roladki - 9750 przepisów (strona:366/650)

Roladki z trzech składników z marmoladą 85

razy w ciągu …. tygodnia i wierzcie mi trudno jest przejść na odwyk. Są niesamowicie kruche, pyszne, nie zawierają cukru, jajek, proszku do pieczenia! Zabierzmy się więc za roladki! Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej ( u mnie szklanka ma 250 ml) - 250 g masła - 1 szklanka śmietany 18% - marmolada Wszystkie składniki poza marmolada oczywiście zagniatamy na kulę. Kulę zawijamy w folię spożywczą

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą 60

rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Na wierzch wykładamy rabarbar z różą. Ciasto zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z twarożkiem, rabarbarem i różą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Cynamonki 120

ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie - miękkie masło ucieramy z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok 1 cm i smarujemy go nadzieniem, a następnie zwijamy jak roladę, którą następnie kroimy na plastry ok 2 cm grubości. Te ''plastry" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut, a potem smarujemy rozkłóconym jajkiem

Cynamonowe szczęście
Szakszuka ze szpinakiem 61

polubiła szpinak to sięgam po to zdrowe warzywo przy każdej nadarzającej się okazji. Robię z niego koktajle i dodaję do różnych potraw. Do jej ulubionych dań należą pierogi i roladki z farszem szpinakowym. Tym razem postanowiłam zrobić szakszukę ze szpinakiem. Podstawowymi składnikami tego dania są świeże pomidory, papryka, cebula oraz jajka. Przygotowując szakszukę nie mieszamy jajek, muszą one tak jakby

Danka Pichci
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku i cieście francuskim 128

plastry boczku, tak aby troszkę na siebie zachodziły. Przekładamy na nie polędwiczkę oraz cebulę i zawijamy.  4. Przenosimy na ciasto (układamy w pionie) i zawijamy do końca w roladę.  5. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 6. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) około 45 minut. Smacznego

kruche babeczki
Zapiekanka ziemniaczana 132

ziemniakami i piec przez 35 minut. Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem a na szpinak mięso mielone. Całość posypać serem mozzarella. Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut. Smacznego. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków / Potato Water Bread 1119

lodówki. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Zagotować wodę z mąką ziemniaczaną, posmarować bochenek. Piec w 220 około 35 minut. Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson

Lekcje w kuchni
Większość z was piecze ciasta drożdżowe to i ja upiekłam -ciasto drożdżowe uniwersalne bez wyrabiania 118

jeszcze biały ser rozmieszany z 1 jajkiem i odrobina cukru. Porozrzucałam na cieście, sera było 25 dag ale może byc więcej np 50 dag. Potem delikatnie zwijałam ciasto jak roladę i pocięłam na 12 kawałków. tyle weszło na dużą blaszkę ,ciasno układać jeden obok drugiego one i tak w trakcie pieczenia się zrosną .Nie będzie śladu że ciasto było krojone

Moje Wyroby
Tortilla z kurczakiem i warzywami 82

Ostatnio pokazywałam Wam, jak przygotować tortillę na kolację z tego, co akurat zostało w lodówce - czyli roladki z tortilli z kurczakiem , chyba najprostsza wersja tortilli 😄 Dzisiaj, ponieważ moja lodówka na brak zaopatrzenia już nie narzeka, postanowiłam troszkę bardziej zaszaleć i przygotować bardziej wypasioną wersję tortilli na obiad. Nie żałowałam też sobie przypraw - w końcu to cudowne bogactwo smaków i aromatów

Z notatnika dietetyka
Kartacze z mięsem z prażoną cebulką 64

szerokość i długość dłoni. Na środek kładziecie farsz i zalepiacie. Potem delikatnie formujecie roladę. Jeśli ciasto za bardzo klei się do dłoni wystarczy zmoczyć dłoń w zimnej wodzie. Odkładacie roladkę na oprószoną mąką deskę lub stolnicę. Wrzucamy kartacze do osolonego wrzątku - ja jeszcze do wody wrzucam majeranek. Gotujemy jakieś 3-5 minut od wypłynięcia. Dokładnie tyle ile potrzebowaliście na swoją

Kuchnia Pełna Emocji
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami 79

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i cynamonem. Roztopić 3 łyżki masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i wyłożyć równomiernie jabłka. Zwinąc w roladę i pokroić na 12 rownych kawałków. Tak przygotowane ślimaczki ułożyc w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić na 30 minut, aby podownie podrosły

wyzwania kuchenne
Bandziorki 91

końca i lekko rozbijamy 2.   Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 3.   Mięso solimy i smarujemy serkiem topionym 4.   Następnie układamy wzdłuż warzywa i zwijamy w roladę, doprawiamy przyprawą do kurczaka 5.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6.   Pieczemy 30 minut w 180°C 7.   Po upieczeniu kroimy w plastry 8.   Danie

Kulinarna Chwila
Modro kapusta 135

serwisu Przepisy kulinarne :) Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula

ugotuj-przepis.pl
Kiełbasa w boczku z grilla 107

przyjdzie nam ochota na potrawy z grilla poza sezonem grillowym . Kiełbaski z grilla w towarzystwie chrupiącego boczku podobnie jak szparagi grillowane z szynką szwarcwaldzką i Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) doskonale zaspokajają nasz apetyt na mięso z grilla. Kiełbaski z grilla podałam z zielonymi szparagami również grillowanymi, całość można podać np. z pieczonymi ziemniakami i jakąś letnią sałatką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sezon na grilla 118

pewnością przypadnie do gustu wielu amatorom grilla. Kolejną propozycją są warzywa - np. cukinia czy bakłażan. Jeśli ktoś ma więcej czasu i lubi bawić się w kuchni może przygotować np. roladki z cukinii czy oszukane frytki z batatów. Na grillu możemy przygotować niemal wszystkie warzywa, na które mamy ochotę - nie zapomnijmy jednak zawsze owinąć ich folią aluminiową. Pamiętajmy także o warzywach

Z notatnika dietetyka