roladki - 9750 przepisów (strona:374/650)

Gruzja - Pasta orzechowa 99

Pasta z orzechów włoskich i kolendry to podstawa kuchni gruzińskiej. Może zostać wykorzystana do wielu rzeczy, ale najczęściej znajdziemy ją w roladkach bakłażanowych. O możliwych zastosowaniach już wkrótce, ale na razie przepis na samą pastę. Składniki: - 2 ząbki czosnku - 200 g orzechów włoskich - 75 ml oliwy z oliwek - 50 ml wody - garść kolendry i odrobinka natki pietruszki - łyżka octu jabłkowego

Roślinożerni urlopowicze
Raffaello bez pieczenia 72

link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/bounty-bez-pieczenia.html), raffaello na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/raffaello-na-krakersach.html), kokosowe kulki a'la bounty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kokosowe-kulki-ala-bounty.html), rolada kakaowo - kokosowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/rolada-kakaowo-kokosowa.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 69

włoskich, czosnku, przypraw i świeżych ziół. Mniej lub bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek

Roślinożerni urlopowicze
Sajgonki z kurczakiem 91

papieru przełóż na blat, nałóż na środek trochę sałat, porcję makaronu, kurczaka, ogórka i papryki. 11. Zawiń sajgonki jak gołąbki - najpierw boki, żeby nic nie wypadło, a potem w roladkę. Sajgonki to danie, które ewidentnie wymaga wprawy i pewnej dozy cierpliwości. Pierwszym wykonanym przeze mnie sajgonkom daleko było do doskonałości... Najpierw chciałam wszystko zrobić już i od razu, przez

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Boże Narodzenie 108

bliskim 😊   COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO Pasztet z ciecierzycy Pomidorowy pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka z gruszką Sałatka z kaszą bulgur i warzywami  Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką   Bezglutenowe pierniczki

Z notatnika dietetyka
Sajgonki pieczone 65

środek trochę kapusty, porcję mięsa, 3-4 paseczki papryki i trochę kolendry oraz bazylii. 8. Zawiń sajgonki jak gołąbki - najpierw boki, żeby nic nie wypadło, a potem w roladkę. 9. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Jeśli masz termoobieg, warto go włączyć, nie będziesz musiała przewracać sajgonek w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz

Z notatnika dietetyka
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 119

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o wielkości mniej więcej 30 x 40 cm, posmaruj go mieszaniną gruszek, śliwek i migdałów. 7. Posmarowane ciasto zwiń w roladę, przetnij w poprzek na pół i każdą z części podziel na 8 kawałków. 8. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę, tak żeby bakalie znalazły się w środku. 9. Uformowane bułeczki

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Sylwestra 109

samych ciastach 😁 COŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI Kolorowa sałatka Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane

Z notatnika dietetyka
Pasta z łososiem wędzonym 74

Prosta, acz efektowna pasta kanapkowa. Dobra na kanapki czy krakersy. Można ją wykorzystać do mini roladek z tortilli. SKŁADNIKI: ·                  ok. 200 g serka śmietankowego typu philadelphia

Calzonella.com
Polędwiczki z kurczaka w cieście francuskim 326

serze. Zaczynając od krótszego boku układamy polędwiczkę, zwijamy ją w ciasto, odkrawamy i łączeniem układamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami mięsa. Roladki nacinamy po szerokości, co 1 cm. Wierzch smarujemy jajkiem i każdy pasek ciasta ściskamy na jego środku. Najlepiej i najszybciej zrobimy to końcówkami rączek od łyżeczek. Dzięki temu po upieczeniu

Moniki Smakołyki
Paszteciki z ciasta francuskiego 141

Płaty ciasta francuskiego rozwijamy, układamy poziomo przed sobą i każdy dzielimy na cztery części (czyli w sumie będzie ich 8). Wzdłuż dłuższej części każdego prostokąta nakładamy farsz. Zwijamy w roladkę, pamiętając by łączenie było na spodzie pasztecika! Kroimy na 4 części, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu i posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE 70

miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 15 kawałków. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy

słodki bratek
Kotlety mielone z boczkiem z śliwką 113

Dziś mam dla Was propozycję odmienionej wersji klasycznych kotletów mielonych . Zostało mi trochę farszu z rolady ze schabu po świętach i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić. W planach miałam kotlety mielone na obiad, w lodówce pojemnik z farszem i jak to zwykle bywa - pomysł przyszedł sam. Wyszło myślę bardzo smacznie. Tradycyjny smak został przełamany słodkim smakiem śliwek

bistro mama
Bułeczki cynamonowe 100

około 1,5 godziny). Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około

Healthy food explorer
Podsumowanie roku 2019 106

białej kapusty (jak w chińskiej knajpce) 5. Ciasto Coca-Cola z galaretką 6. Zielono-biała sałatka warstwowa 7. Zapiekane rożki z tortilli 8. Fasolka szparagowa po katalońsku 9. Rolada serowa z jajkami i szynką 10. Ptasie mleczko z galaretką 11. Piernik z orzechowym kremem 12. Cytrynowiec Jak widzicie, wygrały ciasta, sałatki i przekąski imprezowe Dodam jeszcze, że wśród najchętniej oglądanych

Smaki Na Talerzu