puch - 3415 przepisów (strona:84/228)

Rolada orzechowa 142

mąki pszennej + do podsypania Nadzienie: 120 g zmielonych orzechów włoskich 2 białka 1 laska wanilii 50 g cukru pudru   Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno

Smaki Na Talerzu
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 149

śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona

Smaczne Zdrowe
Pokoleniowy tort makowy 172

wlać rozmieszane budynie.Ponownie zagotować, cały czas mieszając. Gotować tak długo aż budynie zgęstnieją. Odstawić żeby masa ostygła. Jak już budyń jest zimny to utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie dodawać po łyżce budyniu, bardzo dokładnie wymieszać. Można wlać odrobinę spirytusu. Wykonanie tortu – ciasto makowe przeciąć w wzdłuż na dwa równej grubości ciasto. To samo zrobić

Kuchnia Pokoleń
Ciasto balowe 198

wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie

My sweet a life
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 167

przed zbędnymi wydatkami i zachciankami, które pojawiają się zwłaszcza, gdy idziemy do spożywczego głodni. Zakupy rano, tuż po 8 mają też tę zaletę, że w sklepach są zupełne puchy. Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej

Niedzielny kucharz
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 158

Zamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy

Niedzielny kucharz
Czekoladowe ciasto gryczane 153

całą, a następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i dodajemy do ostudzonej kaszy. Jaja ubijamy z cukrem na puch, a następnie mieszamy z kaszą. Na koniec wsypujemy mąkę i jeszcze raz wszystko mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut

Cynamonowe szczęście
Ciasto Biały Lion 174

zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć, odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, odłożyć. Masa kajmakowa - Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym (masę kajmakową można lekko podgrzać, łatwiej będzie wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
MARLENKA 101

szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta

Słodki Zakątek
ZIMOWE RAFAELLO 174

dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników. Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;) Składniki: 2 ½ szkl mleka, 3 żółtka, 2 łyzki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej,   1 cukier waniliowy, 1 szkl cukru, 30dag masła, 25dag wiórek kokosowych, 8 paczek herbatników

Słodki Zakątek
CIASTO BAWOLE OCZY 254

ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę

Pani na deser
Piernik z domowym kajmakiem orzechowym 146

włoskich 100 g masła Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dodatkowo: słoiczek powideł Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piernik piec

Smakołyki Asi
TORT MOKA 117

pozostaw do ostudzenia.  Przygotowanie syropu: W rondelku zagotuj cukier i wodę. Zdejmij z ognia, przestudź, domieszaj rum i kawę. Odstaw. Przygotowanie kremu kawowego: Miękkie masło utrzyj na puch. Odstaw. W rondelku zagotuj wodę z cukrem. W misce ubij całe jajko z żółtkami (trzepaczką lub mikserem), aż do uzyskania puszystej masy. Gdy syrop osiągnie temperaturę 115°C- 118C

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 189

Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto Milky Way-z mlekiem w proszku,rewelacyjne,proste,szybkie i pyszne 1345

mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być. Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy. Powstanie gładki krem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku