roladki - 9750 przepisów (strona:397/650)

Rolmopsy - koreczki śledziowe 179

koperku. Przygotowanie : Jeśli filety są zbyt słone, należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie. Ogórka i marchewkę kroimy w słupki, cebulę w piórka. Układamy na filtach śledziowych. Zwijamy w roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Lena Gotuje
Strucla makowa 97

makiem. Blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kwadrat ok. 25cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Strucle ułożyć na blasze, przykryć ściereczką

Obiad gotowy
KUCHENNA APTEKA #22 - MAK 127

maku to ponad 1400 mg, czyli tyle co w prawie 1,2 litrze mleka Przepisy z makiem 1) FANTAZJA MAKOWA 2) ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE 3) ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 4) GWIAZDKI Z MAKIEM 5) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 175

sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas! Czas lenistwa, podmuchu mroźnego wiatru

VioletoweKucharzenie
Rolada z mięsa mielonego 106

łyżeczka pieprzu 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki 1 mała papryka pokrojona w kostkę kilka plastrów surowej szynki kilka plastrów żółtego sera podłużna … Czytaj dalej Rolada z mięsa mielonego

gotuj ze mną
Naleśniki z makiem zapiekane w sosie pomarańczowym 140

Święta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką. 228

cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki i pokrojony szczypior. Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni

Agusiowe smakołyki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE ŚLIWKAMI 126

poszarpać mięsa). Przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Układamy gałązki świeżego tymianku, a następie wzdłuż dłuższego boku gęsty rząd śliwek. Zwijamy w dość ciasną roladę, zawijamy nicią kuchenną, oprószamy przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso

Ostra na Słodko
Bułeczki cynamonowe 118

powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk. Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Ciastkozercy
Dyniowe bułeczki cynamonowe (Pumpkin Cinnamon Rolls) 97

odstawić do podwojenia objętości.  Nadzienie cynamonowe: masło rozpuścić i przestudzić. Cukier wymieszać z przyprawami. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masłem i posypać nadzieniem.  Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych kawałków.  Tak przygotowane ślimaczki ułożyć w blaszce wysmarowanej masłem, tak aby lekko się ze sobą stykały. Pozostawić na 20 minut, aby ponownie podrosły. Następnie

wyzwania kuchenne
Schabowe kapuśniaczki 105

pieprz, majeranek masło klarowane do smażenia WYKONANIE: schab rozbić z dodatkiem cebuli w piórkach, doprawić solą,pieprzem, majerankiem, na rozbite mięso włożyć kapustę i szynkę, piórka cebuli, spiąć w roladkę, smażyć na maśle do miękkości

Kuchnia Beaty
Przeplatany wieniec makowy 115

Drożdżowy wieniec makowy doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole. Jeżeli co roku na naszym stole pojawia się rolada makowa, to takie zaplecione ciasto będzie ciekawą odmianą

Przepisy Kulinarne
Ciasta świąteczne 224

keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy z kremem śliwkowym tort świąteczny – czekoladowo korzenno jabłkowy tort ze śliwek suszonych tort z palonych migdałów tort

królestwo garów
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 125

widelcem. Dodajemy usmażony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem smarujemy naleśniki i zawijamy w roladki.  Przed podaniem podsmażamy na klarowanym maśle lub oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.  Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym i tartym parmezanem

cool and minty
Orzechownik 96

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.  Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki

Rodzinka w kuchni