ślinka cieknie na sam widok zdjęć tych słodkości :-) Na samym początku mamy tort orzechowo - kawowy i od razu są to moje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie
kruche babeczkiSzef kuchni narzucił niezłe tempo gotowania, ale udało się i wszystko było smaczne. Kilka ciekawych wskazówek z pewnością wykorzystam w mojej kuchni. Mistrzowskie dania to: Bruschetta ze skorporem, roladka z cukinii z twarogiem w zielonej panierce z grzanek ziołowych z pomidorowym majonezem. Pad tai z wędzonym toffu z warzywami. Krem jaglano-orzechowy, czekolada, mini beziki, malina. Warsztaty
Moniki Smakołykidwie części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i wielkość formy (ja miałem dwie podłużne do chleba, 12x35cm), na ciasto rozsmarować twaróg i posypać obranymi, pokrojonymi brzoskwiniami, zwinąć w roladę i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ciasto urośnie i będzie miało piękny złoty kolor
KUCHNIA POLSKAliście. Z liści kapusty ściąć na płasko zgrubienie u nasady. Liście rozkładać na blacie, umieszczać na nich po czubatej łyżce nadzienia, nakładać boki kapusty na nadzienie i zwijać w rolady. Do garnka, w którym będą gotowane gołąbki, wlać wodę (u mnie ok. 0,5 litra) i zagotować Na taj samej patelni, na której smażone były pieczarki ze szparagami i cebulą
Weekendy w domu i ogrodzieketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 200stC na mniej więcej 20min. Ślimaczki można podawać z sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiamy
Sprawni w smakunajlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Paski z ogórka zwinąć w ciasne rolki. Na środku talerza ułożyć ziemniaki. Na ziemniakach położyć filet z łososia. Dookoła łososia ułożyć 3 roladki z ogórka. Szparagi położyć na łososiu i po bokach talerza. Przybrać koperkiem skropić masłem ze smażenia ryby i natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniedzielimy na cztery równe części rozpłaszczamy dłońmi na blacie na kształt okręgu o grubości ok pół centymetra. Smarujemy musztardą na środku układamy farsz,podważając nożem i zwilżonymi dłońmi formujemy roladkę,dociskamy, następnie obtaczamy solidnie w mące. W rondlu rozgrzać dwie łyżki masła i obsmażamy zrazy z każdej strony na złoty kolor, następnie podlewamy wodą (ok pół szklanki ) a najlepiej bulionem
Andzia Pichcidodać pokrojone w kosteczkę pomidory suszone ,przyprawiamy do smaku bazylią. Wykładamy równomiernie na płacie mięsa. Zwijamy ściśle w roladę zaczynając od dłuższego boku. Folię aluminiową smarujemy olejem i zawijamy roladkę . Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Wystudzoną wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Andzia PichciSchab najczęściej podajemy w formie kotletów czy roladek,dziś polecam aromatyczny wyrazisty w smaku schab z ajvarem. To danie sprawdzi się na obiad , kolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone puszka pomidorów w puszce
Andzia Pichcimniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część pokrojonej galaretki, pokrojone truskawki. Zwijamy roladę zaczynając od szerszego brzegu. Owijamy folią spożywczą lub pergaminem i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą kremu, truskawkami i galaretką. SMACZNEGO
Andzia Pichcipiec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną ściereczkę i razem z nią zawijać go w roladę (jednocześnie zdejmując papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt pięknie. Zostawić tak zwinięte aż wystygnie. Truskawki i banana pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZielone smoothie ze szpinakiem to dietetyczny koktajl dostarczający nam niezbędnym mikro i makro- elementów. Szpinak jest bogaty zarówno w beta- karoten, potas i żelazo. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sztuka białe wino - 30 ml bulion warzywny - 600 ml, podgrzany suszone pomidory - 8 sztuk czosnek - 1 ząbek szparagi zielone - 1/2 pęczka (niecałe 200 g) rolada z koziego sera - 100 g świeża bazylia - garść świeża natka pietruszki - garść sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój je na 2-3 cm. kawałki
Chilli Czosnek i Oliwasmażymy 6 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Każdego z nich posypujemy łyżeczką cukru i polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zwijamy, składamy w trójkąty lub kroimy na małe roladki. Podajemy z miętą. Smacznego :) Artykuł Pomarańczowe naleśniki z cytryną, cukrem i miętą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbitą śmietaną Kluski, naleśniki, sałatki i przekąski: – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Chłodnik truskawkowy – Łosoś faszerowany gotowany na parze. Łosoś na szpinakowo-truskawkowej kołderce – Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta – Herbaciane naleśniki z truskawkami i jogurtem – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – pierogi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię