pstrąg łososiowy - 264 przepisów (strona:9/18)

Pstrąg po meksykańsku 167

limonką, bukiet warzyw i ryż z czerwoną fasolą sprawiają, że danie jest naprawdę idealne. Dobra marynata to podstawa wszystkiego. Kto ma dziś ochotę na taką rybkę? 500 g pstrąga łososiowego Marynata: 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta(...)Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Smarujemy pstrąga i odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 30 minut. Warzywa podsmażamy na patelni do miękkości

VioletoweKucharzenie
Pstrąg łososiowy zapiekany ze szpinakiem 167

bardzo mało. Zresztą bez problemu się je usuwa. No i oczywiście szpinak…tyle razy już o nim pisałam i ogromnej sympatii do niego. Pycha. Składniki: 2 kawałki fileta z pstrąga łososiowego ( 1 na głowę ) ½ opakowania mrożonego szpinaku Ok. 1/3 opakowania fety Sok z ½ cytryny Otarta skórka z cytryny 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Łyżeczka masła ( najlepiej klarowanego ) Wykonanie: Każdego fileta(...)ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, rozkruszoną fetą ( około 1 łyżki ), pieprzem i sokiem z ½ cytryny. Możemy również dodać odrobinę soli ( według gustu ). Przygotowany szpinak wykładamy na pozostawiane miejsce miedzy pstrągiem. Pstrąga posypujemy niewielką ilością pokruszonej fety i kawałkami masła klarowanego. Całość zapiekamy w piekarniku w temp. 180 O C przez 20 minut. SMACZNEGO (function

Smaki Ewy
Smażony pstrąg łososiowy z sosem jogurtowym i pomidorkami koktajlowymi 151

Składniki: 4 filety pstrąga łososiowego (tęczowego) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki czosnku w proszku 100 g masła olej roślinny do smażenia mąka kukurydziana do panierowania sól Sos jogurtowy: 1 mały jogurt 3 łyżki majonezu 1/2 pęczka grubego szczypioru garść listków świeżej bazylii sól, pieprz 20 sztuk pomidorków koktajlowych ( papryczkowych ) Sposób wykonania: Filety myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Każdy(...)następnie obtaczamy w mące.  Na patelni rozgrzewamy olej i nakład kawałki ryb skórką do dołu. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż skórka zacznie się rumienić. Przekładamy pstrąga na drugą stronę i dodajemy masło. Smażymy około 4-5 minut do zrumienienia.  Jogurt, majonez, szczypior, sól i pieprz mieszamy ze sobą.  Porcje pstrąga nakładamy na talerz. Obok nich

Qchnia po prostu
Omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem i fetą 154

Składniki: na 1 porcję 1 średnie jajko 2 białka 50 ml mleka 0,5% 2 kostki szpinaku mrożonego ( liście około 70 g ) 1 – 2 ząbki czosnku 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g ) 1 kawałek papryki konserwowej ( 1 łyżka posiekanej ) Sól Pieprz Vegeta Dodatkowo: ½ bułki wieloziarnistej 1 kromka chleba chrupkiego Serek almette(...)czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron ( nie używam tłuszczu, możecie spryskać niewielką ilością oliwy lecz zmienia to kaloryczność dania ). Na usmażonego omleta wykładamy kawałki pstrąga oraz pokruszoną fetę. Składamy. Bułkę wieloziarnistą ( 1/2 ) i chleb chrupki smarujemy serkiem alemtte. Na pieczywo opcjonalnie możemy położyć kawałki rzodkiewki. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal (function

Smaki Ewy
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 146

marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek tygrysich przyprawy: szczypta imbiru, chili, papryki wędzonej, bazylii pół łyżeczki soli i szczypta pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka(...)wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy makaron i gotujemy przez 3 minuty. Następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy zupę sosem rybnym, klonowym, solą i pieprzem. Na koniec gotowania

Mango Papaja
Pstrąg łososiowy w mandarynkach (Trota salmonata al mandarino) 155

SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety pstrąga łososiowego Marynata 200 ml sosu sojowego (1 szklanka) 50 ml octu ryżowego (1/4 szklanki) 1 łyżka cukru trzcinowego 5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 2 mandarynki **** INGREDIENTI (4 porzioni) 4 filetti di trota salmonata Marinata 200 ml di salsa di soia 50 ml di aceto di riso 1 cucchiaio di zucchero di canna(...)ząbkami czosnku. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z mandarynek; dodajemy cukier, skórkę z mandarynek, imbir oraz czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Filety z pstrąga myjemy, osuszamy i układamy w płaskim naczyniu.  Rybę zalewamy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. godzinę. **** PREPARAZIONE Lavate bene i mandarini, asciugateli

La grande e la piccola cuoca
Smażony pstrąg łososiowy z sosem miodowo-musztardowym 143

prosty, a jego przygotowanie zajmuje całe 3 minuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę łagodnej musztardy - szczyptę ostrej(...)garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy musztardę i ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. SMACZNEGO! :) Więcej przepisów na pstrąga znajdziecie tutaj

