puch - 3415 przepisów (strona:91/228)

LEŚNY MECH 147

MASA 1: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy.  SKŁADANIE

Pani na deser
SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM 167

ostrożnie z blachy.   SŁONECZNIK: Masło i cukier rozpuszczamy. Wsypujemy słonecznik, ciągle mieszamy ma być brązowy. Wysypujemy na talerz żeby wystygł. Sklejony słonecznik rozdzielamy. MASA: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce krówki, aż do wyczerpania. Wsypujemy połowę zimnego słonecznika.  Masę wykładamy na ciasto i równo smarujemy. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Smacznego :) Przepis znaleziony na stronie

Pani na deser
CIASTO Z SEZAMEM 140

Wlewamy na wrzące mleko i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią tak żeby dotykała budyń, nie utworzy się wtedy kożuch. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Następnie dodajemy po kawałku pokruszoną chałwę i dobrze ucieramy. SKŁADANIE: Na ciasto z sezamem wykładamy masę, następnie przykładamy drugim ciastem. Ciasto

Pani na deser
TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ 160

mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce. Nakrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha) Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Dobrze miksujemy. Masą smarujemy boki i wierzch. Reszta dekoracji to już nasza fantazja. Ja zabarwiłam masę barwnikami spożywczymi, szprycą zrobiłam różyczki

Pani na deser
Marchewkowa babka 172

wody Owoce kandyzowane do dekoracji Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree. Do misy miksera wbijamy jajka. Zaczynamy miksować i dodajemy cukier, marchewkę i aromat pomarańczowy. Miksujemy na puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność

VioletoweKucharzenie
Przekładaniec z malinami 524

Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę. Warstwa galaretki:   Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa

Malinowo w kuchni
Marchewkowe babeczki z migdałami 122

pieczenia  1 szklanka startej marchewki szczypta soli ponadto: 100 g białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki siekane migdały Jajka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki

Kolorowa kuchnia Elki
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 117

objętość i stać się jaśniejsze). Gotową masę, wciąż mieszając, łączymy z mlekiem karmelowym. Podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy – nie gotujemy! W misce ucieramy na puch miękkie masło, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem

Smaki Na Talerzu
Ptysie z craquelin 150

pieczemy jeszcze 17 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika). Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Szykujemy masę budyniową. Ucieramy na puch miękkie masło i dodajemy po łyżce zimny budyń. Gdy masa jest gładka i puszysta wsypujemy opakowanie bitej śmietany – nadal ucierając masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, możemy dodać 1 – 2 łyżki

mojewypiekiinietylko
Ciasto bezowe ze śliwkami 124

objętość i stać się jaśniejsze). Gotową masę, wciąż mieszając, łączymy z mlekiem karmelowym. Podgrzewamy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia masy – nie gotujemy! W misce ucieramy na puch miękkie masło, pod koniec dodajemy 5 łyżek cukru. Następnie wbijamy dwa jajka, jedno po drugim. Dodajemy skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę z proszkiem

Smaki Na Talerzu
Karkówka peklowana na sucho. 299

pojemnik z pokrywką. Peklujemy 5-7 dni w lodówce w temp.4-6 stopni, codziennie mięsko masujemy aby lepiej się zapeklowało i przeszło solą. Po tym czasie karkówkę pakujemy do puchy i zakładamy docisk. Docisk nie może być za mocny lub za słaby musi być średni. Do garnka nalewamy tyle wody aby poziom wody był minimum 2-3 cm większy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KAWA LATTE Z DYNI 158

przepis na taką kawę będzie fajny i bedzie super smakował , ale naprawdę byłam zaskoczona  jej intensywnością przypraw , smakiem i konsystencją..Kawa wyszła  lekka jak puch , świetna do popołudniowego deseru. Polecam przepis.  400 ml.mleka3/2% 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 5 łyżek piure z dyni 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karpatka z kremem kokosowowym 172

uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Na jeden blat ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim,obsypujemy cukrem pudrem

Anielskie wypieki
Kostka Banoffee bez pieczenia 1548

się mleka wlać masę jajeczną intensywnie mieszając i ponownie zagotować, nie przerywając mieszania. Bezpośrednio na powierzchni gorącego budyniu ułożyć folię spożywczą i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń (budyń i masło muszą być w temperaturze pokojowej). Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia

Swojskie jedzonko
Ciasto mleczna kanapka 130

zimnego ciasta zdejmujemy delikatnie papier i przecinamy je na dwie części. Dolną część ciasta wkładamy ponownie do blaszki.Krem: masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia.Wykładamy krem na ciasto, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem, lekko

słodkie i nie tylko historie kulinarne