roladki - 9750 przepisów (strona:394/650)

domowy chleb powszedni 93

odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy przez 10 min. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl 182

jakiś czas mieszając aby gulasz się nie przypalił. Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego Gulasz z szynki z pieczarkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Roladki schabowe z boczkiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Rolada drobiowa z guacamole i czerwoną papryką 109

dość neutralny i delikatny smak. Wystarczy je doprawić odpowiednio a następnie usmażyć, do tego szybka surówka i obiad gotowy. No właśnie. Najczęściej z kurczaka przygotowujemy piersi, ja dzisiaj zaproponuje roladki z pysznym farszem guacamole. Nie dość, że szybkie to jeszcze pyszne i zdrowe! Standardowo do guacamole używa się pomidorów. Ja zamieniłam je na czerwona paprykę, ponieważ jest słodsza, twardsza

Życie ze smakiem
PASZTECIKI Z MIĘSEM 109

pionowe paski.  Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie. Nakładamy jeden bok ciasta na drugi i dokładnie zlepiamy brzegi, na całej długości łączenia. Formujemy kształtne roladki, przenosimy na blaszkę i układamy łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Kroimy na 5 cm kawałki. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.  W międzyczasie nagrzewamy piekarnik

cool and minty
Blogowe i nie tylko 91

życia ma swoje podstawy, które trzeba poznać aby móc iść dalej. A ja sama z chęcią wrócę do starych babcinych receptur. Przebrniemy więc przez rosół, jarzynową, gulasz oraz standardową roladę śląską z kluskami i modrą kapustą. A jak! Oprócz wspomnianych serii pojawi się trochę więcej niż w poprzednim roku dań sezonowych, które uzależniane są od pory roku. Będą zatem wiosenne

Życie ze smakiem
Łososiowe cygaretki z ziołami i chrupiącymi orzechami 143

smaku solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 4. Na folii spożywczej rozłożyć 2-3 plastry łososia, skropić sokiem z limonki, posmarować przygotowanym wcześniej ziołowym serkiem i zwinąć w roladę. Wierzch każdej cygaretki łososiowej obsypać posiekanym koperkiem. 5. Cygaretki podawać w całości lub pokrojone na plasterki

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowe sushi z kiełkami, łososiem i papryką 102

zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na płacie nori. Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki łososia, plasterki papryki i troszkę kiełków. Za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z pozostałymi płatami nori. Gotowe kroimy na kawałki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami... 149

minuty, dodać tartej bułki i wymieszać ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym 167

przygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki na słono 142

Kiedy nasze ciasto już wyrosło, przekładamy je na oprószony blat, dokładnie obtaczamy w mące i rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki. Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta

MamaOskarka
Sernik waniliowy bez spodu 237

dalej poszukujecie swojego ulubionego przepisu na sernik poszukajcie na blogu : Sernik z budyniem biszkoptowym Sernik z mlekiem w proszku Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy

mojewypiekiinietylko
ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA 283

Chcąc na szybko przygotować przekąski na imprezę polecam roladki z serkiem topionym. Ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut a efekt zadowoli każdego. Idealne jako przekąski do alkoholu, na imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Szybko, prosto, tanio i smacznie :) Składniki: * 20 plasterków szynki konserwowej * 400 g serka typu almette naturalny * 1 łyżka majonezu * około 80 g ziaren słonecznika Wykonanie

Zrób to smacznie
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA 176

mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty). Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ). Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm. Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku czymś wąskim, np. końcówką widelca – boki mają się delikatnie wywinąć do góry

Ostra na Słodko
Podsumowanie roku 2018 99

także subiektywne zestawienie moich ulubionych przepisów zeszłego roku. Zapraszam:) Na pierwszym miejscu Sałatkowe ciasto, które uzyskało rekordową ilość wyświetleń – ponad 91 tysięcy razy. Kolejne 4 miejsca to: Rolada z jajkami i szynką Makaronowa zapiekanka „Gyros” Ciasto „Puszek” siostry Anastazji Ciasto z truskawkami wg siostry Anastazji Dziękuję Wam za każde odwiedziny oraz za każdy pozostawiony komentarz

Smaki Na Talerzu
Kluski śląskie z dziurką 115

blogu Ślązaczki nie może zabraknąć przepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką.  Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom. Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie.   Kluski śląskie z dziurką Składniki:  500 g ziemniaków  1 jajko  mąka ziemniaczana sól

Moja smaczna kuchnia