Bez Cebuli
Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym 162

świeżości i dodatkowego aromatu.  Obiad przygotowałam już dzisiaj dla mojej mamy z okazji " Międzynarodowego Dnia Matki", była zachwycona;) A po obiedzie była też słodka niespodzianka;) Składniki: - 1 filet pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - kilka listków świeżego tymianku - 100 gram masła - 250 gram ryżu do risotto Uncle Ben's - 4 pałki selera naciowego - 600 ml wody lub bulionu Przygotowanie(...)gotowania. Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut. Na patelni po selerze naciowym i pozostałym maśle smażymy filety z pstrąga, jeżeli jest potrzeba dodajemy masła. Filety wcześniej marynujemy w świeżym tymianku i soku z cytryny

Życie zaczyna się w kuchni
Roladki z pstrąga łososiowego w szynce parmeńskiej oraz kasza gryczana z dodatkami 218

każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka do podania lub limonki(...)duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy 2-3 łyżki wody, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy całość kilka minut Ryba.. Filet z pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie

Mango Papaja
Filety pstrąga łososiowego pieczone w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote 220

SKŁADNIKI 500 g filetów z pstrąga łososiowego 30 g zielonych oliwek 4 łyżki bu ł ki tartej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 cukinia 1 marchewka natka pietruszki s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 500 g di filetti di trota salmonata 30 g di olive verdi 4 cucchiai di pangrattato 4 cucchiai di olio d'oliva(...)cucchiai di pangrattato, 4 cucchiai di olio d'oliva, le olive tagliate finemente e il trito di prezzemolo e aglio. Aggiustate di sale e pepe. Filety z pstrąga układamy na natłuszczonej formie sk ó rą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając do ryby. Rybę  pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 204

Składniki: 900 g filetów z pstrąga łososiowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju ( oliwa z suszonych pomidorów) sól, pieprz cytrynowy  Szpinak: 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Filety płuczemy w zimnej(...)ziemniaczaną. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy przez minutę. Rybę wyjmujemy z piekarnika. Na każdy kawałek nakładamy szpinak, który następnie posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Blachę z pstrągiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 3 minuty

Qchnia po prostu
Muszelki z ryba i rozowym puree 139

powietrzu. :) SKŁADNIKI (3 porcje lub 2 większe) : 2 buraki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki koper 1 cytryna 2 łyżki masła ( najlepiej 1 klarowanego i 1 zwykłego) 1 filet z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) ze skórą oliwa z oliwek sól pieprz 200 g makaronu muszelki #Lubella 0,5 łyżeczki kurkumy Piekarnik nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół(...)układamy na niej rybę i wstawiamy do piekarnika na 5 - 6 minut, na półkę o 1 wyżej niż środkowa. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, na którym kładziemy plastry pstrąga. Obok układamy makaron. Polewamy go oliwą z pieczenia ryby. Całość posypujemy koperkiem, wedle uznania oprószamy solą i pieprzem. Smacznego! #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą  #makaronlubella  #lubellauwielbiam

Kuchnia od dwojga
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 214

nowe życie, a tym samym sięgnąć po odrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne,  - domowa(...)wykorzystywał" tak wykorzystywał) zajmuje naprawdę niewiele czasu. Nie wysilamy się zbytnio (ani fizycznie, ani umysłowo, ani czasowo) i nie mamy sterty garów (o jak dobrze!!!). Tworzymy więc nową odmianę pstrąga. Odmianę dość pożywną, ale nie zapychającą.  - Wystarczy takie gotowe, przystrojone kulki nabić na wykałaczki i mamy "poręczną przekąskę".  Jeśli o "ubranko" chodzi - można popłynąć w temacie. W końcu

Wypisz Wymaluj
Pasztet ze szpinaku z łososiem i kiełkami 76

mnie rewelacyjny pasztet, przepis który znalazłam tutaj . Tak naprawdę wystarczy tylko kilka składników i możemy cieszyć się jego smakiem. Zrobiłam go na bazie łososia, ale świetnie sprawdzi się też pstrąg łososiowy. Przygotujemy go w kilka chwil, potem pieczenie, studzenie i możemy się nim delektować. Pasztet będzie idealną propozycją na kolację, możemy go zabrać na lunch do pracy. A goście

wesoła kuchnia
Filety z pstrąga łososiowego pieczone z czosnkiem i cytryną 101

Składniki: 3 filety z pstrąga łososiowego ze skórą 3-4 ząbki czosnku 1/2 cytryny 2 łyżki poszatkowanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°. Filety myjemy, suszymy, kroimy na porcje i układamy w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Na rybie układamy krążki cytryny i plasterki czosnku. Posypujemy koperkiem

Qchnia po prostu