roladki - 9750 przepisów (strona:396/650)

Makowiec 120

prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę. Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę

Zasmakuj Kuchni
Przepis #194 🎄 Świąteczny makowiec - bez glutenu 131

lejące dodajemy więcej mąki – tak by powstało zbite ciasto). Następnie rozwałkowujemy ciasto na 2   prostokąty. Układamy na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem.   Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku  - 1 szklanka mleka

Health-Fit-Life
Śledzie ze śliwkami 119

całkiem wytrawnie, śledzie przygotowałam ze śliwkami. Przepis prosty, składniki są ogólnodostępne, jedynie potrzebny jest czas na "przegryzienie się" smaków, za to efekt bardzo smakowity:) Można filet śledzia zawinąć w roladkę ze śliwką, ale ja poszłam na łatwiznę i pokroiłam filety w kawałki. Pyszne wyszły! Śledzie ze śliwkami Składniki: 4-5 filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100g śliwek kalifornijskich

Obiad gotowy
Gwiazda makowa 139

Jeśli nie chcecie robić rolady makowej czy strucli z makiem to możecie zrobić coś zdecydowanie prostszego, szybszego i coś co wam na pewno wyjdzie i zachwyci gości, bo makowa gwiazda to bożonarodzeniowy hit. To co przygotowujemy ją razem? Niech zagości na naszym świątecznym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledziki buraczkowe z nadzieniem 114

Roladki śledziowe wyglądające jak bombeczki. Śledzie moczone są w zakwasie buraczanym dzięki czemu uzyskamy taki piękny kolor. Rodzina na pewno będzie zachwycona taki śledzikami. Nie tylko fajnie wyglądają ale też są bardzo dobre.   5 płatów śledzi matias 2 ogórki korniszony 2 plastry papryki konserwowej 1 szklanka zakwasu buraczanego 2 łyżki octu winnego 120 g serka śmietankowego puszystego

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 111

doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru, chłodzimy. CAŁOŚĆ : Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi. Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy

Ostra na Słodko
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 158

marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada

La grande e la piccola cuoca
Świąteczna ściąga przepisów 136

Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na  świateczne dania.  Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii
Świąteczna sałatka-wieniec z buraczkami, mandarynką i pestkami granatu 104

oraz młodej botwiny 1 duży burak, ugotowany lub upieczony i obrany ze skórki garść orzechów włoskich, grubo posiekanych 3 łyżki pestek granatu 100 g koziego sera sałatkowego lub koziej rolady Przygotowanie świątecznej sałatki: Mandarynki obierz ze skórki i pokrój je na plasterki. Ładne, środkowe plastry zostaw do sałatki. Z pozostałych, skrajnych plastrów wyciśnij sok prosto do słoika.  W słoiku

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową 177

Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Makowiec na kruchym cieście z polewą kajmakową kupił mnie w całości. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Warstwa makowa nie jest sucha, a dzięki temu, że mak jest zaparzony i zmielony nie „zgrzyta” pomiędzy zębami. I choć nie jestem

PatiGotuje
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 120

Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru! 1751

prawda do Świąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach. Królować będą puszyste serniki , kruche szarlotki , rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO c zeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości! Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni. Dziś przybiegam

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami 101

Lubię tego typu zieleninę wchłonąć na święta. Mój organizm średnio przyswaja jedzenie przez bite 3 dni (lub dłużej) smażonego karpia, pieczonych szynek i innych tego typu rolad. Piszę to serio, nie czuję się najlepiej. Jeżeli i Wy macie ochotę zjeść coś trochę lżejszego, róbcie na potęgę takie właśnie sałatki.  Składniki: 300 g filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki sałat

Kardamonovy
Rolmopsy - koreczki śledziowe 180

koperku. Przygotowanie : Jeśli filety są zbyt słone, należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Ogórka i marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka. Układamy na filtach śledziowych. Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Lena Gotuje
Strucla makowa 104

makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Strucle ułożyć na blasze, przykryć ściereczką

Obiad gotowy