przetwory - 14998 przepisów (strona:617/1000)

Konfitura żurawinowa do mięs i serów 163

Dotychczas taką żurawinową konfiturę jadłam zakupioną w sklepie lub przywiezioną z gór.  Prawda jest taka, że do niedawna nie znałam jej smaku w ogóle, nie

Życie zaczyna się w kuchni
Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny? – wideo 319

Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu, a czym byłby ten właśnie barszcz bez prawdziwego zakwasu! Prosty i sprawdzony przepis na zaczyn pod barszcz czerwony

MarcinChef
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 170

 O kimchi słyszałam wiele.  Zabierałam się od dwóch lat, ale kiedy spróbowałam po raz pierwszy postanowiłam wziąć się w garść i zrobić.  Przeczytałam

AZgotuj!
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler 337

Zakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach

PysiaGotuje.pl
Papryka kiszona faszerowana kapustą 173

Paprykowe strąki nadziewane kiszoną kapustą to podobno węgierski pomysł. Wielkie słoje kolorowych papryk z kapuścianym farszem widziałam kiedyś na targach regionalnych i w sklepie z węgierskimi

Smaczna Pyza
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 145

Kiedyś nie przepadałam za bardzo za oliwkami. Może dlatego, że u nas w domu była bardzo tradycyjna kuchnia polska, raczej nie ukierunkowana na inne kuchnie i

Zasmakuj Kuchni
Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej 223

Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek

KuchniaWeDwoje.pl
Domowy dżem z ananasa z cukrem żelującym Diamant 198

Czy jest ktoś kto nie lubi dżemów? Ja uwielbiam, a dżem ananasowy szczególnie. Zwłaszcza ze świeżą bułeczką posmarowaną masłem. Wyszedł wspaniały. Idealnie słodki, intensywnie owocowy. Składniki

Życie zaczyna się w kuchni
Domowy sos barbecue 223

Właśnie do mnie dotarło, że to już końcówka listopada. W przypomnieniach zaczynają pojawiać się powiadomienia, że dziś Katarzynki, niedługo Andrzejki, a tuż po nim Barbórka. Dlaczego

Kuchnia w czekoladzie
Sos pomidorowy do pizzy 394

Sos pomidorowy do pizzy Pizza jest częstym daniem w moim domu, dlatego przygotowywanie sosu pomidorowego do niej jest przyjemne i niezmienne. Jeżeli jest to pora letnia

Wino Francja Kuchnia
Puree z dyni 183

Puree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem z borówki amerykańskiej (bez cukru) 230

To była czysta próba. O ile jagodowych dżemów „przerobiłam” już dość sporo, borówkowego nie robiłam nigdy. I chyba rzadko spotyka się przepisy z borówek

Fitkot
Domowe pesto z migdałami 140

100 gram ekologicznych migdałów blanszowanych Bio Planet 2 doniczki umytej bazylii 100 ml oliwy z oliwek ekologicznej Alce Nero sól himalajska ok pół łyżeczki oliwa do

AZgotuj!
Surówka z kapusty do słoików 280

Witajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani

Kuchnia domowa Ani