puch - 3415 przepisów (strona:86/228)

CIASTO KUBANKA 206

budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i   odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha   który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu) masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy Wykonanie kolejność: biszkopt nasączamy

Słodkie zapomnienie
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 142

mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec

Słodkie zapomnienie
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 183

mąki ziemniaczanej) - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (można pominać) W misie miksera rozkręcić miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch, partiami dodawać ser i po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę

Smaczne Zdrowe
MAKOWE ŚLIMACZKI 109

oleju 3 dag drożdży 2 żółtka pół puszki masy makowej Wykonanie: *Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. * Żółtka ubijamy z cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno

Z Majeczką w kuchni
Ciasto marcepanowe z wiśniami i migdałami 197

wodą, co znacznie przyspieszy ten proces). Dokładnie osuszamy mocnym ręcznikiem papierowym. Posypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej, mieszamy. Miękkie masło ucieramy wraz z solą, cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Gdy masa maślana jest już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku – miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki marcepan oraz mąkę przesianą wraz

Smaki Na Talerzu
Jabłkowo-orzechowe s.Anastazji 491

szkl. mleka. Pozostałe mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Przekładamy w następujący sposób: 1 blat biszkoptu orzechowego – połowa masy budyniowej – krucho-drożdżowe ciasto z jabłkami – reszta masy – 2 blat biszkoptu orzechowego – polewa

Smaki Na Talerzu
Ciasto Raffaello 139

jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka 1 kostka (200 g) masła

Fitsweet.me
Makowa panienka z kremem waniliowym 575

mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Nakrywamy kawałkiem folii i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy budyń będzie całkowicie zimny, miksujemy miękkie masło na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu – aż do wykończenia. Blat przekrawamy na dwie części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy

Poezja smaku
Muffinki z kremem piernikowym 132

prostu pyszne. Babeczki czekoladowe: 5 jajek  3/4 szklanki cukru 1/2 tabliczki czekolady 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju Jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy olej, dodajemy mąkę, proszek i startą na tarce czekoladę, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do papilotek (ja użyłam świątecznych papilotek Delicia od Tescoma). Pieczemy ok 25 minut

Cynamonowe szczęście
Keks z bakaliami 119

Bakalie kroimy na mniejsze części i mieszamy z łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie

Życie ze smakiem
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 129

proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże( ze skórką) rodzynki 150 g orzechy włoskie 100 g olejek migdałowy 1 szt Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy

Różowa kuchnia
Babka pomarańczowa 170

Babka pomarańczowa Babka pomarańczowa to idealny przysmak na zimowe wieczory, kiedy to zewsząd unosi się zapach cytrusów:  pomarańczy, mandarynek, a za oknem widać biały puch. W końcu chyba w każdym domu pomarańcze  to owoce sezonu zimowego, dlatego też zapraszam  na przepyszną babkę pomarańczową!  Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru

My sweet a life
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15440

razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną dokładnie mieszankę i gotujemy aż do zgęstnienia. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat piernikowy ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto Kubanka 158

wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier

My sweet a life