korzystając z okazji również zapisaliśmy składniki i sposób wykonania. Pamiętam, że kilka razy makowiec z jabłkami był pieczony na święta, zwłaszcza wtedy, gdy nie było czasu na robienie pracochłonnych rolad lub sernikomakowców. Ciasto wychodziło zawsze wilgotne, aromatyczne, puszyste i wszystkim oczywiście smakowało, a co równie ważne dość długo nie wysychało i zachowywało świeżość. Udostępnij Składniki na makowiec z jabłkami
niecodziennikparytakie desery, do których chętnie wracamy i przygotowujemy je w różnych wersjach. Jednym z nich jest beza, z której robimy Pavlovą , bezowe rolady lub torty. W weekend czas osładzał nam tort bezowy z rurkami waniliowymi – och, z takim deserem i kawką odpoczywało się wyjątkowo słodko i lekko. Składniki na tort bezowy z rurkami waniliowymi Beza: 5 białek z jajek
niecodziennikparyporcje do pudełka do pracy ) dwie garści miksu sałat buraki gotowane po 1 na osobę czerwone pomarańcze po 1 na osobę, obrane i pokrojone w kostkę 2 plastry koziej rolady ( takiej wąskiej ) świeżo mielony pieprz szczypta chili oliwa z oliwek Do pudełeczka przekładamy sałatę, na niej układamy pokrojone w plasterki buraki, na to dajemy pokrojoną w kawałeczki pomarańczę
Kuchnia na wzgórzukształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając po ok 2 cm od brzegów. Te brzegi zawijamy do środka, by dżem nie wypłynął, a następnie zawijamy jak roladę i przekładamy do keksówki. Ciasto można posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką, ja jednak tym razem zrobiłam bez. Pieczemy ok 25 minut
Cynamonowe szczęściewymieszać widelcem. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 30 cm, grubość około 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto pokroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieprostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki. Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyprostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki. Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta. Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy
Kuchnia MagdaLenyBardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku
Polska Zupapieprz i sól do smaku. Na końcu dodajemy posiekany szczypiorek. Powstałym farszem smarujemy szynkę i zwijamy ruloniki. Bulion zagotować. Dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą galaretą polewamy roladki. Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga
Słodki Zakątekciasto czekoladowe z fasoli Galaretkowiec w wersji dietetycznej Lekki sernik na zimno Jogurtowiec z jeżynami Kopiec kreta – przepis na ciasto w wersji light Ciasto szpinakowe z granatem – wersja light Rolada szpinakowa na słodko Dietetyczny deser z persymoną Zapiekane winogrona pod kruszonką otrębową Śliwki pod zdrową kruszonką Razowe placki bananowe – dietetyczne, bez tłuszczu, wegańskie Słodkie muffiny bez cukru – super zdrowe! Sernik
Dorota Smakujepapryką. Zawijamy warkocz lub rulon. Smarujemy wierzch rulonu roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą (można także posypać startym serem). Pieczemy w 180 stopniach przez 20 -25 min. Do czasu aż rolada zrobi się złota
MojaQchnia.plRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła w smaku. Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło
Kuchnia MagdaLenyRoladki ze schabu faszerowane szynką szwarcwaldzką, liśćmi świeżego szpinaku oraz suszonymi pomidorami, pieczone w rękawie. Słone składniki nadzienia, jak: suszone pomidory czy szynka szwarcwaldzka nadają roladzie wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła w smaku. Świetna przystawka na stół, która sprawdzi się przy każdej okazji. Podałam je na zimno jako wędlinę do pieczywa, ale równie znakomicie sprawdzą się na ciepło
Kuchnia MagdaLeny