puch - 3415 przepisów (strona:96/228)

Jadą goście, jadą... czyli szybkie tartaletki z ciasta francuskiego z owocami 200

razem z grochem i ponownie wstawiłam do piekarnika na jeszcze około 4 minuty, żeby ciasto dopiekło się w środku. Gorące wyjęłam na kratkę, żeby wystygły. Śmietankę ubiłam na puch, dodając pod koniec cukier puder i miąższ z laski wanilii.   Ubitą kremówką za pomocą szprycy udekorowałam moje tartaletki. Dodatkowo na każdej rozłożyłam po łyżeczce konfitury malinowej. Teraz już

Kuchnia u Krysi
Sernik czekoladowy 153

łyżki kakao 1 szklanka cukru 6 jaj 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18%  Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy ser i kakao. Nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Masę przekładamy na podpieczony spód. Blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce wypełnionej w 1/3 wodą

Cynamonowe szczęście
Pavlova z galaretką grejpfrutową 173

Resztę zagotować  z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem. Galaretka z grejpfruta: Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia,  do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy

Wanilia i Kardamon
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 499

nasączyć ponczem, a resztą kremu wyrównac brzegi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowac krem maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło

Malinowo w kuchni
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 499

nasączyć ponczem, a resztą kremu wyrównac brzegi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowac krem maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło

Malinowo w kuchni
Truskawkowy śnieżny puch 294

Ciasto "śnieżny puch" cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne i pyszne. Ja poszłam o krok dalej i zrobiłam małą modyfikację tego przepisu. Zrobiłam w wersji truskawkowej na biszkopcie i pominęłam"śnieżki", których niektórzy nie tolerują. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku

Ala piecze i gotuje
Tarta biszkoptowa z poziomkami i galaretką 161

jaja 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Dodatkowo: poziomki pół kg galaretka pomarańczowa wrzątek 400 ml Wykonanie: Jaja ubiłam z cukrem na puch, kiedy masa była już podwojona dodałam przesiane mąki( przesiałam nad jajami i mieszałam w jedną stronę delikatnie i równomiernie). Formę do tarty biszkoptowej wysmarowałam dokładnie masłem i obsypałam bułką tartą

Różowa kuchnia
Ciasto Kubuś 130

śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody   Dodatkowo: kajmak o smaku kukułka masło 1 łyżka   Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy w jedna stronę. Formę formę prostokątną uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na biszkopt.Pieczemy

Różowa kuchnia
Puszyste ucierane ciasto z truskawkami 176

płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 25 dag truskawek  Sposób wykonania: 1. Jajka ubić na puch z dodatkiem cukru. 2. Partiami dodawać do masy jajecznej mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Ciasto truskawkowo – chałwowe Bez Pieczenia 285

dodajemy mieszankę chałwową. Gotujemy na małym ogniu, początkowo cały czas mieszając by nie było żadnych grudek. Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu. Odkładamy budyń do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy na nie masę chałwową. Na masie układamy kolejną warstwę herbatników

Relaxtime
Piknikowe ciasto gryczane 185

gorzką czekoladę, po upływie kilku chwil wymieszać na jednolitą masę. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą

Wanilia i Kardamon
Puszyste ciasto z morelami 279

jajek 1 szkl cukru Królewskiego 2/3 szkl oleju   1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 moreli cukier puder Królewski Jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i olej. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x36cm). Ułożyć połówki moreli skórką

Smakołyki Asi
Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 175

przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego dodajemy kaszę mannę i, ciągle mieszając, gotujemy kilka minut (do zgęstnienia). Ugotowany grysik odstawiamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy jajko i miksujemy dalej, do połączenia. Następnie stopniowo dodajemy zimny grysik. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wykładamy na spód ciasteczkowy. Na kremie układamy owoce. Całość zalewamy tężejącą

Smaki Na Talerzu
Kluseczki jajeczne inaczej 156

naleśniki mocno jajeczne wytrawne czy omlet. w mojej wersji kluseczki. Jajka wbić do miseczki, doda sól, mąkę i dokładnie ubić. Tak żeby mąka się rozmieszała. Nie ubijać na puch. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wylać porcję jajek.Rozlać masę jajeczną na całej patelni. Smażyć tak długo aż masa pozwoli się przewrócić. Podczas smażenia lekko podważyć boki

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt z kremem i truskawkami 121

mleka zagotować z cukrem i ziarenkami z laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny

Anielskie wypieki