poniższe składniki i za 3 godziny maks będziesz mieć piękną i pyszną bezę gotową. A.. bezę możesz upiec dzień

Kuchnia na wzgórzu
Pierś kaczki z tymiankiem 109

też uroczystości, potrawa jest elegancka i smaczna. Przygotowywanie smażonej, czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: kaczka smażona z kolorowym pieprzem. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynamy smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie rumiana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z dżemem marchewkowym 96

podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (30x45cm) smarujemy grubo dżemem (przepis na dżem marchewkowy znajdziecie na moim blogu, można też użyć każdego innego ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której

Gotowanie moimi oczami