nutki cytrusa i kwiatów do obiadu. Miało być zdrowo, szybko, bezpiecznie (obiad dostosowany do diety Dukana mamy - aby 2 obiadków nie gotować) i smacznie, więc najbardziej przekonującym okazał się pstrąg łososiowy. Jeszcze gdy był w lodówce słyszałyśmy jego monolog dotyczący tego jak szybko i łatwo go przyrządzimy, jak krótko będziemy czekać na efekt końcowy i ile to on nam smaków(...)naszych głowach swatek pasował on do obrazu cytryny, limonki, lawendy. Dałyśmy się podejść. Wybrałyśmy go spośród tłumu. Przygotowałyśmy. Zjadłyśmy. Nakarmiłyśmy rodzinę i... zachwyciłyśmy się tym co powstało. SKŁADNIK: - Filety pstrąga łososiowego, - cytryna, - liście limonki , - szczypiorek/dudy cebulki, - kwiaty lawendy , - kwiaty jaśminu , - pieprz czarny, - domowa przyprawa warzywna, - czosnek niedźwiedzi , Przygotowanie jest ekspresowe... Myjemy i osuszamy rybę. Dzielimy ją na odpowiednie porcje. Każdą
Wypisz Wymalujczęsto przewija się w moim domu, ponieważ to jedno z ulubionych mięs mojej córki. Nie ukrywam, ja też często po nie sięgam, stąd pomysł na dzisiejszy obiad :) Użyłam pstrąga łososiowego, bo udało mi się kupić grube filety, ale łosoś też nada się wyśmienicie. Danie nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że nie pokusimy się o własnoręczne przygotowanie ciasta francuskiego(...)Zatem zapraszam do przetestowania przepisu, ja skorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić
Kuchnia w opałachjest bardzo smaczna. Słodkie pomidorki i lekko pikantna rukola świetnie współgrają z wyrazistą rybą. Składniki: (na 4 porcje) opakowanie rukoli 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów) wędzony filet z pstrąga łososiowego szklanka pomidorków cherry 10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej sok z ½ cytryny garść orzechów nerkowców lub włoskich sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki(...)brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku
Pyry na Gazolejem pistacjowym – mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą. Wersja „robocza” kuskus jest gotowa. W takiej formie możemy już ją podać do mięs, ryb… i nie tylko (ja podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto z pieczonych buraków(...)wyrównujemy powierzchnię i zdejmujemy foremkę. Podajemy – jak wyżej, aczkolwiek samo w sobie może stanowić wspaniałą przystawkę. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków podałam do pstrąga łososiowego w cieście piwnym, jako Walentynkowy dodatek. Pesto z pieczonych buraków nadaje potrawie wyrazu, barwy i aromatu. W innej wersji można podać również z pesto pietruszkowo bazyliowym . Gorąco polecam, nie tylko z okazji
mojewypiekiinietylkoubrudzi. Łatwo też przyrządzić ją dla większej ilości osób zwiększając proporcje składników. Wy też tak przygotowujecie rybę? Łosoś w papilotach: 2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej(...)najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 filety łososia bez skóry (może być też pstrąg łososiowy, halibut lub dorsz) 2 niepełne łyżki miękkiego masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej
Poezja smakuSałatka ziemniaczana ma wiele odsłon. Moja ulubiona jej wersja, to taka z wędzoną rybą. Śmiało możecie użyć najpopularniejszą makrelę, ale sprawdzi się też, wędzony dorsz, pstrąg czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka. Moja wersja sałatki kusi barwami...a wszystko dzięki ziemniakom truflowym o bajecznym wręcz kolorze. Jeśli nie macie dostępu(...)takich ziemniaków, z powodzeniem możecie je zastąpić innymi mączystymi ziemniakami. Składniki: około 1 kg ziemniaków ( u mnie fioletowe truflowe ) 1 czerwona cebula 1 nieduża wędzona ryba ( u mnie pstrąg łososiowy ) 3 ugotowane na twardo jajka 3-4 kiszone ogórki 350 g jogurtu greckiego lekkiego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz świeża natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki ugotować
