roladki - 9750 przepisów (strona:396/650)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem 1406

załączonych zdjęciach) starty na tarce ser mozzarella, następnie podsmażoną cebulkę z boczkiem, a na koniec oprószyć całość parmezanem. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować) w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości ok. 2-3 cm. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C i piec

Kulinarne Przeboje
WIENIEC DROŻDŻOWY Z MAKIEM 99

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Mak mieszamy z żółtkiem, posiekanymi orzechami laskowymi i olejkiem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy masę, zostawiając 2 cm po bokach. Zwijamy jak roladę, rozcinamy na pół zostawiając kilka centymetrów z jednej strony. Zawijamy w warkocz, formujemy wieniec. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu lukrujemy i dekorujemy żurawiną

słodki bratek
Makowiec 115

prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę. Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę

Zasmakuj Kuchni
Przepis #194 🎄 Świąteczny makowiec - bez glutenu 126

lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2   prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem.   Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku  - 1 szklanka mleka

Health-Fit-Life
Śledzie ze śliwkami 113

całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki. Pyszne wyszły! Śledzie ze śliwkami Składniki: 4-5 filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100g śliwek kalifornijskich

Obiad gotowy
Gwiazda makowa 135

Jeśli nie chcecie robić rolady makowej czy strucli z makiem to możecie zrobić coś zdecydowanie prostszego, szybszego i coś co wam na pewno wyjdzie i zachwyci gości, bo makowa gwiazda to bożonarodzeniowy hit. To co przygotowujemy ją razem? Niech zagości na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledziki buraczkowe z nadzieniem 111

Roladki śledziowe wyglądające jak bombeczki. Śledzie moczone są w zakwasie buraczanym dzięki czemu uzyskamy taki piękny kolor. Rodzina na pewno będzie zachwycona taki śledzikami. Nie tylko fajnie wyglądają ale też są bardzo dobre.   5 płatów śledzi matias 2 ogórki korniszony 2 plastry papryki konserwowej 1 szklanka zakwasu buraczanego 2 łyżki octu winnego 120 g serka śmietankowego puszystego

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 103

doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi. Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy

Ostra na Słodko
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 151

marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada

La grande e la piccola cuoca
Świąteczna ściąga przepisów 131

Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na  świateczne dania.  Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu 96

oraz młodej botwiny 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki garść orzechów włoskich, grubo posiekanych 3 łyżki pestek granatu 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady Przygotowanie świątecznej sałatki: Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.  W słoiku

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 172

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem

PatiGotuje
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 115

Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1738

prawda do Świąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach. Królować będą puszyste serniki , kruche szarlotki , rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO c zeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości! Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni. Dziś przybiegam

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami 99

Lubię tego typu zieleninę wchłonąć na święta. Mój organizm średnio przyswaja jedzenie przez bite 3 dni (lub dłużej) smażonego karpia, pieczonych szynek i innych tego typu rolad. Piszę to serio, nie czuję się najlepiej. Jeżeli i Wy macie ochotę zjeść coś trochę lżejszego, róbcie na potęgę takie właśnie sałatki.  Składniki: 300 g filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki sałat

Kardamonovy