roladki - 9750 przepisów (strona:399/650)

Cynamonowe bułeczki 111

prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym wymieszanym z cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem

I LOVE LIFE
Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami 117

naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (wyszło mi 8 sztuk). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem. Zwijamy i kroimy w plastry. Powstałe roladki układamy w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami wypełniamy płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Mleko roztrzepujemy z jajkami oraz miodem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy około 25 minut

Mienta blog
Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem pod mozzarellą 106

woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. 6) Dodać serek i dokładnie wymieszać, w razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. 7) Na naleśniki równomiernie nakładać porcję nadzienia, zwijać w roladkę i układać obok siebie w wysmarowanym odrobiną oleju naczyniu do zapiekania. 8) Przygotowane naleśniki z nadzieniem, posypać startą na grubych oczkach mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Fitsweet.me
Ciasteczka figowe 170

ciasta odcinamy nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem). Pieczemy w 170°C z termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski uzyskując

Poezja smaku
Drożdżowe bułeczki z oliwkami i serem feta 127

blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną fetę, pokrojone oliwki, paprykę, posiekaną natkę, posypać pieprzem i ziołami Zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm Ułożyć bułeczki obok siebie w formie, farszem do góry Zostawić na 30 minut Wstawić do piekarnika nagrzanego

HealthyCreations
Strucla drożdżowa z orzechami 133

podwoić objętość). Keksówkę 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki nadzienia wymieszać, dosłodzić cukrem w razie potrzeby.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 30cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż, nie docinając z jednego końca. Przekrojone paski ciasta owijać wokół siebie, układając tak, żeby nadzienie było z wierzchu. Końce zawinąć pod spód. Struclę przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką

Obiad gotowy
Makowiec drożdżowy 139

ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko zwinąć, a końce schować pod makowiec, tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce, odstawić na 15-20 minut, aż ciasto

KUCHNIA POLSKA
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 116

Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie, ale w miarę ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na połówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również w piekarniku

Ostra na Słodko
Roladki z bakłażana z serem i zieleniną 157

oliwą i smażyć bakłażany z obu stron na złoty kolor. Usmażone i wystudzone plasterki smarować nadzieniem i zawijać delikatnie w ruloniki, nie przeciskać. Przed podaniem ozdobić zieleniną. Smacznego Artykuł Roladki z bakłażana z serem i zieleniną pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Kluski śląskie - kluski guminowe, gumione, białe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy 265

Kluski śląskie są jak nazwa wskazuje bardzo popularne na śląsku. Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny obiad. Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka.  Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadaroki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „ Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach

królestwo garów
Bułeczki cynamonowo-miodowe z serem i prażonymi jabłkami 124

przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu. Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt. Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości ok. 2-3cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 bułeczek. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy górę rozbełtanym jajkiem. Pieczenie

Cooking Monster
Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii 156

miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu   i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem   o długości   ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe

Wanilia i Kardamon
Krem z dyni z bekonem i kozim serem 169

pestek)* 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki kawałek świeżego imbiru (ok 2 cm) 2 łyżki masła 1 litr bulionu 4-6 plastrów wędzonego boczku ser kozi w roladce natka pietruszki 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) pół łyżeczki cynamonu sól do smaku *Możemy użyć 800 g pieczonej dyni

Zawsze głodna!
Sos pieczarkowy 166

każdym daniem jest sos pieczarkowy. Jest wyśmienity z puree ziemniaczanym, które podaję na ogół ze schabowym i ćwikłą, idealnie sprawdza mi się podany z gołąbkami, kaszą, falafelem, pyzami, kopytkami, roladkami z kurczaka. Czasem urozmicam go świeżym koperekiem ale baza sosu zawsze pozostaje ta sama. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz

mecooks