kolorowotorcikowojakieś nowe przepisy pojawią się pewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy Mango obieramy, kroimy(...)cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były bardzo niskie, więc nie było potrzeby smażenia ich dłużej. Usmażone ryby posypujemy salsą. Artykuł Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata
Kardamonovywarzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem to smaczne danie, które się praktycznie samo robi 🙂 My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne(...)proponuje podawać bez ziemniaków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany
Moja Delicjawarzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich jak rozmaryn, tymianek i bazylia. Całość zalewamy białym winem wymieszanym ze śmietanką. Świetne(...)proponuje podawać bez ziemniaczków). Składniki: (4 porcje) 3 duże czerwone cebule (lub 5-6 małych) 1 średnia cukinia 3 średnie pomidory 2 x 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany
Moja DelicjaOkrasą, przy okazji jego wizyty w Gdańsku: Łosoś na wodzie a'la Okrasa . Tym razem przyszła kolej na przepiękny filecik z pstrąga. Składniki na 2 porcje: 1 filet z pstrąga łososiowego [ok.350-400g] - wraz ze skórą kilka plastrów i sok z 1/3 cytryny koperek - świeży lub mrożony sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb - do smaku Filet dokładnie umyć, osuszyć, przekroić(...)łusek. Wklepać od góry w rybę sól, pieprz i przyprawę do ryby. Posypać koperkiem. Skropić sokiem z 1/3 cytryny i przykryć kilkoma plastrami cytryny. Tak zamarynowany filet z pstrąga łososiowego odstawić na 1 godzinę do lodówki, dla "przegryzienia się" smaków. Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Włożyć zamarynowane kawałki fileta skórą
Grunt to przepis!Zaprosiliśmy rodzinę na święta i już przed świętami zrobiłam zakupy na zasadzie co by tu zrobić żeby się dużo nie narobić. Zaplanowaliśmy więc że będzie pstrąg łososiowy z tego przepisu tylko że zakupie dwie duże sztuki żeby dla 7 osób starczyło. Jednak na zakupy pojechałam sama i wyszło tak jak wyszło zakupiony został łosoś, duuuuży łosoś a dokładniej(...)tego przepisu suszone pomidory kilka gałązek rozmarynu parę liści bazylii i mięty (opcjonalnie) sól pieprz olej lniany lub zalewa z suszonych pomidorów Postępujemy bardzo podobnie jak w przepisie na pstrąga łososiowego. Rybę czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy wewnątrz i z wierzchu. Łososia nacinamy w kilku miejscach z obu stron. Nacieramy rybę dokładnie pesto pietruszkowym wewnątrz i z wierzchu. Cytrynę
Piekielna Kuchnia Patigorącym sosem porowym. Smacznego :) RADY: Roladę można odgrzać krojąc w plastry i obsmażając na maśle klarowanym. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: pstrąg łososiowy , ziemniaki , łosoś
https:KKuchniaMniambrokułem - szybkie danie na letni obiad. To danie o niskim indeksie glikemicznym, zatem idealne dla cukrzyków, zalecane przy insulinooporności i dla wszystkich dbających o linię. Do przygotowanie dania wykorzystałam pstrąga łososiowego, a bazę sosu stanowi mleczko kokosowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marzenie udało się jakoś natknąć w polskim sklepie na łupacza (!) i być może można z tego wysnuć wniosek, że za słabo szukam. Być może. ;) Składniki: filet z łososia, pstrąga łososiowego lub dużego pstrąga (około 500 g) kilka łyżek mąki 75 g roztopionego masła z solą morską kilka łyżek płatków owsianych 1 łyżka whisky sos: 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ostrej
zadanie-gotowanieNiektórzy nie wyobrażają sobie piątku bez obiadu z rybą. W takim razie proszę bardzo… łosoś z porami w cieście francuskim to propozycja dla tych wszystkich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!