Wróciłam ;) Pamięcią oczywiście do lat dzieciństwa i pięknych krzaków czerwonej porzeczki, która rosła tuż przy rodzinnym domu. Nie było ich dużo, ale jednak... zbierać trzeba było
Kuchnia w czekoladzieFrużelina truskawkowa, to kolejna po czereśniowej i brzoskwiniowej propozycja na przygotowanie owoców w żelu. Tak przygotowane owoce znakomicie nadają się jako dodatek do deserów, gofrów czy
Pasja SmakuKolejne zapasy na zimę. Dżem czereśniowy robiłam po raz pierwszy, ale jest naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok. Chociaż
Agusiowe smakołykiZazwyczaj robiłam dżem z dodatkiem żelfixu. Tym razem przygotowałam dżem metodą tradycyjną. Składniki: 2 kg truskawek 500- 600g cukru - w zależności od słodkości owoców sok z
Kuchnia domowa AniOstatnia wichura mocno nadwyrężyła mojego włoskiego orzecha. Z połamanych gałęzi zabrałam zielone orzechy i przeznaczyłam je na nalewkę. Orzechowa nalewka pomaga mi w dolegliwościach żołądkowych lub
Tylko pysznieCześć! To jest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą. Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Curry
Pieprzyć z FantazjąDżem rabarbarowy to jeden z tych dżemów które bardzo łatwo i szybko idzie przygotować samemu w domu. Oczywiście ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań ;) Składniki na
Gotowanie...to proste !Dżem z czereśni z cynamonem,tradycyjny Dżem z czereśni z nutką cynamonu , to naprawdę poezja w słoiku Czereśnie dopisały ,więc można w tym roku, zrobić małe
Ogrodnik w podróżyCześć! Sezon z cukinii w pełni. Są na nią różne sposoby: placki, pasztet, kotleciki. Tym razem zrobiłam ketchup z cukinii. Pyszne to! Składniki: * 1,5 kg
Pieprzyć z FantazjąPrzepis na konfiturę zaczerpnęłam z książki Marii Disslowej Jak gotować . W przepisie autorka użyła więcej cukru – „ zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle ”, ja na 100
królestwo garówCoś dla wielbicieli kiszonek-idealna przekąska i do tego pełna zdrowia,tania i łatwa do przygotowania.Teraz kiedy robimy sporo ogórków małosolnych i zostaje nam po nich
Swojskie jedzonkoKiedy byłam dzieckiem jeździłam na wakacje do Wujostwa na Suwalszczyźnie, piękne tereny, lasy i ogrom zielni. Całe lato z wujkiem rowerami jeździliśmy na pola i do
Apetyczna babeczkaDżem truskawkowy jak u babci Dżem truskawkowy jest jednym z naszych ulubionych . Pasuje do wszystkiego , doskonały z naleśnikiem , kanapką , a nawet z żółtym serem lub twarogiem
Ogrodnik w podróżySkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaZbierając w tamtym roku kwiaty dzikiej róży, miałam w planach zrobić właśnie tenże cukier. Coś mnie jednak podkusiło, że konfitura będzie lepsza, że dodam do pączków
Kuchnia w czekoladzie