masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy chwilę. Na samym końcu wlewamy masło i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm
Radość kipiąca uśmiechem.łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy) Na krem 250 gr mascarpone w temp. pokojowej 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej 1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol i przelewamy
Gotowanie...to proste !kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu
Relaxtimemąkę i wmieszaj żółtka, wlej mieszaninę na gotujące się mleko, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch dodając po 1 łyżce wcześniej przygotowanego „budyniu”. Wykonanie: Ciasta pokrój na kromeczki. Układaj je na przemian (raz ciemne, raz jasne), przekładając masą. Gotowe ciasto można polać polewą i obsypać
Kulinarna (nie)codziennośćlimonka (sok + starta skórka) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Wykonanie: Masło, jajka i serki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzeć masło na puch. Dodać żółtka jajek, białka oddzielić do osobnego naczynia. Do masy maślano-żółtkowej dosypać cukier, porządnie zmiksować. Dodawać po kolei sery, mascarpone, ricottę oraz rozgnieciony widelcem twaróg półtłusty. Z cytrusów
Raj dla Podniebieniasmażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, na samym końcu cukier. polewa : w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje się
Raj dla Podniebieniacytryny + sok 1/2 puszki liczi 100g rodzynek 1 budyń waniliowy płatki migdałowe kilka suszonych moreli Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować na puch, dodawać po żółtku, następnie cukier i po łyżce twaróg. Zetrzeć skórkę z cytryny, pomarańczy, wycisnąć sok, przełożyć do masy serowej. Rodzynki namoczyć w syropie z liczi. Liczi (4-5 szt) posiekać
Raj dla Podniebieniaorzechów włoskich skórka i sok z 1 cytryny Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Bakalie pokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami
Raj dla Podniebieniasera twarogowego półtłustego 70g masła 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 150g świeżych jagód owoce do ozdoby Wykonanie: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jajku, nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Ucierać na mniejszych obrotach miksera. Teraz czas na pastę waniliową i śmietanę. 3/4 masy serowej
Raj dla Podniebieniaciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki
Raj dla Podniebieniaorzechów oraz migdały zblendować na drobno, dodać kawę, można dodać odrobinę cukru. Taką masą wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C. sernik: margarynę utrzeć na puch, powoli dodawać zmielony twaróg, miksować z 2 łyżeczkami kajmaku, dodawać po jajku. Zetrzeć skórkę z cytryny i z pomarańczy. Dodać krem z orzeszków ziemnych oraz śmietankę i budyń. Zmiksować
Raj dla PodniebieniaJest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje
Raj dla Podniebieniażółtek) 300 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 1 szczypta soli dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Na warstwę orzechową wykładamy
Domowy Smak Jedzeniamielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu (lub cukru). Dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną. Do masy dokładamy partiami ser i mascarpone
Smaczne ZdroweKULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego
Ostra na Słodko