roladki - 9750 przepisów (strona:408/650)

Zawijaski z ciasta francuskiego z gruszką i gorgonzolą 157

ciasta francuskiego  1. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Razem z gorgonzolą kroimy w kostkę.  2. Rozkładamy płat ciasta francuskiego. Posypujemy go mozzarellą, gruszką i gorgonzolą. Zwijamy w roladę, kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm.  3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej 235

około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną w paseczki paprykę oraz cebulę *** *** Mięso zwijamy tworząc roladę i tniemy na ok 2 cm plastry *** *** Zrolowane plastry polędwiczki nakłuwamy na patyczki do szaszłyków – po 3-4 krążki na każdy patyczek *** *** W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem

Blog z Apetytem
Roladki schabowe 134

minut aby się związały i nie rozwalały (jeśli nie macie opiekacza to przesmażcie je na patelni - zaczynając smażenie od miejsca łączenia końców mięsa aby tam się związało). Gdy już rolady są opieczone / przesmażone wrzucamy je do naczynia żaroodpornego z odrobinka masła (2 łyżeczki) i do pieca - opcja termoobieg 160-170 ° C pieczemy około 30 min.  U nas roladki poszły

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Zawijańce z pieczarkami 161

ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w cieście francuskim 95

zwijam całość w rulonik zaczynając od brzegu z serem. Sposób przygotowania Arkusz ciasta francuskiego dzielę na części o wielkości odpowiedniej do zawinięcia roladek, na środku każdej z nich umieszczam mięso i wystające z boku części ciasta nacinam w pasy o szerokości około 1 cm. Paski zakładam naprzemiennie na mięso

Gotuj Się Kto Może
Drożdżówki z serem 96

ciasto wykładam na posypany mąką blat i rozwałkowuje na prostokąt, smaruję masą serową i posypuję żurawiną. Sposób przygotowania drożdżówek z serem. Zwijam ciasto w roladę i kroję w około 1cm do 1,5cm kawałki i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Sposób przygotowania drożdżówek z serem. Drożdżówki

Gotuj Się Kto Może
Coś z "niczego" czyli zapiekanki z ciasta francuskiego 336

sobą wszystkie składniki, wykładam je na rozłożony arkusz ciasta francuskiego i rozprowadzam równomiernie. Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki” o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego Zapiekanki piekę

Gotuj Się Kto Może
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 87

syrop cukrowy: Rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt posypując delikatnie mąką aby nie przyklejało się do wałka. Ciasto smarujemy naszym farszem kardamonowym. Zwijamy ciasto na kształt rolady i kroimy grubsze plastry. Pieczemy ok 30 minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze ok 5-8 minut

Kuchnia w oparach
Polędwica wieprzowa faszerowana musem brokułowym i suszonymi morelami 238

łyżką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Na folii aluminiowej układamy warstwę plasterków boczku. Na środek boczku kładziemy polędwicę. Na środek polędwicy układamy mus brokułowy. Całość zawijamy w roladę i owijamy dokładnie folią aluminiową. Wierzch folii nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków, po czym polędwicę wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kluski Śląskie 122

Bardzo lubię kluski śląskie, a najbardziej lubię podane z roladą i sosikiem ;) Składniki: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko

Gotowanie...to proste !
Cukinia jako przystawka na zimno 228

jeszcze gorące kawałki cukini ułożone na półmisku. Spożywać na zimno jako przystawkę lub zakąskę do mięsa,  ryby, mozzarelli, żółtych serów czy wędliny. Polecam jako dodatek do  Rolady z mięsa mielonego  lub   hamburgerów z mięsa drobiowego SMACZNEGO

zielonacukinka
Spring rolls z chrupiącymi warzywami 102

ryżowy delikatnie namaczamy w wodzie. Wykładamy na ściereczkę. Układamy przy brzegu papieru sałatę i paski warzyw. Delikatnie zawijamy uciskając, następnie składamy dwa przeciwne boki i zawijamy w roladkę. Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Możemy je przekroić po skosie, aby wyglądały jeszcze apetyczniej. Posypujemy czarnuszką. Podajemy np. z sosem sojowym

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowy makowiec 132

część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód 2 roladki, a na wierzch 3] . Odstawić  na około 20- 30 minut do wyrośnięcia,następnie posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni

Moje domowe kucharzenie
Zrazy mielone owinięte w skórki z kurczaka 187

odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze [high 2 -4 lub low około

Moje domowe kucharzenie
Rolowane ziemniaczki purée w wafelku 119

się rozpuściło. Następnie dodajemy jajko, mleko, obie mąki i sól. Purée dokładnie mieszamy i smarujemy nim andruty. Zostawiamy na kilka minut, aby wafle mogły zmięknąć. Następnie zwijamy je tworząc roladkę i kroimy na plastry. Takie ziemniaczki możemy opanierować z obu stron w jajku i bułce tartej lub pozostawić bez panierki. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor

PatiGotuje