roladki - 9750 przepisów (strona:371/650)

Rolada z wołowiny 88

wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca. Całość dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu i roladki nie przywierają do dna. W razie potrzeby dodać wodę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Rolada z wołowiny pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kluski śląskie 65

Babcia, jak i Ciocia mieszkająca na Śląsku robiły wspaniałe kluski śląskie . Samodzielne przygotowanie stanowiło dla mnie wyzwanie, tym bardziej, że Bartek często je spożywał na niedzielny obiad. razem z roladą śląską i modrą kapustą . Wspólnie daliśmy jednak radę i kluski śląskie wyszły idealne, Mój Mężczyzna powiedział nawet, że mogą konkurować z tymi robionymi przez jego Mamę. Udostępnij Składniki na kluski

niecodziennikpary
Strudel jabłkowy 77

rozłożeniu wraz z papierem przełożyć na blachę do pieczenia, posmarować je częścią rozpuszczonego masła. Na 1/2 ciasta wyłożyć przygotowane jabłka, zostawiając wolne miejsce po bokach. Całość zwinąć w roladę, rozpoczynając od części z jabłkami, dokładnie zlepić brzegi. Na koniec wierzch posmarować resztą roztopionego masła. Strudel jabłkowy na cieście francuskim piec w piekarniku nagrzanym do 200 o C ( z termoobiegiem ) przez

niecodziennikpary
Krem paryski 70

Zastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym kremie paryskim . Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego gęstość przez zastosowanie innych proporcji. Idealnie nadaje się on do przekładania ciast – paryski krem czekoladowy jest gęsty, zwarty i bardzo czekoladowy. Składniki na krem paryski 300 ml kremówki 200 g gorzkiej czekolady

niecodziennikpary
Makowiec z jabłkami 96

korzystając z okazji również zapisaliśmy składniki i sposób wykonania. Pamiętam, że kilka razy makowiec z jabłkami był pieczony na święta, zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami

niecodziennikpary
Tort bezowy z rurkami waniliowymi 73

takie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą , bezowe rolady lub torty. W weekend czas osładzał nam tort bezowy z rurkami waniliowymi – och, z takim deserem i kawką odpoczywało się wyjątkowo słodko i lekko. Składniki na tort bezowy z rurkami waniliowymi Beza: 5 białek z jajek

niecodziennikpary
Sałatka z buraczkami, przepyszna 79

porcje do pudełka do pracy ) dwie garści miksu sałat buraki gotowane po 1 na osobę czerwone pomarańcze po 1 na osobę, obrane i pokrojone w kostkę 2 plastry koziej rolady ( takiej wąskiej ) świeżo mielony pieprz szczypta chili oliwa z oliwek     Do pudełeczka przekładamy sałatę, na niej układamy pokrojone w plasterki buraki, na to dajemy pokrojoną w kawałeczki pomarańczę

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówka jaglana z dżemem 122

kształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając po ok 2 cm od brzegów. Te brzegi zawijamy do środka, by dżem nie wypłynął, a następnie zawijamy jak roladę i przekładamy do keksówki. Ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką, ja jednak tym razem zrobiłam bez. Pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Bułeczki z twarogiem i mascarpone 99

wymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt  40 x 30 cm,  grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry.  Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 101

prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm)  Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki. Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego 101

prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm)  Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki. Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
Rolada z boczku 79

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku

Polska Zupa
Chrzanowe roladki 142

pieprz i sól do smaku.  Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałym farszem smarujemy szynkę i zwijamy ruloniki.  Bulion zagotować. Dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą galaretą polewamy roladki. Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga

Słodki Zakątek
Desery bez wyrzutów sumienia – 25 przepisów 106

ciasto czekoladowe z fasoli Galaretkowiec w wersji dietetycznej Lekki sernik na zimno Jogurtowiec z jeżynami Kopiec kreta – przepis na ciasto w wersji light Ciasto szpinakowe z granatem – wersja light Rolada szpinakowa na słodko Dietetyczny deser z persymoną Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową Śliwki pod zdrową kruszonką Razowe placki bananowe – dietetyczne, bez tłuszczu, wegańskie Słodkie muffiny bez cukru – super zdrowe! Sernik

Dorota Smakuje